Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Що напрацювали народні депутати України...

Протягом сесійного тижня з 16 по 19 жовтня 2018 р. Верховна Рада України ухвалила чимало важливих і перспективних законів та постанов.

Зокрема, прийнято в другому читанні та в цілому:

1. Проект Кодексу України з процедур банкрутства (№ 8060);

2. Проект Закону про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону (№ 7017);

3. Проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (№ 6624).

Також прийнято за основу і в цілому:

1. Проект Закону про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська" (№ 9208);

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підприємств залізничного транспорту, майно яких розміщене в районі відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (№ 9069);

3. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (№8490).

Окрім законів, Верховна Рада України прийняла ще в цілому проект Постанови 9000-П про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2019 рік.

Також були прийняті за основу наступні законопроекти: Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування) (№ 8044), Проект Закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року (№ 8328), Проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік, Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№ 9084).

При цьому народні депутати України в черговий раз порушували положення Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» та Закону України «Про статус народного депутата України» щодо особистого голосування. Так, найбільша кількість випадків «кнопкодавства» зафіксована під час голосувань за наступні закони та постанови:

1. 41 випадок неособистого голосування за Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підприємств залізничного транспорту, майно яких розміщене в районі відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (№ 9069);

2. 33 випадки неособистого голосування за Проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (№ 6624);

3. 15 випадків неособистого голосування за Проект Закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року (№ 8328);

4. 14 випадків неособистого голосування за Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування) (№ 8044);

5. 10 випадків неособистого голосування за проект Постанови 9000-П про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2019 рік.

6. 8 випадків неособистого голосування за Проект Кодексу України з процедур банкрутства (№ 8060).

Всього Благодійна організація «Інформаційно-аналітичне агентство «ЖИТИ ЧЕСНО» протягом сесійного тижня з 16.10.2018 р. по 19.10.2018 р. зафіксувала 160 випадків неособистого голосування народними депутатами України під час голосувань за прийняття законів та постанов.

На минулому тижні відбулися чергові пленарні засідання у Верховній Раді України (з 06.11.2018 р. по 09.11.2018 р.).
Зокрема, прийнято в другому читанні та в цілому:

1) Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (№ 8487);

2) Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України (№8488).

Було прийнято за основу:

1) Проект Закону про протимінну діяльність (№ 9080-1);

2) Проект Закону про прилеглу зону України (№8361).

В цілому був прийнятий Закон про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником, Національним банком України та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда євро) (№ 0203).

Окрім того, за основу і в цілому були прийняті проекти таких постанов:

1) Проект Постанови про парламентські слухання на тему "Шляхи подолання епідемії туберкульозу в Україні" (№ 8141);

2) Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів (№ 9262);

3) Проект Постанови про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації автохтонних українців (№ 8603).

При цьому народні депутати України в черговий раз порушували положення Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» та Закону України «Про статус народного депутата України» щодо особистого голосування.

Всього Благодійна організація «Інформаційно-аналітичне агентство «ЖИТИ ЧЕСНО» протягом сесійного тижня з 06.11.2018 р. по 09.11.2018 р. зафіксувала 101 випадок неособистого голосування народними депутатами України під час голосувань за прийняття законів та постанов.

Такі дії народних депутатів України прямо суперечать вимогам ст. 84 Конституції України та ст. 47 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».
А саме, частиною 3 статті 84 Конституції України визначено, що «голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто» та ч.2 ст. 47 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» встановлено, що відкрите голосування здійснюється «кожним народним депутатом особисто за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює голосування замість народного депутата іншою особою».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]