Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2018 13:42

Перелік етапів запуску соціального проекту чи бізнесу: погляд юриста

Ви знаєте когось, хто збирається запускати бізнес- чи соцпроект? Альтернативну школу, міні-садок, курси, тренінги чи щось зовсім інше? Чи може вже має працюючий проект? Тоді в нагоді стане чек-лист нижче.

Матеріал нижче стане в нагоді на етапі планування, а також може бути корисною для перевірки та покращення вже запущених проектів.

Перелік готувався для неформальної освіти, однак може бути використаний щодо різних напрямків діяльності. Перелік є приблизним щодо - наповнення: окремих етапів може не бути, можуть бути додаткові, - порядку здійснення. Інформація подана поверхово, кожен з етапів має окремі нюанси. Однак, повний розгляд кожного етапу потягнув би на окрему книжечку (я, звичайно, мрію, що створю щось подібне для неформальної освіти, проте поки часу не вистачає).

Отже, власне, етапи:

1. Скласти Партнерську угоду

Актуально, якщо в проекті беруть участь кілька людей. Брати участь можна в різних формах – займати гроші, надавати своє приміщення в користування тощо. Однак, мабуть, найскладніший варіант - коли в проекті беруть участь кілька умовно рівноправних партнерів. В такому випадку, етап визначення умов дуже об’ємний. В проектах, до яких я була дотична, зазвичай люди хотіли перестрибнути, скоротити цей етап. І швидше «займатися ділом». Одружуючись багато людей не планують розлучатися, а вступаючи в проект – часто не думають про його закінчення. Вирішувати вам: займатися цим чи ні. Умови краще зафіксувати письмово, а в ідеалі - в документі (документах), що можна буде взяти в в суд. Якщо ви не готові приділяти цьому питанню значний ресурс (а це, як мінімум, великий обсяг часу кожного з партнерів), я рекомендую хоча б записувати результати ваших зустрічей. В суд ви з ними навряд чи підете, але це допоможе при вирішенні непорозумінь в майбутньому.

2. Визначити, чи планується отримання ліцензії в майбутньому

 Над цим варто замислитися, якщо напрямок діяльності формально підлягає ліцензуванню, але є можливість його уникнути. Наприклад, дитячий садок чи альтернативна школа можуть позиціонуватися як позашкільна освіта (що не підлягає ліцензуванню). Але в майбутньому ви можете планувати розвиток до рівня офіційного навчального закладу (що вже потребує ліцензії). Або плануєте зараз проводити розвиваючі заняття для малечі, які потім можуть дорости до дитячого садка з ліцензією. Більшість питань можна буде вирішити після того, як ви приймете рішення отримувати ліцензію. Але якщо ви плануєте будувати вже зараз будівлю під садок, то є сенс врахувати вимоги до приміщення, що висуваються для отримання ліцензії. А при підборі персоналу було б добре надавати перевагу особам, які відповідають вимогам ліцензійних умов до педагогічних кадрів. І коли ви надумаєте отримувати ліцензію у вас буде менше головного болю щодо пошуку необхідного персоналу. 

3. Обрати форму ведення діяльності 

Звичайно, все дуже індивідуально і залежить від багатьох факторів. Я раджу виходити з 3 критеріїв та оцінити:

1) Плюси та мінуси окремих організаційно-правових форм та статусу фізичної особи-підприємця (ФОП) (про це стисло тут)

2) Плюси та мінуси окремих податкових статусів (про це коротко тут)

3) Який з варіантів вам комфортно та легше обслуговувати саме зараз.

4. Визначити КВЕД 

Я рекомендую починати обирати КВЕД з написання проекту договору з клієнтом/контрагентом. Якщо плануєте кілька видів діяльності – розробіть проект під кожен вид діяльності. Так стане зрозумілішим, чим саме ви будете займатися. Після цього обираєте підходящі КВЕДи. За необхідності – корегуєте договір. Перевіряєте чи не підлягає діяльність за обраним КВЕДом ліцензуванню. Такий КВЕД можна включати до своїх видів діяльності, однак не можна здійснювати за ним діяльність до отримання ліцензії. Обирати можна стільки КВЕДів, скільки душа бажає. Хоч всі вписуєте у заяву. Але, враховуючи мінливість позиції нашої податкової, основним видом діяльності краще обрати той, який найбільш повно відображає суть вашої основної діяльності.

5. Визначити приміщення, в якому надаватимуться послуги 

Якщо приміщення належить одному з засновників проекту необхідно обрати форму передачі особі, що буде використовувати приміщення, та оформити відповідні папери. Якщо приміщення знаходиться у власності особи, від імені якої надаються послуги, оформлення не потрібно. Наприклад, людина має приміщення і для надання послуг оформила ФОП. Оформлювати якісь папери для надання послуг цим ФОП у цьому приміщенні не потрібно. Якщо приміщення орендується – рекомендую, бути уважним з договором оренди. Цей вид договору один з рекордсменів з помилок. Якщо у вас немає можливості залучити до складання договору оренди юриста, прошу вас: напишіть в договорі фразу: «На Договір не розповсюджується дія Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Звичайно, якщо ви орендуєте не державне або комунальне майно))). Навіщо? Як кажуть в голлівудських фільмах There's No Time To Explain! (Немає часу пояснювати!). Однак, я не втрачаю надію завершити матеріал для тренінгу по оренді та скласти окремий матеріал на цю тему. Кому пояснення треба прямо зараз – Гулг на допомогу.

6. Визначити умови співпраці для персоналу 

Коли я готувала перший семінар про альтернативні школи, я зробила огляд найбільш розповсюджених форм взаємовідносин з персоналом. В мене тоді їх вийшло п’ять. Коли я готувала останній семінар, я спочатку намалювала на слайді 10 варіантів і залишила кілька пустих клітинок, як образ для можливого розширення кількості варіантів… Потім я вирішила заповнити пусті клітинки… Потім я вирішила додати ще кілька клітинок і заповнити їх… Я зупинилася, коли заповнених клітинок стало 18. Я це до того, що можна напридумувати багато варіантів (більше 18). Але треба чітко розуміти, що це означає як для фактичного роботодавця, так і для іншої сторони – працівника. Які податки та обов’язкові платежі виникають? Хто та коли їх сплачує? Яка та ким подається звітність? Які є ризики і мінуси?.. І було б чудово, якби відповіді на ці питання знали всі зацікавлені сторони. В будь-якому разі вам необхідно буде підготувати документи. Якщо це не трудові відносини, то, як мінімум, договір. Якщо трудові - договір можна в більшості випадків не оформлювати, але необхідно оформити купу інших документів (особові справи та картки, посадові інструкції тощо). Іноді відносини з персоналом не офіційно оформлюють. Я називаю цей варіант «для багатих». Наскільки потрібно бути багатим можна подивитись тут (штрафи за порушення трудового законодавства)

7. Розробити статутні документи (для юридичних осіб) та провести державну реєстрацію 

Часто для виконання цього етапу наймають сторонніх виконавців. Якщо створюється специфічна юридична особа (неприбуткова організація тощо), варто бути уважним з написанням статутних документів. Окремі питання щодо приватного товариства нашим законодавством чітко не врегульовані. Тому теж бажано звернути на це увагу і прописати такі питання в статуті. Найпростіше зі статутом товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Можна взагалі взяти модельний статут. Але багато питань необхідно буде врегулювати в протоколі. І мені доводилося бачити і дивні статути ТОВ і неправильні протоколи. Тому і тут повністю розслаблятися не варто.

8. Прийняти на роботу керівника юридичної особи (а за необхідності – й інших працівників) 

Питання правильного оформлення працівників дуже об’ємне. А головне дуже дороге в розумінні штрафів за порушення трудового законодавства (див. вище). Рекомендую приділити особливу увагу вивченню цього питання.

9. Отримати печатку

 Можна працювати і без печатки. Але печатка може спростити певні питання (наприклад, засвідчення копій) і убезпечити певним чином: наприклад, банківські платіжки не будуть прийматися без печатки, якщо печатка є в картках підписів.

10. Відкрити розрахунковий рахунок 

В деяких випадках ФОП може обійтися без розрахункового рахунку. Іншим він точно знадобиться. Хіба, що ви – неприбуткова організація, де керівник працює як волонтер.

11. Зареєструвати РРО та КОРО 

Що таке РРО? Найрозповсюдженіший вид РРО -касовий апарат. Особисто я не пригадую жодної постачальника послуг неформальної освіти, який би мав РРО. Але пам’ятаємо, що без РРО готівку можуть приймати тільки певні ФОПи.

12. Розібратися з деклараціями відповідності тощо 

Щоб потім не було питань від пожежників. Декому потрібно також подавати декларацію з охорони праці. Особливо відповідальні можуть подати звіт № 3-ПН – попит на робочу силу (за наявності вакансій). Але тоді треба бути готовим приймати натовпи безробітних, направлених центром зайнятості.

13. Виконати вимоги щодо пожежної безпеки (наскільки можливо :) ) 

Розробити та затвердити інструкції з пожежної безпеки, призначити відповідального за пожежну безпеку, придбати вогнегасники, повісити план евакуації тощо.

14. Розмістити рекламу, вивіску 

Якщо ви самостійно збираєтесь займатися питанням реклами, варто вивчити норми, що регулюють це питання: - Закон «Про рекламу»; - Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.03 № 2067 «Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами»; - нормативні акти місцевої влади (наприклад, для Києва див. рішення Київської міської ради від 20.04.2017 N 223/2445). З нормами не завадить познайомитися, навіть якщо рекламу вам робить підрядчик. Мені доводилося бачити макет, розроблений рекламним агентством для флаєру дитячого табору. На макеті діти весело перестрілювалися з водяних пістолетів. Заборони гратися водяними пістолетами немає. А от використовувати зображення іграшкової зброї у рекламних матеріалах заборонено (ч. 1 ст. 20 Закону «Про рекламу»). Також не забувайте про права інтелектуальної власності, на об’єкти, які використовуєте у рекламі. Навіть, якщо ви використовуєте зображення з платного фотобанку, читайте умови використання. Можуть виявитися окремі обмеження (за територією, строком використання та ін.). Якщо ви збираєтесь розміщати вивіску, вам бажано розібратися чим є ваша вивіска: власне вивіскою чи все ж таки зовнішньою рекламою. Не є рекламою вивіска чи табличка з інформацією про:

• зареєстроване найменування особи,

• знаки для товарів і послуг, що належать цій особі,

• вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи),

• час роботи, якщо така вивіска розміщена на внутрішній поверхні власного чи наданого у користування особі приміщення, на зовнішній поверхні будинку чи споруди не вище першого поверху або на поверсі, де знаходиться власне чи надане у користування особі приміщення, біля входу в таке приміщення (ч. 6 ст. 10 «Про рекламу»). Порядок розміщення вивісок в Києві закріплено рішенням Київської міської ради від 20.04.2017 N 223/2446 (почитайте, там чимало вимог). Якщо ж ви все ж хочете розмістити зовнішню рекламу, вам необхідно отримати відповідний дозвіл. Наразі такий дозвіл видається безкоштовно.

15. Зафіксувати умови для клієнтів

Я, як юрист, за те, щоб сторони чітко усвідомлювали, що вони отримують в результаті співробітництва, яка відповідальність, які наслідки, якщо щось піде не так. Такі умови можуть бути чітко визначені в договорі з замовником послуги або містити посилання на інший документ, наприклад, положення про альтернативну школу.

16. Визначитися, в якому навчальному закладі з ліцензією діти будуть офіційно навчатися (якщо мова йде про альтернативну школу)

Ось коротенько і все. Насправді, коли починаєш все це робити, воно виявляється не таким складним, як здавалося спочатку. 

Натхнення, сил та прихильності Фортуни! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]