Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.09.2023 16:44

"Пілотний проект" на 90 млрд грн: кредити юросіб продаватимуть у складі галузевих пулів

Директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Фонд гарантування вкладів запускає «пілотний проект»: відтепер пули кредитів юридичних осіб, які перебувають на балансі банків, що ліквідуються, формуватимуться за новим – галузевим – підходом.

До складу одного пулу включатимуться кредити суб’єктів господарювання, які мають спільний вид діяльності за КВЕД. 

Перший пілотний «галузевий пул» уже виставлений на продаж і торги по ньому заплановані на 25 вересня. Очікується, що такий підхід формування пулів викличе передусім інтерес у інвесторів, зацікавлених вести бізнес саме у галузі, за якою і об’єднувалися активи.

Які активи будуть виставлятися на продаж у пулах, сформованих за галузевим підходом? У рамках пілотного проекту за галузевим принципом формуватимуться пули кредитів юридичних осіб чотирьох банків, які були передані в управління Фонду після початку повномасштабного вторгнення. Це кредити ПАТ «Промінвестбанк», АТ «МР БАНК», АТ «МЕГАБАНК» та АТ «Банк Січ». 

Зараз на балансі цих банків обліковуються кредити юридичних осіб на загальну суму понад 90 млрд грн. Більше половини заборгованості – на балансі ПАТ «Промінвестбанк», майже 54 млрд грн. Ще 35 млрд грн – сума заборгованості юридичних осіб перед АТ «МР БАНК».

Як формуватимуться пули? Відповідно до підходів Фонду, усі без винятку активи банків, що ліквідуються, обов’язково виставляються на індивідуальний продаж. Відтак до складу пулів, сформованих за новим, галузевим підходом, включатимуться тільки права вимоги за кредитами, які пройшли етап індивідуальних торгів із застосуванням «голландської моделі» аукціонів, але не були продані. При цьому, загальна заборгованість за кредитами, включеними у пул, буде від 500 млн грн до 1 млрд грн.

До складу одного пулу включатимуться кредити суб’єктів господарювання як одного банку так і декількох банків, які, згідно із реєстрами, ведуть свою діяльність в одній галузі.  До речі, у розрізі видів діяльності позичальників, портфель юридичних осіб банків, залучених до пілотного проекту, має таку структуру: 48% - кредити підприємств, що ведуть діяльність у сфері переробної промисловості; 17% - у сфері оптової та роздрібної торгівлі; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів; 11% - постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, по 6% - видобувна промисловість і розроблення кар’єрів, операції з нерухомим майном тощо.  

Як визначатиметься ціна? Усі непродані кредити суб’єктів господарювання розподілятимуться у пули за КВЕДом. Розподіл відбуватиметься автоматично за календарним підходом (актив, що першим нерезультативно відторгувався, – першим потрапляє у пул і т.д.).

Початкова ціна пулу встановлюватиметься на рівні суми мінімальних цін на попередніх торгах кожного, включеного до складу пулу, індивідуального активу.  

Якщо аукціон із продажу такого пулу не відбудеться, і інвестора, готового придбати активи за цією ціною, не знайдеться, непродані лоти будуть групуватися у ще більші пули, балансовою вартістю від 3 млрд грн. 

Хто і як зможе купити? Додаткових обмежень щодо кола учасників торгів не передбачено. Традиційно для аукціонів Фонду гарантування учасниками торгів не зможуть бути позичальники чи майнові поручителі за виставленими на продаж договорами, а також рф та пов’язані з державою-агресором особи.

Очікуємо, що такі «галузеві» пули будуть, у першу чергу, цікаві профільним інвесторам, які вже ведуть або тільки планують розпочати бізнес в одній зі сфер. Нагадаю, купуючи право вимоги переможець аукціону отримує право вимагати від позичальника банку повернення боргу, або ж звернути стягнення на передане у заставу майно.

Аукціони відбуватимуться за голландською моделлю торгів у системі Прозорро.Продажі із дотриманням принципу максимальної прозорості, публічності та розкриття інформації про активи.  

Де знайти інформацію? Інформація про перший, виставлений на продаж пул – лот № GL18N124640 – уже доступна на сайті Фонду та у системі Прозорро.Продажі. Також для кожного з пулів ми відкриватимемо віртуальні кімнати даних, де міститиметься уся інформація, у тому числі та, що містить банківську таємницю.  

Ми запрошуємо усіх зацікавлених інвесторів стежити за нашими аукціонами та брати участь у торгах. Усі кошти, отримані від продажу, спрямовуються на розрахунок із кредиторами банків, що ліквідуються.

Від початку повномасштабної війни сума успішних аукціонів Фонду (за якими укладено відповідні договори купівлі-продажу та отримано оплату) становить 4 млрд грн.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]