Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2016 16:55

«Нафтогаз» на стежці реформ

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

«Нафтогаз» оприлюднив свій план дій щодо відокремлення функції оператора газотранспортної системи від групи Нафтогаз.

«Нафтогаз» оприлюднив свій план дій щодо відокремлення функції оператора газотранспортної системи. Це відбулося майже через півтора місяці після того, як Міністерство енергетики та вугільної промисловості презентувало своє бачення відокремлення. Урядовці тоді підготували не лише презентацію, але й матеріали щодо плану дій. А «Нафтогаз» обмежився лише своєрідним «конспектом» власних реформ, презентацією. І ось нарешті НАК оприлюднив своє бачення, в якому зафіксована модель поділу компанії, відповідно до закону України про ринок природного газу.

Також нещодавно оприлюднили звіт «Варіанти відокремлення діяльності з транспортування і зберігання природного газу» незалежні консультанти з компанії Economis Consulting Associates LTD. Цей проект здійснювався за підтримки ЄС та Світового банку. 

Отже, сьогодні ми нарешті отримали можливість розглянути всі пропозиції щодо статурної реформи вітчизняного монополіста. 

НАК пропонує застосувати до оператора газотранспортної системи модель повного відділення  власності ГТС, шляхом створенням нової компанії ПАТ «Магістральні газопроводи України», якій, за задумом, передадуть усю газотранспортну системи України. 100% акцій цієї компанії належатиме державі, а управління корпоративними правами держави в цьому товаристві пропонується надати Фонду держмайна. 

Захист оператора газотранспортної системи від політичного втручання та зловживань планується забезпечити за рахунок створення у ПАТ «Магістральні газопроводи України» структури корпоративного управління відповідно до принципів Організації економічного співробітництва та розвитку.

Як зазначають у «Нафтогазі», така модель є оптимальною, оскільки таким чином вдасться забезпечити захист економічних інтересів України, зокрема, щоб не поставити під загрозу позицію компанії у арбітражному процесі проти «Газпрому» та не викликати дефолт за фінансовими зобов’язаннями НАК, в тому числі, гарантованими державою. 

Крім того, «Нафтогаз» пропонує розділити газотранспортну систему та підземні газосховища. Сьогодні це, так би мовити, єдиний життєвий організм. Таку пропозицію вони пояснюють тим, що західні компанії зацікавленні у бізнесі транспортування природного газу, а не у його зберіганні (це є збитковим бізнесом, наприклад, через надлишок пропозицій газу, звуження спреду між цінами на газ взимку і влітку). Вартість наших ПСГ велика, й не має прозорих та зрозумілих тарифів на зберігання газу. 

Також «Нафтогаз» вважає за доцільне залишити за собою усі інші його активи, а саме: ПАТ «Укргазвидобування»,  ПАТ «Газ України», ПАТ «Укрнафта», газорозподільні мережі, газосховища тощо. 

Рекомендація Economis Consulting Associates LTD передбачає розподілення кількох функцій НАК – транспортування й зберігання – в окремі підрозділи або юридичні особи корпоративного суб'єкта, відокремленого від здійснення функцій з видобування газу та газопостачання, що виконуються «Нафтогазом». Згідно з цією моделлю, корпоративним суб'єктом може бути існуюче ПАТ «Укртрансгаз», але за умови його юридичного відокремлення від НАК. Або ж – нова компанія. Але в обох цих випадках, як наголошують у ЕСА, власник та керівництво цієї компанії мають бути іншими, не «нафтогазівськими», незалежними від нього. 

Пропозиції Міненерговугілля вже докладно описувалися, але варто нагадати кількома словами, що пропонували чиновники цього відомства. «Нафтогаз» залишатиметься під порядкуванням Мінекономрозвитку і виконуватиме функцію трейдера (купівля/продаж газу та постачальник останньої надії до 2017 року). Відповідно до пропозицій міністерства буде утворено державний холдинг, до якого в управління увійдуть компанії, котрі займаються видобутком нафти та природного газу. Водночас Міненерговугілля пропонує залишити за собою право контролювати підприємства, які займаються транспортуванням та зберіганням природного газу та нафти, а також тут вбачають за доцільне не відокремлювати зберігання природного газу (ПСХ) від газотранспортної систему (ГТС). 

Отже, як бачимо, наразі серед ключових зацікавлених осіб не сформувалося узгоджене та спільне бачення структури газового сектору України. І тому зараз дуже важливо, щоб рішення щодо відокремлення структурних підрозділів НАК відповідали загальній меті, що полягає в забезпеченні конкуренції, а також не знищували можливість подальшого реформування галузі.

Вважаю що, «Нафтогаз» й надалі має виконувати тільки функцію купівлі–продажу природного газу й здійснювати свою господарську діяльність, як більшість суб’єктів господарського типу. «Укргазвидобування» може бути самостійним гравцем на цьому ринку. Оскільки, якщо в управлінні «Нафтогазу» залишатиметься видобуток природного газу, його транспортування газорозподільними мережами та зберігання у підземних газосховищах – діятиме повний монопольний «замкнутий» цикл. 

Також варто звернути увагу, що досі не завершено відбір п’яти кандидатів до Наглядової ради «Нафтогазу». Цю процедуру потрібно було до 1 квітня ц. р. Та на сьогодні відібрано лише 3 незалежних іноземних експерти, один державний представник від уряду. Вакантною залишається одна кандидатура – від президента.  Затягування з формування наглядової ради гальмує подальші кроки з реформування холдингу.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]