Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2016 10:22

Чи реально Україні збільшити власний видобуток газу?

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Так... Головне, щоб усі позитивні процеси, які зараз відбуваються в цій сфері, не «загубилися» в недолугих або недалекоглядних рішеннях наших високопосадовців.

За прогнозами Мінекономіки та експертів протягом 2016-17 рр. відбуватиметься зниження видобутку газу на території України. Хоча при цьому урядовці часто наголошують на потребі нарощування власного видобутку вуглеводних, як стратегії енергетичної політики України. 

За даними «Нафтогазу», торік в Україні було видобуто 19,9 млрд м3 газу (в 2014 році – 20,5 млрд м3). Зменшення обсягу видобутку газу склало 3%. За офіційними даними, скорочення обсягів видобутку відбулося, зокрема, через втрату компанією «Укргазвидобування» контролю над деякими активами, розташованими в зоні проведення АТО, загальною непростою економічною ситуацією, а також внаслідок значного дефіциту коштів на розвідку нових площ та розробку родовищ протягом декількох років поспіль.

Тим не менше, представниками газовидобувної галузі заявлено, що «Укргазвидобування» має намір збільшити обсяги видобування газу до 20 млрд м3 на рік, як це передбачено програмою «Стратегія 2020». Чи реально це?

В компанії вважають, що це цілком досяжна мета, якщо держава й надалі дотримуватиметься декількох «простих» дій:
- Оптимізація системи оподаткування газовидобутку й мораторій на зміни.
- Розробка стратегії видачі спеціальних дозволів на видобуток газу.
- Вдосконалення регуляторної бази, дерегуляція. 

Додамо ще кілька кроків, які підуть на користь вітчизняній видобувній галузі: 
- Перегляд розмірів рентних ставок. Вже з квітня ц. р. для державного підприємства «Укргазвидобування» ставка становитиме 50%. Це – забагато, навіть попри те, що розмір ренти нещодавно було знижено з 70%. Діяльність «Укргазвидобування» буде значно ефективнішою, якщо ставка становитиме 28-20%.
- Здійснення інвентаризації та ре-паспортизація наявного в Україні експлуатаційного фонду свердловин та покладів. 
- Подальший перегляд взаємовідносини за договорами спільної діяльності (СД). 

Звичайно, все це можливо тільки за умови суттєвого усунення впливу політичного фактору, як головної причини багатьох наших негараздів.

Як відомо, 2015-й рік минув під знаком «війни» з компаніями, що працюють у сфері газовидобутку відповідно до договорів про спільну діяльність. Чимало угод та спецдозволів на користування надрами було розірвано, або ж призупинено їхню дію через невиконання зобов’язань з боку приватних компаній. Зараз стосовно деяких договорів відбуваються судові процеси…

Якщо державі вдасться довести своє першочергове право на роботу на окремих родовищах, то збільшити видобуток газу можна. За нашими оцінками – орієнтовно на 3-4 млрд м3 на рік. На розробку нових родовищ коштів немає. Принаймні сьогодні. Тож багато що залежить від менеджменту «Укргазвидобування», його вміння працювати в непростих умовах сьогодення. З початку цього року, як стверджують в цій компанії, за СД відбувається падіння видобутку газу щодня на 1 млн м3. І це одна з загрозливих тенденцій, що дає підстави для неоптимістичних прогнозів щодо падіння видобутку газу.  

Певні сподівання на переформатування вітчизняного ринку видобутку газу покладалися на законопроект №3042 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо користування нафтогазоносними надрами». Він злітав з розгляду кілька разів. Врешті кілька днів тому його розглянули на засіданні ВР й… відхилили під тим претекстом, що у ньому містяться корупційні ризики. Справді, ухвалення законопроекту у запропонованій редакції не забезпечить досягнення поставленої мети. Про це говорилося як учасниками парламентського обговорення, так і експертами. 

Чи реально Україні збільшити власний видобуток газу? Так. Якщо держава й відповідальні чиновники раціонально підійдуть до цього. Реалізація описаних вище напрямків дасть можливість збільшити обсяги вітчизняного видобутку газу вже в цьому році й за кілька років вийти на цифру у 20 млрд. м. куб. Головне, щоб усі ті позитивні процеси, які зараз відбуваються в цій сфері, не «загубилися» в недолугих та недалекоглядних рішеннях наших високопосадовців. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]