Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.08.2023 13:32

Чим загрожує серпневе цвітіння амброзії – найагресивнішого бур'яну?

Практикуючий ЛОР-лікар

Алергопрогноз – на цьому тижні в Україні надвисокий ризик алергії.

Захворювання, яке викликається рослинним пилком і характеризується запальними змінами очей та слизової верхніх дихальних шляхів називається сезонною алергією або полінозом. Через те, що виникає у період цвітіння окремих рослин і має чітку сезонність.

Алергія, яка виникає навесні (кінець квітня та травень), часто виникає через пилок дерев. Алергія, яка виникає влітку (з кінця травня до середини липня),  викликається пилком трав і бур’янів. Алергія, яка виникає наприкінці літа та восени (з середини серпня до перших заморозків), часто викликана амброзією та полином.

Щоб знати точну інформацію про рівні алергенного ризику та концентрацію пилку в повітрі вашого регіону можна скористатися даними алергопрогнозу. Це допоможе знайти інформацію про період цвітіння небезпечних рослин і про рівні алергенної небезпеки у той чи інший час.

Аеробіологи( вчені, що вивчають вміст та зміни концентрацій пилкових зерен в атмосфері) прогнозують, що цей тиждень в Україні ризик алергії- надвисокий. Все через те, що середина серпня - перший сезонний пік амброзії. 

В чому небезпека амброзії? 

Через те, що амброзія особливий алерген і має дуже високу (одну з найсильніших) алергенну дію на організм людини. 

Амброзія - буряниста рослина родини айстрових. Одна рослина може утворити від  мільйонів до мільярдів зерен пилку. Вони легко поширюються повітрям на десятки кілометрів. Власне, білки, які містяться в пилку амброзії викликають сезонну алергію, яку ще називають сінною лихоманкою.

Коли пилок потрапляє в ніс, горло або очі, ви можете відчути неприємні симптоми, такі як:

- закладеність носа;

- виділення з носа;

- почервоніння та свербіж очей;

- сльозотеча;

- дискомфорт у горлі;

- почервоніння та висипання на шкірі; 

- також прояви бронхіальної астми (задишка, кашель, хрипи). 

У пацієнтів, які страждають на алергію, з усіх періодів найбільш важкі і яскраво виражені симптоми з'являються в період цвітіння амброзії в серпні (середина серпня - час першого сезонного піка амброзії в Україні, хоча, період цвітіння амброзії в Києві приблизно до початку листопада). Але дуже часто, особливо, пацієнти в яких вперше з'являються прояви алергії розцінюють ці симптоми не як алергію, а як “простудився”, “пробув довго під кондиціонером”, “перекупався в басейні чи озері”, - тому не варто  займатися самолікуванням і при вищеописаних симптомах, особливо, якщо вони повторюються вже другий чи третій рік підряд, в один і той же час звернутися до сертифікованого спеціаліста. 

Важливо ще знати, що у амброзії є “родичі”. Тобто рослини, які мають дуже схожі, майже однакові білки-алергени тим самим можуть теж викликати алергію. Це називається перехресною реакцією (специфічна імунна реакція організму на алергени, що мають подібну будову). Це в першу чергу полин, соняшник, злакові трави, ехінацея та ромашка. Також, в людей з алергією на амброзію можуть виникати симптоми оральної  алергії (свербіж рота або горла, набряк губ та язика) на харчові продукти. Це - соняшникове насіння, кавун, диня, мед, кабачки, трав'яні чаї

Профілактика алергії 

Пилок амброзії може подолати сотні кілометрів, адже він дуже легкий і вітер розносить його на далекі відстані. Тому якщо у вас встановлена алергія на амброзію вам необхідно:

- дізнатися, коли пилок амброзії починається у вашому регіоні;

- поговорити зі сертифікованим алергологом про те, як підготуватися  початку сезону, щоб полегшити симптоми, коли кількість пилку досягає піку. На сьогоднішній день єдиний і доказовий метод лікування алергії - це алерген-специфічна імунотерапія його ще називають "щепленням від алергії", в основі якого відбувається вплив на імунну систему ретельно розрахованими дозами алергену, дозування якого постійно збільшується, а симптоми алергії зменшуються;

- пам'ятайте- пік пилку амброзії вранці. Плануйте свій час на вулиці в другій половині дня та ввечері, якщо це можливо;

- після довгого перебуванні на вулиці потрібно прийняти душ та помити волосся, адже саме на волоссі осідає найбільша кількість пилку. Тому варто мити голову не зранку, а ввечері перед сном;

- робіть щоденно,є хоча б двічі на день назальний душ (промивання носа морською водою) - це ефективний спосіб змити алергени зі слизової оболонки носа;

- ваш лікар може вам призначити лікування у вигляді антигістамінних препаратів та топічних назальних стероїдів у вигляді спрею в ніс, почніть приймати їх за два тижні до початку сезону амброзії, таким чином зменшивши активність симптомів. 

Пам'ятайте, самолікування може зашкодити вам. Зверніться за допомогою до сертифікованого спеціаліста.  На сьогодні вже існують різні методи діагностики алергій, навіть молекулярний аналіз, який допомагає не тільки встановити на що саме реагує наш організм, але й максимально точно підібрати лікування та скорегувати стиль життя, щоб досягти максимально хорошого ефекту.

З алергією можливо повноцінне життя, а також, повне одужання на певний період або назавжди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]