Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.10.2012 17:06

Чому бідніють українці

Народний депутат України Верховної Ради VI скликання (2007-2012)

Є основні причини, які вкрай знижують рейтинг нашої держави в світі. Ми опинилися навіть поза деякими африканськими країнами! Хіба це не свідчить про те, що цілковите "покращення" - це спосіб ошукати українців?

Втой час, коли народ буквально зубожіє, влада говорить про те, що люди просто нерозуміють реформ. Однак спустошення кишень українців підтверджують цифри. Усерпні 2012 року середня зарплата в Україні становила 3,07 тисячі гривень, щона 78 гривень (або на 2,5%) менше, ніж у липні. Такі офіційні даніДержкомстату.

Узагальносвітовому контексті Україна не те, що займає не найкраще місце , а вжеподає SOS . За даними Міжнародної організації праці в рейтингу з 72 країн нашадержава опинилась на 56-му місці. Це гірше, ніж результат Росії - 37 місце,Польщі - 31, Білорусі - 46, Румунії - 47. Навіть такі африканські країни якБотствана або Мавританія, і ті дали фору «покращувачам» і зайняли 44 і 50місця.

Біднішіза українців лише жителі Індії, Казахстану, Індонезії та більшість мешканцівафриканського континенту. Динаміка добробуту не надає оптимізму. За такогосценарі я Україна ризикує стати країною третього світу ,  причому вже в найближчій перспективі. Корупціяі неефективний державний менеджмент - ось основні причини наближення країни зарівнем багатства до африканських країн. Є й суто економічні причини. В Україніпродуктивність праці майже у 10 разів менше європейської. А по енергоємностінаш ВВП найбільший на континенті.

Сьогоднівже немає жодних ілюзій, що при нинішньому режимі влади життя українцівпогіршилось. Якщо порівняти показники рівня життя при президентах ВікторіЮщенку та Віктор і Януковичу, то результати будуть не на користь нинішн ій ситуації.Так, середній рівень заробітної плати після приходу до влади Віктора Ющенказріс більш, ніж у п'ять разів - з 194 гривень у 2004 році, до 1040 в 2010-му.Це 100% на рік, а в 2011-2012 роках зростання середньої зарплати становивусього 10-12% щорічно . Мінімальна заробітна плата також зростала більшимитемпами - 80% на рік в період 2004-2010 років, а протягом 2011-2012   - підросла всього на 22%. Прожитковиймінімум з 2004 року зростав на 50%  щорічно - з 362 гривень у 2004 році до 875 гривень у 2010 році. За нової влади прожитковий мінімум ледьпіднявся на 10% за два роки.

Зпричин, які стримують зростання добробуту українського народу, я б и назвавнаступні. Бідність українців пояснюється небажанням багатьох політиків жити засвітовими законами. Сьогодні фундаментом розвитку світової економіки є ринковівідносини - хто виробляє товар, хто його виробляє краще і дешевше , той ідиктує умови ринку. Тому першочергове завдання - це розвиток промисловоговиробництва в Україні, захист власних ринків ефективними адміністративнимиметодами, впровадження нових технологій виробництва. Друге - це ефективневитрачання енергетичних ресурсів, оскільки сьогодні витрати енергії, наприклад,в металургії, в Україні в 3-5 разів вище, ніж в європейських розвинених країнах.Третє - це створити умови для розвитку малого і середнього бізнесу і формуваннясереднього класу. У тій же Європі частка малих підприємств становить до 60%ВВП, а в Україні цей показник вкрай малий - всього 14%.

ВУкраїні є закони, але на практиці вони не працюють. Вже кілька років уряд невиконує базові закони щодо фінансування виплат інвалідам, ветеранам,"афганцям", чорнобильцям. Запропоноване підвищення - профанація.Рахункова палата ще кілька років тому говорила про те, що фактичний прожитковиймінімум мусить бути близько 2 тис. гривень. А у нас мінімальна заробітна плата- 1118.

Економічнестановище відбивається і на демографічній ситуації. За різними даними від 3 до6 млн. українців - трудові мігранти. Причому 2/3 з них не планують повертатисяв Україну.

Ситуаціюможуть змінити парламентські вибори, якщо, усвідомлюючи, які на нас чекаютьперспективи, українці дійдуть до виборчих дільниць та вирішать свою долю,майбутнє своїх дітей та онуків, які навряд чи подякують батькам за життя україні з іміджем аутсайдера.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи