Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2020 12:33

Український бізнес сьогодні: ризики і виклики

Голова Ради Інституту податкових реформ, Віце-президент Асоціації платників податків України

Бізнес-спільнота України при плануванні бізнесу на нинішній рік, має враховувати світові тенденції, насамперед у межах європейського вектору інтеграції вітчизняних економічних процесів.

І в той же час зважати на наступні особливості економічного, політичного й соціального розвитку власної країни.

- Російсько-українська війна так чи інакше вносить корективи до бізнес-планів українських підприємців. Так само, як і політика президентів України й Росії. Залежно від посилення чи послаблення впливу з боку лідерів відчуваються зміни на економічному просторі.

- Вибори президента США та його потенційний вплив на українську політику. Справжнє розуміння Сполучених Штатів, їхніх внутрішніх реалій і зовнішньополітичних мотивацій є на сьогодні більш, ніж актуальним.

- Можливий світовий економічний спад. Аналітики у цьому плані не надто категоричні, але не відкидають ймовірності сповільнення економічного росту до кінця 2020 року. На ведення вітчизняного бізнесу впродовж поточного року він навряд чи вплине, але до цього треба бути готовими.

- Великі виплати за державним боргом України перед міжнародними фінансовими інституціями. Якщо раптом МВФ відмовиться підтримувати нашу державу, це позначиться на діловій активності бізнес-середовища.

- Розпад правлячої еліти на окремі групи, темп "турборежиму" нової команди, яка породжує перманентні політичні конфлікти та непорозуміння.

- Напруга, що зростає, між активним громадянським суспільством України та правлячим політичним режимом. У найближчому майбутньому нас може очікувати загострення суспільно-політичної напруги, аж до масових протестів, насамперед навколо ситуації з ринком землі.

Чи можна протистояти викликам і без втрат обійти ризики? Можна з урахуванням поправок на чинники, які обмежують можливість цього протистояння. Виклики, які, ймовірно, залишаться впродовж нинішнього року незмінними – це інституційна слабкість України, відсутність стратегічного бачення з усіх ключових питань та системного плану проведення реформ, слабка економіка, повільне зростання, недостатнє інвестування, значна кількість державних підприємств, неефективний перерозподіл коштів через бюджет, а також протистояння українських державних установ та олігархів.

Представники ділових кіл України готові до таких ризиків. Вони визначили пріоритети, які мають призвести до економічного зростання країни у найближчі п’ять років. Головний з них – це протидія тіньовій економіці, яка, залежно від сектору, коливається від 25% до 60%, що створює нерівні правила гри на ринку та заважає прозорому бізнесу рухатись уперед. Другий – зниження податкового навантаження на фонд оплати праці та тиску на легальний бізнес. Далі - продовження гармонізації законодавства України з нормами ЄС, аби українська продукція відповідала європейським вимогам та бізнес не мав труднощів з постачання продукції з та до ЄС.

Ще – прийняття сучасного трудового законодавства. Про зміни назустріч європейським умовам трудового законодавства бізнес говорить кілька років поспіль. Чи з’явиться можливість відкрити ринок праці України для якісних міжнародних спеціалістів, покаже час.

Серед пріоритетів представники українського бізнесу бачать також доступ до дешевих фінансових ресурсів у вигляді кредитних коштів, сприяння інноваціям, впровадження нових технологій у бізнесі та державному управлінні, інвестиції в розвиток людського капіталу, розбудова інноваційної економіки, що неодмінно має стати підґрунтям для подальшого економічного та соціального зростання країни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]