Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2013 13:14

На "торгову" війну має бути адекватна відповідь

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Хтось з жартівників нещодавно сказав: «Якщо війну, розв’язану Росією проти Грузії, Путін назвав «змушенням до миру», то сьогоднішню торгову блокаду українських товарів сміливо можна назвати «змушенням до «русского міра».

Хтось з жартівників нещодавно сказав: «Якщо війну, розв'язану Росією проти Грузії, Путін назвав «змушенням до миру», то сьогоднішню торгову блокаду українських товарів сміливо можна назвати «змушенням до «русского міра».

Це гіркий жарт. Кремль в черговий раз показав своє агресивне обличчя, він і надалі продовжує вважати себе господарем на всій території колишнього Союзу. Якою ж була реакція грузинської та української сторін на кремлівську експансію?

У 2008 році у Грузії лилася кров. Державне керівництво маленької волелюбної країни мало мужність відкрито виступити проти велетенської Росії, боротися за цілісність своєї території. Активна позиція міжнародної спільноти зупинила наступ російських військ. Грузія війну програла. Але для Росії ця війна мала доволі несподівані економічні наслідки.

З початком військових дій різко впала ціна на акції російських компаній і це позначилось не тільки на російському, але й на світовому ринку. Відбулася серйозна корекція курсу рубля до долару США, коли іноземні інвестори почали продавати рублі на внутрішньому ринку. На основних російських фондових майданчиках ММВБ і РТС торги протягом серпня 2008 року декілька разів зупинялися через падіння індексів для запобігання панічним настроям. Загальне падіння індексів РСТ та ММВБ за півтора місяці після війни склало понад 40%. Безперервний ріст валютних резервів Росії на тлі нафтового буму змінився падінням: за 30 робочих днів обсяг золотовалютних резервів Банку Росії скоротився на 38 млрд. дол., або 6,8%.

Що ж у нас? Уряд надсилає до Росії делегацію для урегулювання питань «митної війни». Її керівник, міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, заявляє журналістам, що сторони домовилися створити комісію з гармонізації стандартів якості продукції. Це стосується продукції Roshen. А тим часом на кордоні з Росією станом на 16 серпня стоять цілі ешелони з українською продукцією інших виробників, близько 1000 вагонів. І ще стільки ж на підході. А скільки виробників завернули свої вантажівки з товаром з кордону, знають лише вони. В результаті неоголошеної «митної війни» українські виробники несуть багатомільйонні збитки, підприємства зупиняють виробництво, починаються масові скорочення людей.

Думаю, що жодні комісії не вирішать кардинально питання українсько-російських відносин і не відіб’ють у Путіна бажання «загнати» Україну до Митного союзу, та не пустити її до Європи. Дійшло до смішного: росіяни не пропускають на свою територію навіть туалетний папір Обухівської фабрики! Сирна, м?ясна, шоколадна війна… що далі?

Думаю, що на фоні млявих дій наших урядовців своє слово повинні сказати українці. Російській експансії і «торговій» війні ми повинні протиставити наш український патріотизм. Я підтримую заклик бойкотувати російські банки, гастролі російської «попси», російські фільми, російські радіостанції й телеканали, російські товари. Ми повинні усвідомити: купуючи пиво «Балтика», ми «саджаємо» українські броварні, які виробляють не гірший продукт. Російські книжки сумнівної художньої якості теж мають стати об?єктом бойкоту українців. Думаю, що фінансові втрати російської сторони будуть не меншими, ніж у 2008 році.

У ці дні країна має жити під гаслом «Купуй українське, дивись українське, слухай українське!» Таким чином ми, українці, дамо гідну відповідь московським агресорам, а також почнемо звільняти від чужинської навали український духовний простір. Тільки треба це робити всім разом, як кажуть у народі, усім миром. Отакою повинна бути відповідь українського світу «русскому міру»!  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]