Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2022 13:34

Стартує ленд-ліз для України

Юрист-міжнародник, керівник проєкту "Нотатки Атлантиста"

1 жовтня у США набувають чинності положення закону про ленд-ліз для захисту демократії в Україні (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act Of 2022).

Сьогодні, 1 жовтня, у США набувають чинності положення закону про ленд-ліз для захисту демократії в Україні (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act Of 2022).

Майже піврічна затримка з запуском програми, призначеної для зміцнення оборонних можливостей нашої країни та захисту цивільного населення, пояснюється просто – саме в жовтні в США починається новий фінансовий рік.

До 30 вересня для США була пріоритетною саме безпекова допомога Україні, яка є безоплатною, тобто, за яку пізніше Україні не потрібно буде повертати кошти. Вона надходила у рамках Ініціативи оборонної допомоги Конгресу та програми президентських повноважень (фінансування йшло з резервного фонду, а це відповідна процедура погодження, голосування і т.п.).

На виконання цих програм якраз і був виділений пакет грошової допомоги у сумі 40 мільярдів доларів, більш як половина з яких припадає саме на військову допомогу та супутні витрати.

Натомість ленд-ліз – програма, якою повністю керує президент США. Відтепер Білий дім зможе надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси, товари подвійного призначення та різну необхідну продукцію (від палива до продуктів харчування) за прискореною процедурою без погодження виділення коштів на ці потреби Конгресом США.

Новий закон США про ленд-ліз для захисту демократії в Україні має наступний принцип: те, що використано чи знищено – не оплачується.
Мета ленд-лізу полягає в тому, щоб отримати ідеї та інформацію й пришвидшити виробництво та наростити більше потужності на промисловій базі, оскільки США та союзникам доведеться підтримувати Україну зброєю після того, як закінчаться її власні запаси.

Згідно із законом, ленд-ліз може бути також використаний для допомоги іншим союзникам США в регіоні (насамперед, країнам Східної Європи). Отже, протягом 2022-2023 фінансових років уряд Сполучених Штатів може надавати або передавати в оренду предмети оборони уряду України чи урядам країн Східного флангу НАТО, щоб допомогти зміцнити їхню обороноздатність, захистити їхнє цивільне населення від можливого вторгнення або триваючої агресії з боку збройних сил РФ.

Як зазначав міністр оборони України Олексій Резніков, станом на початок вересня остаточна концепція і деталі ленд-лізу ще були невідомі.
Резніков зазначив, що "були різні моделі" ленд-лізу: в одному випадку йшлося про звичайний кредит, як під час Другої світової. Водночас міністр прогнозував, що для України буде інша модель, але розкривати деталі не став.

Міністерство оборони США влітку розглянуло близько 1300 пропозицій від 800 компаній щодо нового інноваційного озброєння, а також промислових можливостей, які ці компанії могли б розробити та виготовляти для України, щоб допомогти їй у боротьбі з російськими окупантами.

Одним з ключових критеріїв для відбору нових виробничих контрактів є термін їх виконання, оскільки Вашингтон шукав потенційні постачання в діапазоні від 30 днів 180 днів. Пентагон також просить виробників детально описати, на якому типі повітряної, наземної чи морської платформи можна розгорнути їхню зброю та чи є в них вже щось у виробництві.

Протягом вересня Міноборони США мало визначитись, яку спрямованість матиме ленд-ліз, що зрештою може призвести до виробництва зброї як для України, так і для збройних сил США в середньостроковій перспективі.

Вочевидь, знати напевно, що саме нам поставлять, коли, і на яку суму – наразі неможливо: з міркувань безпеки ця інформація потрапляє у публічний простір в досить урізаному вигляді та пост-фактум.

Будемо сподіватись, що саме потужна робота ленд-лізу, з урахуванням поточних потреб України, докорінно змінить ситуацію щодо переозброєння ЗСУ в найближчі роки та створить міцні передумови для деокупації нашої території.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]