Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.05.2022 14:40

Метаморфози "9 травня": Росія готується оголосити війну Україні

Юрист-міжнародник, керівник проєкту "Нотатки Атлантиста"

На "день Перемоги", 9 травня, Володимир Путін замість так званої "спеціальної військової операції" готується оголосити війну Україні і розпочати повномасштабну мобілізацію в Росії.

На «день Перемоги», 9 травня, Володимир Путін замість так званої «спеціальної військової операції» готується оголосити війну Україні і розпочати повномасштабну мобілізацію в Росії.

За інформацією джерел західної та української розвідок, президент Росії може вдатися до офіційного оголошення війни Україні саме на «день Перемоги», що дасть змогу списати попередні військові невдачі на «всесвітній заколот нацистів» і терміново мобілізувати російські ресурси для завоювання Сходу та Півдня України.

«День перемоги», коли Росія вшановує пам’ять розгрому нацистів у «Великій вітчизняній війні», Путін може використати, щоб оголосити або про значне військове досягнення в Україні (якого наразі немає) або про серйозну ескалацію бойових дій — або обрати обидва варіанти.
На сьогоднішній день російські чиновники наполягали, що конфлікт був лише «спеціальною військовою операцією» з центральною метою «денацифікації» та «демілітарізації» України.

Тож офіційне оголошення війни 9 травня, за задумом сценаристів, має згуртувати націю і підвищити популярність війни в Україні серед росіян. Це також, дозволить «кремлівським старцям» мобілізувати сили резерву та призвати військовозобов’язаних, які вкрай потрібні агресору для покриття понесених в Україні втрат в людських ресурсах.

За іншими прогнозами, 9 травня Росія може використати для оголошення анексії так званих «ЛДНР», заради чого російська армія у варварський спосіб намагається встановити контроль над Маріуполем.

Третя група «стратегів» підготувала Путіну сценарій проголошення так званої «Херсонської народної республіки» та оголошення повномасштабного наступу на Миколаїв та Одесу з метою відтворення «Таврійської губернії», яка існувала у Російській імперії. Ця територія, в уяві російських окупантів, має складатися з Криму, Херсонщини, частково Миколаївщини і частини Донецької області та Запоріжжя, з адміністративним центром у місті Сімферополь.

Отже, іронія історії полягає в тому, що російська еліта використає пропагандистську цінніть «дня Перемоги», щоб виправдати нову війну.


***

Будь якій війні передує «обробка» громадської думки, будь яка перемога над ворогам - розпочинається з формування ефективної soft power (тобто м‘якої сили).

Вся конструкція сучасної Росії, як і її радянської і самодержавної імперії-попередниці, може існувати виключно за наявності зовнішнього ворога та стану мобілізації проти нього. Існування успішної, незалежної і європейської України перекреслює цю конструкцію і саме тому є і буде центром атак Кремля.

Ключовою частиною «м‘якої сили» України, беззаперечно, є її національна історія, пам‘ять, державні свята і символи.

Всім нашим співгромадянам, особливо поважного віку, жителям Півдня та Сходу України, яких роками годували гаслами «ніколи знову», «ми звільнили всю Європу» та про інші «ратні звитяги» радянського солдата, що не підлягають забуттю, констатую: міфологія про 9 травня, на жаль, не менш отруйна, ніж гітлерівська пропаганда.

«Побєдобесіє» - це ефективна пропагандистська зброя нашого ворога, що вже приніс смерть і руйнування на українську землю під приводом «денацифікації».

З української точки зору, ніякої «перемоги» 9 травня 1945 року не відбулося, одна людиноненависницька система на наших землях була замінена іншою, не менш жорстокою та зухвалою. Ця радянська окупація країн Центральної та Східної Європи, де факто, тривала до 1991 р.

Сама Друга світова війна, яка розпочалася для України в 1939 р., закінчилася не 9 травня 1945 р., а - 2 вересня 1945 р. капітуляцією Японії, в бойових діях з якою прийняло участь чимало українців. День Перемоги в Європі відзначається в європейських державах 8 травня, коли Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла беззастережну здачу збройних сил нацистської Німеччини.

Про це написано доступною мовою мільони статей і знято безліч якісних фільмів. За бажання, кожен може вивчити ці факти.

Радянський союз, а слідом за ним і Росія, навмисне встановили окрему від решти Європи та Світу дату відзначення дня перемоги - на 9 травня.

Україна остаточно закриє свої двері для «руського мира» тоді, коли розпрощається з нав‘язаною нам імперською міфологією, центральною частиної якої є пропаганда про «священну перемогу 9 травня».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]