Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2022 10:57

Технології знову випереджають закон

Юрисконсульт ЮК "Надійний правовий партнер"

В Україні запроваджений режим ліцензування на імпорт фреону та обладнання, яке містить у собі фреон.

Що таке фреон добре знають власники кондиціонерів, холодильників, автомобілів. Але, ковідні 2020-2021 р. познайомили з фреоном більше коло осіб, адже фреон використовується ще і в концентраторах, насосах та компресорах, які так необхідні для боротьби із хворобою та наслідками хвороби Covid-19. 

І в той же час, фреон є речовиною, яка використовується у всьому світі майже в усіх галузях господарського комплексу, проте фреон віднесений до переліку речовин, які руйнують озоновий шар Землі.

16 вересня 1987 року для охорони здоров'я людей та навколишнього середовища від несприятливих наслідків, які виникають або можуть виникнути в результаті людської діяльності, що змінює або може змінити озоновий шар Землі - був розроблений Монреальський протокол про речовини, що виснажують озоновий шар.

Верховна Рада України ратифікувала Монреальський протокол 20 вересня 1988 року, відповідно до якого Україна також взяла на себе зобов’язання щодо вжиття заходів для збереження озонового шару та зменшення виробництва та використання речовин, які руйнують озоновий шар.

Тому, для контролю експорту та імпорту озоноруйнівних речовин та обладнання, що можуть містити контрольовані речовин, у тому числі фреон, в Україні запроваджений режим ліцензування на імпорт фреону та обладнання, яке містить у собі фреон. 

Слід відзначити, що увесь світ постійно перебуває в пошуках удосконалення техніки та зменшення шкідливих впливів для людства, так за останні роки людство винайшло та удосконалило і вироби, у яких необхідним елементом роботи є фреон, і сам фреон та його різновиди. Проте, законодавство України не встигає за науково технологічним прогресом, а тому підприємці, які хочуть радувати людей мають постійні складнощі із застосування, трактуванням та удосконаленням законодавства, яке стримує науково-технологічний прогрес. 

З 01 січня 2022 року набрала чинності нова постанова Кабінету Міністрів України №1424 від 29.12.2021 року “Про затвердження переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квоти на 2022 рік.” Ця постанова замінила постанову Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 року №1329 “Про затвердження переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квоти та 2021 рік”. Постановою передбачений порядок надання  ліцензії на контрольовані речовини і товари та обладнання, що можуть містити контрольовані речовини озоноруйнівні речовин та фторовані парникові гази. 

Постановою №1424 нарешті розширено перелік товарів та обладнання, що можуть містити контрольовані речовини (озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню.

У цей перелік включено і обладнання з кодом УКТЗЕД 8414807500. Код УКТЗЕД 8414 визначений в даній постанові як - насоси повітряні або вакуумні, повітряні або інші газові компресори та вентилятори, вентиляційні або рециркуляційні витяжні ковпаки або шафи з вентилятором, з фільтром або без нього,

Це має важливе значення для України, оскільки таке обладнання, як компресори та насоси повітряні, є і тим же медичним обладнанням, якого так потребувала та активно використовувала України та й увесь світ протягом 2020-2021р. у боротьбі із хворобою Covid-19, проте змушені були використовувати більш пізні модели такого оббладння через законодавчу колізію. А за останні роки технологічний прогрес зробив такий ривок уперед, що обладнання яке містить нове покоління фреону 513А, або обладнання з кодом УКТЗЕД 8414, не було внесено до переліку таких товарів, що створювало штучні перешкоди на процессі імпорту таких товарів в України.

Прийняття Постанови №1424 це неабиякий успіх, що буде мати позитивний вплив не лише на споживачів але і на економіку України.

Отож, як отримати ліцензію на імпорт фреону, або обладнання, яке у своєму складі містить фреон. 

Так, Порядок отримання ліцензії на імпорт та експорт озоноруйнівних речовин та обладнання, що можуть містити контрольовані речовин, у тому числі фреон, регулюється:

1. Наказом Міністерства економіки України №302 від 14.09.2007 року “Про затвердження нормативно-правових актів щодо ліцензування імпорту товарів та внесення змін до Порядку розгляду заявок на видачу ліцензій у сфері нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України”  (надалі по тексту - Наказ №302).

2. Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі №621 від 11.06.2013 року “Про затвердження інформаційних карток деяких адміністративних послуг у сфері зовнішньоекономічної діяльності, що надаються Міністерством економічного розвитку і торгівлі.” (надалі - Наказ №621).

3. Постановою Кабінету Міністрів України №1424 від 29.12.2021 р. “Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік” (надалі - Постанова №1424).

4. Законом України “Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16 квітня 1991 року. 

Які документи необхідно зібрати? 

Наказом  №302 визначений перелік документів, які суб'єкт зовнішньоекономічної повинен подати для отримання ліцензії.

1) заявка на одержання ліцензії на імпорт за формою у двох примірниках. Лист-звернення щодо оформлення ліцензії з гарантією сплати державного збору за її видачу;

2) копія свідоцтва про державну реєстрацію, завірена в установленому законодавством порядку. Тут варто зазначити, що не усі суб”єкти сьогодні мають свідоцтво про державну реєстрацію, тому на заміну цьому документу подається виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань).

3) копія зовнішньоекономічного договору (контракту), усі додатки та специфікації до нього, завірені в установленому законодавством порядку. Мова йде про контракт на підставі якого буде здійснюватися придбання товару, речовин, ввезення та розмитнення. 

Ліцензія видається конкретно під кожний контракт на підставі якого здійснюється ввезення на митну територію України такого товару чи речовини. На кожен контракт - окрема ліцензія. 

Строк дії ліцензії. 

Наказом №302 визначено, що ліцензія видається із строком дії, що не перешкоджає здійсненню суб'єктом зовнішньоекономічної  діяльності  імпорту, у тому числі з віддалених місць, та відповідає умовам зовнішньоекономічного договору (контракту). Увезення товару за ліцензією може здійснюватися окремими партіями. Ліцензія є дійсною для митного оформлення товарів протягом строку її дії. Тобто строк дії ліцензії є тотожним строку дії контракту на підставі якого здійснюється імпорт товарів в Україну. 

Вартість оформлення ліцензії.  

Ціна за видачу ліцензії становить:

- у режимі неавтоматичного ліцензування - 780 грн.

- у режимі автоматичного ліцензування - 220 гривень. 

Як визначити у якому режимі потрібно отримувати ліцензію?

Відповідно до ст.16 ЗУ “Про  зовнішньоекономічну діяльність”, визначено що автоматичне ліцензування визначається як комплекс адміністративних дій органу виконавчої влади з питань економічної політики з надання суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності дозволу на здійснення протягом визначеного періоду експорту (імпорту) товарів, щодо яких не встановлюються квоти (кількісні або інші обмеження). Автоматичне ліцензування експорту (імпорту) як адміністративна процедура з оформлення та видачі ліцензії не справляє обмежувального впливу на товари, експорт (імпорт) яких підлягає ліцензуванню.

Неавтоматичне ліцензування визначається як комплекс адміністративних дій органу виконавчої влади з питань економічної політики з надання суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності дозволу на здійснення протягом визначеного періоду експорту (імпорту) товарів, щодо яких встановлюються певні квоти (кількісні або інші обмеження). Неавтоматичне ліцензування експорту (імпорту) як адміністративна процедура з оформлення та видачі ліцензії використовується в разі встановлення квот (кількісних або інших обмежень) на експорт (імпорт) товарів. 

Куди і як подавати документи, щоб отримати ліцензію?

Порядок подачі зібраних документів: Повний пакет документів надсилається (за вибором здобувача ліцензії) поштовим відправленням з описом вкладення або подається особисто через поштову скриньку  Міністерства економіки України  за адресою: вул. М. Грушевського, 12/2, під'їзд 6, м. Київ, поштовий індекс: 01008. 

Строк розгляду документів на видачу ліцензії становить від 10 до 60 днів. 

Отже, підприємництво зводиться до того, щоб створювати нове обладнання, речовини, з метою задоволення соціальних потреб людства та зменшення шкідливого впливу на озоновий шар, і в тому числі з метою отримання економічного результату отримання прибутку. Але, як вбачається із законодавства, норми які регулюють діяльність із новими виробами та речовинами значно шкутильгає, та відстає, адже стримує і розвиток технологій і отримує задоволення соціальних потреб та вкрай негативно впливає на економіку і України і всього світу, що не може залишатися поза увагою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]