Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2023 19:07

Виходили заміж дівчата за великих поетів

З історії подільського весілля 1914 року

Усе розпочалося з коротенького листа мені, якого я отримав нещодавно у мессенджері. Ось він:

Добрий день, шановний пане Олександре!
Дуже дякую, за Вашу відповідь! (Уточню: автор просила посприяти тому, щоб стати моїм другом у Фейсбуці, мати можливість читати мої публікації).
Я мешкаю в Португалії, викладаю в консерваторії. Я музикознавець і кандидат мистецтвознавства. Мої пошуки водночас генеалогічні і наукові. Я походжу зі священницької родини Яструбецьких, яка була у зв’язку з Длугопольськими.
Гнат Яструбецький - двоюрідний брат мого прадіда - був товариш Леонтовича. А троюрідна сестра Ніна - дружина Драй-Хмари. І не тільки. В її спогадах, які були надруковані у 2018 році декілька сторінок присвячені моїм пращурам - Яструбецьким та їх сім’ї.
Це тільки вершина айсберга, яку я можу описати в такому короткому посланні.
Але моє питання до Вас дуже маленьке - де є інформація про те, що на весіллі Драй-Хмари був Микола Грінченко? Зараз я пишу наукову працю про взаємини двох вчених і хотіла би спиратися на архівне джерело. Думаю, що зробила маленьке відкриття, але саме цей факт знайомства може повернути мою працю в одну чи іншу сторону. І не хочу в своїй праці подавати неправдиву інформацію. Тому буду дуже вдячна, якщо зможете мені допомогти! Ще раз дуже Вам дякую за відгук.
З повагою, Олександра Степанська.
Тут маю для наших читачів внести одну ясність. Я справді займався розслідуванням подій довкола весілля відомого українського поета Михайла Драй-Хмари в селі Тростянчик на Вінниччині, яке відбулося 1914 року. Як і всієї його величезної творчої спадщини. Адже Драй-Хмара не просто був поетом, а поліглотом: володів (можливо, й не повірите, але це факт історії української літератури - дев'ятнадцятьма мовами. І фактично з кожної із них переклада поезії. Підготував про це я літературну працю, вона так і називається «На весіллі у Драй-Хмари» в Тростянику". 15.02.2019 року опублікована на ресурсі Інтернет видання "Ліга. Блоги"
До речі, ця стаття ввійшла до складу крайньої моєї книги «Не проспімо, браття, Волю», яка вийшла друком 2021 року.
Щоб усе достеменно зрозуміти, що до чого, просто раджу ознайомитись із цим трактатом. Ви відкриєте для себе неймовірно широкий світ одного із п’яти відомих українських «неокласиків», як їх називали критики — пана Драй-Хмари. До їх числа входили Максим Рильський, Михайло Драй-Хмара, Павло Филипович, Микола Зеров, Юрій Клен (справжнє прізвище — Освальд Бурдгарт). Це наша золота українська поетична п'ятірка.
Маестро, пані Олександрі Степанській я написав:
«ВЕЛЬМИ РАДИЙ ТОМУ, ЩО ви з роду знаменитого українського поета. Я декілька разів писав розвідки про його життя і творчість, про його дочку також. Золоті люди, гордість і слава України. Як же ж та к***апія знущалася з нашого поета. Я часто згадую епізод з життя пана Драй-Хмари, коли йому на золотих виробітках страшенно хотілося їсти, він змушував себе згадувати багаті застілля з свого попереднього життя і завдяки своїй багатій уяві переконувати себе в тому, що тобі смачно, і що ти ситий. Хочеться, щоб у відповідь на ці страшні знущання з нашого знаменитого поета, одного з п'яти відомих в Україні "неокласиків" страждали так нині наші вороги... Мені вельми цікаво почути, де ви мешкаєте, хто є іще живий з вашої знаменитої родини. Спасибі що мені написали.
Зі щирою повагою Олександр Горобець. 23 жовтня 2023 року. м. Київ.
Пише пані Oleksandra:
Добрий день, шановний пане Олександре!
Дуже дякую, за Вашу відповідь! Я мешкаю в Португалії, викладаю в консерваторії. Я музикознавець і кандидат мистецтвознавства. Мої пошуки водночас генеалогічні і наукові. Я походжу зі священницької родини Яструбецьких, яка була у зв’язку з Длугопольськими. Гнат Яструбецький - двоюрідний брат мого прадіда - був товариш Леонтовича. А троюрідна сестра Ніна - дружина Драй-Хмари. І не тільки. В її спогадах, які були надруковані у 2018 році декілька сторінок присвячені моїм пращурам - Яструбецьким та їх сім’ї. Це тільки вершина айсберга, яку я можу описати в такому короткому посланні. Але моє питання до Вас дуже маленьке - де є інформація про те, що на весіллі Драй-Хмари був Микола Грінченко? Зараз я пишу наукову працю про взаємини двох вчених і хотіла би спиратися на архівне джерело. Думаю, що зробила маленьке відкриття, але саме цей факт знайомства може повернути мою працю в одну чи іншу сторону. І не хочу в своїй праці подавати неправдиву інформацію. Тому буду дуже вдячна, якщо зможете мені допомогти! Ще раз дуже Вам дякую за відгук.
З повагою, Олександра Степанська.

На фото: Обід у колгоспній їдальні села Тростянчик Тростянецького району Вінницької області з головою правління господарства, тодішнім народним депутатом України Іваном Васильовичем (прізвище, на жаль, його забув, та читачі, думаю, підкажуть). Було це на початку дев'яностих років минулого століття. Шкода, що тоді я нічого не знав ні про М. Драй-Хмару, ні про весілля в Тростянчику на початку двадцятого століття....

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]