Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2018 09:52

Не лізе до рота вареник з чужої кастрюлі

Про стилістику вуличної реклами

їй-право, ще не так давно, у самому серці столиці, по вулиці Великій Васильківській, якраз навпроти станції метро «Національний спортивний комплекс «Олімпійський», роздражнювала, серце й душу буквально вигризала, затьмарювала ненавистю все єство подразлива у вогнях вивіска з москворотим словом «ВареничнаЯ».

Щоб вас, московітів, шлях трапив! Які варєнікі, коли вони вареники – віковічна українська національна страва. Ваше, мабуть, буде зватися пельмені, що насправді є мовною покручею з удмурстької та мови комі – «пель» + «нянь», себто, симбіоз чого означає «хлібне вушко» або ж «вухатий хлібець».

Отож, жуйте свій «вухатий хлібець» і для чого вам чіпати, переінакшувати на свій капризний, злодійський лад наші святі вареники.

Довго, скажу вам, пані й панове, вони не здавалися. Бо вже всі довкруги свої вивіски у столиці України на наш рідний лад переклали, а ця зашморгана «ВарєнічнаЯ» все не поступалася. Просилася під каменюку чи ломик славних наших хлопців з "С14"…

Але вчора проїжджаю вулицею і очам своїм не вірю. Комусь таки стала нарешті поперек горла російська транскрипція у вивісці, горить вогнем нова назва закладу: «ВАРЕНИЧНА. БАЛУВАНА ГАЛЯ».

О, так це вже зовсім інакше кіно. Не відомо, щоправда, що це за Галя, і звідки вона тут взялася. Але коли вже вам так хочеться саме Галі, то хай уже буде і так.

І чому, власне, саме балувана? А чому не «вередлива», «примхлива», «хтива», «химерна», «забаглива», «вимислива»? Що є рівноправним синонімом до слова «балувана». Хоча, втім, і так непогано. Головне – загадково…

Похожее изображение

Можливо, вона з гумористичного українського мюзиклу, де співається:

Галю всі хочуть, зваблюють очі,
Манять її вуста,
Марні надії - Галя все мріє,
Мила та не проста.
І хоч з'їжджають хлопці з розуму всі,
А Галя міцно всіх тримає в руці,
Не поспішає як завжди вона,
Бо наша Галя дуже балувана.

Галя, щоправда, буває ще й "балЮвана", оскільки дуже полюбляє балі...

Щоправда, тут важливо не потрапити під дію відомого українського прислів'я: "Хто замолоду балує, той під старість старцює!"

Прошу, пане офіціанте, за мій рахунок подайте вареників у сметані для того, хто став автором даного незамацаного бренду!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]