Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2017 16:30

Майдан, як вулкан, вибухнув у Шаргороді

Це злобливий протест громадян проти безумства влади, яка під покровом благородних "медичних реформ"здійснює щось, до болю схоже, на нове винищення українського раоду

ШАРГОРОД БЕРЕ В РУКИ ВИЛА


Кілька днів тому зателефонував із Крижополя, що на Вінниччині, поет Микола Завальний. Стривожений, зі смутком у голосі.


-У нас, - казав приятель, - таке відбувається, їй-право, уже на межі коліївщини. Народ настільки зненавидів ті реформи, які нібито здійснює влада, словами важко передати навіть і мені… Насправді це щось подібне до спланованого винищення українців. Ледве стримую людей, бо я тут обраний головою громадської ради. Люд стихійно уже декілька разів намагався перекрити залізницю, я ледве відмовив. Це ж сполучення Півдня держави, насамперед Одеси, з зовнішнім світом. Ходив сьогодні до голови районної держадміністрації. Пропонував від імені громади, припинити всі дурниці із знищення медицини району. Уявіть собі. В Крижополі закривають районну лікарню. Тепер, не приведи Боже, якщо захворів, то потрібно їхати аж до Могилева- Подільського, там шукати лікаря. А це край області. Аж під самою Молдовою. Могилів–Подільський від нас за 120 кілометрів. Хіба ж це мислимо так обслуговувати людей? 

 Учора, 23 січня ц.р., прийшла новина з мого рідного Шаргородського району. Покажу її зримо. Ні, це не Київський, а Шаргородський Майдан, що вибухнув, немовби вулкан. Не продовження на українському Поділлі інавгурації презилента Трампа. Людей, як бачите, зібралося – море рзливане. Злих на дурощі влади. На безглуздість, якихось буцімто перетворень для життя "по-новому". І в Шаргородському районі планують закрити всі медичні заклади, медичний округ перенести до Могилева-Подільського, а до нього дістатися... Легше, мабуть, до Вінниці чи й до самого Києва дістатися, ніж туди, у самий закуток держави. Той, хто придумав таку "реформу" справжній ворог українського народу... І це не жарт, не алегорія для міцності виразу.

У минулий понеділок під районною радою, де відбувалося засідання депутатського корпусу з цієї проблеми, зібралося понад п’ять тисяч громадян. Дехто каже, що їх було більше, так що визначайте самі, хто насправді правий. Люди вимагали від своїх обранців засудити безглузде знищення лікувальної медицини у районі. Сесія одноголосно прийняла вердикт, з одночасним засудженням реформ імені Гройсмана, затвердила звернення до всіх мислимих і немисливих вождів-правителів: негайно припинити геноцид українського народу! 

;poi

bhfr

ТАКИЙ НАРОД, КОТРИЙ НЕ ДАЄ СЕБЕ ПЕРЕТВОРИТИ В ПІДСТИЛКУ, ЗІЗНАЮСЯ,  ДО СЕРЦЯ МЕНІ!

Тут же відбувся і багатотисячний мітинг жителів району. Народ заявив, що це перша, попереджувальна акція. Якщо «реформа-знищення» районної медицини не буде зупинена, озлоблений люд візьме до рук вила. Начебто, наступний збір уже відбудеться завтра, 25 січня. На ньому заслухають звіт обраної напередодні всенародно ради активу. Бунчужні мають доповісти, як на рішення ради, на заклик всенародного віче шаргородців відреагувала влада - і обласна, і столична. Чи цікавить її думка народних обранців, а головне тисяч і тисяч громадян районну, які оголошують протест щодо таких новацій і "перетворень".  

Що це насправді цілеспрямоване винищення українського народу, не важко переконатись. Коли у Шаргороді я працював у районній газети (до квітня 1976 року), там усім світом, за участі колгоспів та радгоспів і промислових підприємств району споруджували нову районну лікарню. Так би сказати, у складчину. Справилися з цим завданням остаточно лише нещодавно, ввівши у дію шикарне приміщення сучасної  чотириповерхової поліклініки. Оснастили всі корпуси необхідним обладнанням. Служіть людям, доглядайте за здоров`ям громадян! Так, начебто мали б сказати пани-начальники районним медикам після цього. Ні, такого не сталося. Нагорі вирішили розпочати "революційні перетворення" для налагодження життя "по-новому". І знайшли, бачите, для цього причину. Заявили: у районі малий приріст населення. Який же, давайте уточнимо? Торік народилося 370 немовлят.


Справді, небагато. Коли я 1966 року закінчував школу, так у наших чотирьох класах ОДНІЄЇ СІЛЬСЬКОЇ школи (бо в один рік атестати зрілості вручали учням двох десятих і двох одинадцятих класів - тривала тоді якраз чергова шкільна реформа) було 120 випускників. Але людям усе одно потрібно жити і мати медичний захист, тим паче, що нині у селах багато пенсіонерів, одиноких людей. Який вони Могилів-Подільський можуть побачити? Повна брехня!

hgtr


Отож, новий «план реформ» Порошенка/Гройсмана передбачає все що набуто, що створено людьми, закинути, закрити, знищити, напевне ж, просто розорити. Людям доведеться їздити лікуватися до Могилева-Подільського, аж на сам Дністер. З яким, до речі, сполучення Шаргородський район майже немає. Якщо добиратися з Шаргорода у свій так званий медичний округ, то треба виїхати за 12 кілометрів від райцентра до траси Немирів – Могилів-Подільський, а там, панове, як уже кому повезе. Бо треба ще намотати майже 60 км під самий кордон. А якщо виїжджати до нової лікарні з дальнього села Шаргородського району, то вийде не меше 100 кілометрів. В один лише кінець

Ви уявляєте, яка "благородна", "людяна" реформа? Особливо ж тоді, коли людина хвора, коли з болями важко й кімнату перйти...


Коли я в молоді роки трудився у тих благодатних подільських краях, то окрім центральної районної лікарні (ЦРЛ) у Шаргороді існували дільничні лікарні з ліжками для хворих, цілодобовими постами медиків. Такі працювали  у крупних населених пуктах - Джурині, Пеньківці, Рахнах-Лісових, Деребчині, Мурафі, Соснівці - себто, ще у шести селах! У них трудилися висококваліфіковані кадри медиків. Хто б міг тоді сказати, що це згодом стане немислимою розкішю для людей!? Замало не в кожному селі тоді розміщалися фельдшерсько-акушерські пункти, працювали аптеки. Тепер у населених пунктах усе це знищено, залишилося розорити, хрест-навхрест зашити вікна центральної районної лікарні та новенької поліклініки і написати плакат: «Слава реформам Порошенка й Гройсмана! Ура!!!». Або їдьте, люди,  лікуватись до Могилева-Подільського, а ще ліпше одразу лягайте … до гробів. Це все дійно вельми по-новому! Така, без злорадства, з великим жалем скажу, - унікальна інтеграція в Європу... уперед ногами.


Фото Анатолія Банаха

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]