Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2014 13:09

Податкова реформа – новорічний "подарунок" уряду

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

28 грудня 2014 року прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» від 22.12.2014 року за № 1578. Законом скорочено кількість податків та зборів з 22 до 9.

28 грудня 2014 року прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» (надалі – Закон).

Закон набирає чинності з 01 січня 2015 року.

Цим Законом скорочено кількість податків та зборів з 22 до 9. Так, до загальнодержавних податків віднесено податок на прибуток підприємств, ПДФО, ПДВ, акцизний податок, екологічний податок, рентну плату та мито, а до місцевих податків - податок на майно та єдиний податок. Крім того, пропонується тимчасово залишити ще кілька зборів, включаючи військовий збір, який буде стягуватися з усіх без виключення доходів, що підпадають під оподаткування ПДФО.

Крім цього, Законом передбачається, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу до 20 000 000 грн. за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюватимуться виключно з дозволу Кабінету Міністрів України за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України. При цьому зазначене обмеження не поширюватиметься на перевірки деяких суб'єктів господарювання з окремих питань. 

Закон передбачає гармонізацію бухгалтерського і податкового обліку . При цьому вони  « гармонізуються »  по особливим правилам, передбаченим розділом 3 Податкового кодексу України. Наслідком такої  « гармонізації » буде надання можливості податківцям контролювати правильність ведення бухобліку на підприємствах.

Законом щодо податку на прибуток передбачається:

-  розраховувати об'єкт оподаткування на підставі даних бухгалтерського обліку шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності, на різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат до оподаткування, щодо амортизації необоротних активів, резервів (забезпечень) та фінансових операцій;

-  скасувати 32 обмеження по врахуванню витрат, що покращить інвестиційний клімат в країні;

-  податкові різниці визначатимуть платники податку на прибуток, що мають дохід більше 20 млн. грн. на рік, або 5% від загальної кількості платників. Тобто, 95% платників податку можуть визначати податок на прибуток підприємств за даними фінансової звітності без визначення різниць.

Розмір ЄСВ знижується  Законом  з 41% до 16,4%. При цьому запроваджене нововведення стосуватиметься лише тих підприємств, які виконають програму детінізації заробітних плат, яка передбачає збільшення фонду заробітної плати на 30% і виплату зарплат на рівні не менше трьох мінімальних розмірів.

Законом щодо податку на доходи фізичних осіб вводиться:

-  для заможних громадян запроваджується разове («нульове») декларування доходів, майна та фінансового стану, в тому числі одержаних з порушенням законодавства України з питань оподаткування, валютного регулювання (формування «вхідного» залишку для подальшого контролю видатків);

-  декларування добровільне - обов'язковість не передбачається;

-  для громадян, які не подадуть декларацію задекларованими вважатимуться вартість активів у розмірі 200 тисяч гривень та вартість інших активів, які зареєстровані у встановленому законодавством порядку станом на 01.01.2015 року;

-  при декларуванні готівкових коштів у сумі понад 200 тисяч гривень такі кошти мають бути внесені на рахунки в банки до дня подання декларації та зберігатись на них не менше року з дня внесення на банківський рахунок;

-  у разі порушення строків перебування таких коштів на рахунках в банках фізична особа повинна  протягом місяця з дня зняття коштів з банківських рахунків сплатити до бюджету 3 відсотки від знятої суми;

-  у разі декларування готівки у сумі понад 200 тисяч гривень без внесення на банківські рахунки, фізична особа протягом місяця з дня завершення терміну здійснення разового декларування (31 жовтня 2015 року) повинна сплатити до бюджету 3 відсотки від задекларованої суми;

-  запровадження оподаткування великих заробітних плат шляхом зміни шкали оподаткування (в розрахунку на місяць):

-  15% - для доходів до 10 мінімальних заробітних плат;

-  20% - для доходів понад 10 МЗП (з суми перевищення);

- підвищення ставки податку для пасивних доходів (процентів, інвестиційного прибутку, роялті) з 15% до 20%;

-  збереження на 2015 рік чинного обмеження стандартної податкової соціальної пільги у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року;

-  вирівнювання ставки оподаткування для заробітної плати шахтарів;

-  вирівнювання навантаження щодо доходів у вигляді спадщини вартість якої перевищує 1 млн. грн., яку отримують особи першого ступеня споріднення (з суми перевищення);

- зниження діючого порогу оподаткування пенсій з десяти тисяч гривень на місяць до трьох розмірів МЗП, та оподаткування суми перевищення за ставкою 15%.

Ставку податку для пасивних доходів (процентів, інвестиційного прибутку, роялті) збільшено з 15% до 20%. Податок на дивіденди встановлено на рівні 5% - для підприємств, які сплачують податок на прибуток на загальних підставах, і 20% - для підприємств, які не сплачують податок на прибуток.

Законом продовжено до 31.12.2017 року включно дію норм щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України та вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур за винятком с/г підприємств-виробників. Законом також вносяться зміни щодо справляння акцизного збору, рентної плати, місцевих податків, тощо.

Закон передбачає спрощення системи оподаткування, обліку та звітності та внесення змін до низки кодексів та законів.

Окрім цього, вноситься ряд інших змін до Податкового кодексу України, робота з якими потребує створення цілого ряду підзаконних нормативно-правових актів та податкових консультацій а також відповідного фахового аналізу при практичному застосуванні цих норм.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]