Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.12.2013 17:26

Узагальнююча податкова консультація з трансферного ціноутворення

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

Міністерство доходів і зборів України видало узагальнюючу податкову консультацію з питань застосування податкового законодавства щодо трансферного ціноутворення

Трансферне ціноутворення, останнім часом, виходить на перший план дискусій платників податків та органів доходів і зборів. Не в останню чергу багато питань виникає через допущення прогалин у Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення» від 04.07.2013 року № 408-VII, заповнити які спробувало Міністерство доходів і зборів України в узагальнюючій податковій консультації з окремих питань застосування податкового законодавства щодо трансферного ціноутворення від 22.11.2013 року № 699 (надалі - УПК).

Зокрема надано роз яснення з наступних питань:

1.             Вказано, що в 2013 році враховується вартісний критерій операцій з кожним контрагентом за увесь календарний рік- з 01 січня по 31 грудня 2013 року (питання 1 УПК). В той же час в Звіті про контрольовані операції платникам потрібно буде відобразити тільки операції, здійснені в період дії нового законодавства про трансферне ціноутворення (надалі ТЦ), - з 01 вересня по 31 грудня 2013 року.

2.             Надано роз яснення з питання: Чивраховувати внески в статутний капітал, поворотну фінансову допомогу і інші нетоварні операції для визначення вартісного критерію контрольованих операцій (50 млн. грн.)? Міндоходів дотримується буквального трактування норми «загальна сума операцій» і вказує, що при визначенні 50-мільйонного критерію враховуються:

- боргові операції - кредити, депозити, позики і відсотки по них, суми поворотної фінансової допомоги;

- посередницькі операції - вартість товарів за договорами комісії, доручення, агентським і іншим аналогічним договорам, суми комісійної (агентського) винагороди;

- вартість інвестицій (внески в статутний капітал, купівля акцій і т.п.).

3.  Надано роз’яснення з питань купівлі-продажу та вказали, що у випадку, коли з одним і тим же контрагентом в звітному періоді здійснювалися операції як купівлі, так і  продажу товарів (робіт, послуг), то у такому разі в розрахунок 50-мільйонного критерію набуває сумарного значення об'ємів поставок як в один, так і в інший бік.

4.   Щодо постачання підакцизних товарів вказано, щоакцизний податок враховується при визначенні об'єму контрольованих операцій.

5.   Щодо ситуації, коли придбаний товар у контрагента, щодо якого операції вважатимуться контрольованими був повернутий, Міндоходів відзначило, що таке повернення буде враховуватись в сумі контрольованих операцій тільки у випадку повернення товару в тому ж році, в якому відбувся його продаж. 

6.   Щодо проведених передоплат вказано, що такі передоплатине враховуються при визначенні 50-мільйонного критерію.Важливий лише момент постачання.Відповідно, і в Звіті контрольовані операції відображаються по методу нарахування - на дату переходу права власності на товари або дату складання акту виконаних робіт, послуг (питання 5 УПК). При цьому об'єм контрольованих операцій визначається за договірними (контрактним) цінами (питання 3 УПК).

7.   Як і прогнозувалося, до числа особливих пов'язаних осіб - резидентів, операції з якими підлягають держконтролю за ТЦ, Миндоходів віднесло не лише платників єдиного і фіксованого сільськогосподарського податку, але і суб'єктів галузевих спецрежимів:

- у сфері сільського і лісового господарства;

- відносно виробів мистецтва, предметів колекціонування і антикваріату (питання 10 УПК).

8.  Щодо опосередкованого володіння корпоративними правами , то відповідно до позн. «в» пп. 14.1.159 п. 14.1 ст. 14 ПКУ пов'язаними особами для цілей ТЦ визнаються, зокрема: «юридичні особи - у випадку якщо одна і та ж особа безпосередньо і/або опосередковано володіє корпоративними правами таких юридичних осіб і розмір долі корпоративних прав в кожній юридичній особі складає 20 і більше відсотків». Міндоходів визнали, що при опосередкованому володінні корпоративними правами долі перемножуються (питання 15 УПК). Напр.: «компанія А володіє 50 % компаній Б, а та, у свою чергу, володіє 30 % компаній В. Таким чином доля компанії А в компанії В визначається шляхом перемножування доль і складає 15 %  (50х30/100).

9. Щодо незареєстрованих платників податку на прибуток і/або ПДВ станом на початок звітного року, вказано що платники, які були створені в середині звітного року, і при цьому з дати реєстрації вже являються повноцінними платниками податків на загальні системі оподаткування (платниками податку на прибуток і ПДВ) податківці визнали, що звітний (податковий) рік розпочинається у них з дати реєстрації, і на початок такого року задекларовані показники відсутні. Отже, операції з такими контрагентами не є контрольованими (питання 19 УПК).

10. Щодо Звіту про ТЦ і штрафів за його непредставлення вказано, що представлення із запізненням Звіту прирівнюється до його непредставлення (питання 6 УПК). Звіт треба подати до 1 травня наступним за звітним року. Враховуючи, що Звіт подається обов'язково в електронному вигляді, приймати його наступного року будуть уперше, а в зв’язку з тим, що з поданням електронної звітності бувають перебої, не слід зволікати з відправкою звіту до граничного терміну. Занадто вже висока ціна питання – 5 % від суми контрольованої операції – а це не менше 2,5 млн. грн. за неподання чи подання із запізненням Звіту. Щодо бази застосування 5 % штрафу у випадку, коли в Звіті не відображені усі контрольовані операції податківці застосовуватимутьштраф у розмірі 5 % тількивід суми контрольованих операцій які не вказані в поданому Звіті (питання 7 УПК).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]