Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2013 12:06

Професіоналізм київських чиновників показав свій реальний рівень

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Київ в облозі. Шалені снігопади абсолютно паралізували життєдіяльність столиці. Негода зупинила все місто і ввела надзвичайний стан, показавши неспроможність київської влади реагувати на надзвичайні ситуації.

Київ в облозі. Шалені снігопади абсолютно паралізували життєдіяльність столиці. Негода зупинила все місто і ввела надзвичайний стан, показавши неспроможність київської влади реагувати на надзвичайні ситуації.

Кияни ще довго будуть пам’ятати неймовірну весну 2013 року, коли зима вирішила наостанок пожартувати з комунальними службами міста. Київ став, усю транспортну систему паралізовано. Автомобілісти, потрапивши в зимовий полон на дорогах, просто кидали свої машини, розуміючи, що сподіватися їм немає на кого і пішки пробиралися до найближчої станції метро. Автомагістралі національного значення, як наприклад Велика Кільцева, нагадували документальну хроніку часів Великої Вітчизняної війни, відступ німців у снігах на фоні покинутої техніки. Навіть метрополітен на лівому березі в суботу змогли відновити лише до 11.00. Страшно подумати, якби епіцентр лиха припав на ранок буднього дня, і до яких страшних наслідків це могло би призвести.

Кияни, зрозумівши, що в такій ситуації вони залишені наодинці з бідою, кинулися до магазинів, аби запастися продуктами, адже поставки продовольства в місті теж були паралізовані. А ті, хто мав «насолоду» пробиратися до Києва по житомирській трасі, міг пересвідчитися, що фури, в тому числі з продовольством для мешканців столиці, зупинилися в кучугурах снігу, і лише на ранок неділі ДАІ повідомило про поновлення постачання Києва. Про функціонування таких служб як швидка допомога і пожежники, краще навіть не говорити. Лише дякувати Богу за те, що великі пожежі нас оминули, інакше наслідки від червоного півня були би жахливі.

Ця негода таки мине, і весна таки добереться до нашого міста, але вже зараз виникає багато питань щодо ефективності дій місцевої влади у критичній ситуації. Насамперед, потрібно нагадати, що штормове попередження було озвучене заздалегідь і влада мала час, щоб підготуватися до негоди. Цікаво в чому полягала підготовка і які заходи було здійснено? Це питання, на яке і Попов і його команда, мають дати детальну відповідь. Чому оперативний штаб було не створено заздалегідь? Чому далекобійникам дозволили в’їзд до Києва?

Давайте не забувати, що снігопади в грудні минулого року вже викликали невеликі паралізації в функціонуванні міста. То чи були зроблені висновки? Чи рішенням усіх проблем залишається безкоштовна робоча сила у вигляді курсантів з лопатами? І чи дійсно прозвітує влада про свою ефективність під час цих подій, чи як і в грудні, всі про це забудуть щойно потеплішає?

Взагалі питань багато. Незрозуміло, чим займалися міські чиновники, коли для них ця непогода, швидше за все, теж стала несподіванкою. Також не витримують критики заяви чиновників про те, що кияни мають самі взяти лопати і чистити дороги. Я так розумію Велике кільце та Проспект перемоги, які повністю паралізовані. Адже головною проблемою, стали не засніжені двори, а головні автомагістралі, де мала би працювати техніка і професіонали.

І все ж столичну владу було заздалегідь проінформовано про стихійне лихо. Та навіть у таких умовах вона не спромоглася створити належні умови для подолання надзвичайної ситуації. Зрозуміло, що після ліквідації МНС і передачі його функцій армії, ми мали би сподіватися на допомогу Міністерства оборони. Проте там зреагували тільки тоді, коли місто вже було паралізоване. Виникає логічне питання: а що буде, коли на Київ, не дай Боже, насуне раптове лихо і захопить столицю зненацька? Зараз ми бачимо наслідки роботи поінформованої влади. Професіоналізм київських можновладців наочно показав свій реальний рівень. А де ж була вся техніка, де ж були всі сили анонсовані Поповим? Якщо вас це дійсно цікавить, то ідеальна дорога на Конча-Заспу, а також до інших місць проживання і відпочинку можновладців, дає чітку відповідь – там до негоди таки готувалися. Так само, як і на Банковій, де за кілька годин прилегла територія набула чистісінького вигляду.

Але, головне, це те, що зима таки пройде, а там не за горами й потепління. Невдовзі сніг розтане і перетворить наше місто у прообраз Венеції. Чи готова влада до цього, чи вивезуть хоч частину снігу з міста, та чи потрібно вже йти в спеціалізовані магазини, де підшукати собі надувний човен? Питань до влади багато, але навряд чи вона готова дати на них конкретну й чесну відповідь.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]