Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2024 09:25

Інвестувати у віскі не можна відмовитись! (Де поставити кому?)

Адвокат. Голова Комітету з примусового виконання рішень Національної Асоціації адвокатів України

Ринок інвестування у Шотландський віскі. Далекий але цікавий. На що варто звернути увагу, щоб замість "золотих гір" не натрапити на шахраїв.

Останнім часом в медіа шириться можливість онлайн інвестувати у Шотландський віскі, купивши діжку або декілька прямо на заводі. 

Знаючи галузь не з етикетки на пляшці, взяв на себе сміливість розписати, якщо і інвестувати, то яким чином і на що звернути увагу.

Почнемо з того, що мається на увазі під віскі. 

Якщо ми кажемо про регіони виробництва, то їх основні три: острів Скай, Лоуленд та Спейсайд. Відповідно і пропонувати вам мають щось, що розташоване в цих трьох регіонах. Останні роки відкрилося досить багато потужних крафтових виробництв в регіоні Глазго, Единбургу, Абердину які виробляють джин, ром та горілку. Але експерти радять якщо і обирати, то ті виробництва, що спеціалізуються на віскі. (Хоча особисто в мене є один невеличкий улюблений виробник зі смішною для нас назвою Lost Loch Spirits (алкоголь загубленого озера), з чудовим ромом та димним односолодовим, але в них лише роздріб і можливості інвестувати немає). 

Але чому важлива географія, тому що на жаль в інтернеті дуже багато шахраїв, і знаючи певні особливості і тонкощі можна зрозуміти, що інстаблогери пропонують «купити повітря». Без розуміння, яка конкретно віскокурня виробляє, номер її ліцензії, тип бочок (бурбон, херес, коньяк чи просто чистий американський дуб) ви можете легко втрапити на шахраїв. 

Тепер саме важливе. Уся діяльність, навіть посередництво і консультації щодо того, що купити і як у Великій Британії ліцензовані. І існує реєстр брокерів The Alcohol Wholesaler Registration Scheme (AWRS) - GOV.UK і реєстр ліцензованих зберігачів - Relevant Law: Warehouse-keepers and Owners of Warehoused Goods Regulations 1999 (WOWGR) - HMRC internal manual - GOV.UK.

Звертаємо увагу, що усі документи, уся переписка має здійснюватися з особою яка зазначає свій AWRS або WOWGR номер, або навіть обидва. Навіть фізичні особи брокери мають їх надавати. 

Тепер, коли ми розібрались що вам пропонують, хто має пропонувати, перейдемо до того, що ж ви купуєте і що з дохідністю. 

І тут нас чекає сюрприз. Фактично ви купляєте онлайн, складську розписку на діжку. Але зверніть увагу, що професіонали вам нададуть сертифікат (наш аналог складська розписка) на конкретний номер діжки з роком виготовлення віскі. І тут ще у вас виникає питання належного зберігання діжок, бо умови зберігання прямо впливають на якість продукту, а відповідно і кінцеву ціну. Залежно від брокера, віскокурні, складу щорічне зберігання і страхування (а ви як думали) буде коштувати від £100 в рік за діжку. Звісно ви можете попросити переслати вам діжку (але тут починається питання мита, наявності у вас ліцензії на купівлю алкоголю, якщо для власного вжитку, то необхідно підготувати з митним брокером і солісітором документи, що тягне додаткові витрати). Ви маєте право приїхати, оглянути, або попросити надіслати вам зразок віскі з вашої діжки (від £25 пересилка 0,2 літра поштою). Маєте право продати, давши розпорядження брокеру (в середньому від місяця до двох уходить на продаж звичайного віскі) і декілька секунд, якщо ви колись купили те, що стало дійсно рідкісним цінним віскі. Але враховуючи, що ви маєте справу з підакцизним товаром, уся ваша діяльність буде здійснюватися через ліцензованого брокера. 

Тепер переходимо до інвестиційної частини.  Питання в тому, що інвестування в Британії регулюється спеціальною державною структурою FCA яка дуже уважно слідкує над тим щоб ніхто не займався залученням коштів від непрофесійних учасників інвестиційного ринку без ліцензії. Фактично, мова про «промислове» інвестування у віскі не йде, як би не писали красиві сайти з літаками та бурштиновими бокалами в руках моделей. Власне я, не знаю жодного учасника WOWGR або члена Шотландської асоціації виробників віскі, хто б мав ліцензію FCA. Тому, жоден справжній гравець ринку, вам не напише, що «дохід від 25%». Будьте уважні, бо саме пропозиція доходу від інвестування є регульованою послугою у Сполученому Королівстві і кожна така пропозиція має супроводжуватися номером ліцензії такого оператора, яку ви маєте перевірити в реєстрі.

Фактична дохідність залежить від типу віскі, строку на який ви «зайшли в проєкт», бо віскі стає віскі мінімум через 3 роки. Плюс питання вибору діжки і виробника. Бо димні хайленд можуть скупатися за пʼять років азійськими фанами або навпаки стати основою відомого бренду, або піти на бленд. Так само з популярною технологією витримки в діжках з-під хересу, ви можете отримати солодкий і цінний напій з багатим букетом або основу для бленду. Звичайна діжка першого року торф'яного хайленд односолодового віскі буде коштувати близько £2000, віскі ж у діжці з-під бурбона чи хересу від £3500. 

Ті ж самі діжки у брокерів за пару років можна знайти як за £3000 та £5000 відповідно, так і за £7000 і £14000. У звичайних умовах приріст вартості не перевищує 10% на рік, але є зберігання та страхування. Тому вірити пропозиціям «15-25% річних» не варто. Тим більше, що справжні гравці ринку не дають таких «маркетингових заманух». 

Податки. Сама цікава частина. Бо приріст вартості є фактично приростом капіталу, а враховуючи, що жоден брокер (офіційно працюючий) не продасть вам нічого без процедури верифікації, ідентифікації, фінансового моніторингу, збору від вас пакета документів, то шанс отримати ще собі офіційно дохід, що підлягає оподаткуванню цілком гарантовано. 

Якщо, казати про довгострокові інвестиції, ми б радили робити LLP або траст, або поєднувати ці два інструменти, щоб була можливість отримані прибутки інвестувати далі або бути більш вільними в питаннях руху капіталу, ніж «купівля в лоб». 

Якщо коротко підвести висновок. Ринок інвестування у віскі є, він досить закритий і консервативний, він ретельно регульований, щоб не допустити шахрайства. Усі пропозиції з поза Шотландського ринку, мають у потенційного інвестора викликати сумніви. За рівнем дохідності чи строком інвестицій, мабуть, краще порівнювати з ринком нерухомості, яку ви можете здати в оренду, але орендні виплати накопичуються до моменту «виходу» з проєкту. Так, він не позбавлений «золотих знахідок», але шотландці народ хоч і «гарячий», але достатньо стримані в прогнозах і не поспішають, і до дохідності в 300-500% на рік на одній партії віскі відносяться дуже прохолодно, бо ніхто не знає які витрати були у «везунчика» і яка схема вибору запрацювала. Щодо «портфельних гравців», то невеликі брокери беруться за угоди і по £5000, а гравці що постачають в Мішленівські ресторани, або на відомі бренди, беруть планку від £100000. Хоча, відверто кажуть, що українцям можуть допомогти з вибором, пулами від £20 000. Бо до нас в них дуже позитивне відношення. 

Чи є українці на цьому ринку? Так. Є справжні профі, і світ фанатів віскі знає їх в Києві. Навіть розливають для себе у пляшки. 

Але, як розлити ваш віскі у пляшки через пʼять чи десять років, то тема окремого огляду. 

Будьте обережні, не зловживайте алкоголем, не пийте за кермом і не довіряйте тік-ток брокерам. Ви тепер знаєте як перевірити і де інформацію про пропозицію інвестувати у Шотландські віскі. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]