Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.02.2015 08:44

Кияни будуть фінансувати Метрополітен та друзів Кернеса?

Ексдепутат Київської міської ради

Київська влада аж ніяк не дбає про киян на ділі так як на словах. Замість того, щоб шукати ефективних шляхів вирішення фінансових проблем міста, вона просто звалює їх на плечі звичайних громадян.

У Києві почали діяти нові тарифи на проїзд у комунальному транспорті загального користування. Анонсоване міським головою Віталієм Кличком двократне підвищення цін відбулося і кияни почали розраховуватися з проїзд згідно з новими «справедливими» тарифами.

Навколо цього питання тривала дискусія, яку не можна назвати вичерпаною. Департамент транспортної інфраструктури КМДА та КП «Київський Метрополітен» в один голос переконують в необхідності підвищення тарифів, наголошуючи на збитковості, до якої призводили уже минулі тарифи.

На фоні глибокої економічної кризи, падіння національної валюти та незадовільного стану рухомого складу, колій та матеріально-технічної бази Метрополітену таке підвищення виглядає якщо не логічним, то принаймні не позбавленим здорового глузду.

Проте, міська влада не врахувала один важливий момент. Платоспроможність киян не зросла, а навпаки – знизилися. Тобто, у КМДА, в цьому рівнянні врахувало лише змінні, які відповідають змінам в економіці, проте відкинули змінну соціального стану громадян. А це, до речі, одна з основних змінних.

Відповідно, такий хід битиме по кишені пересічних громадян. Ми бачимо, що влада знову намагається вирішувати проблеми бюджету за рахунок простих людей, а не шукає якихось альтернативних, проте складніших шляхів.

На жаль, ми пересвідчилися, що держава не виконує ролі ефективного менеджера, хоча в даній ситуації це просто життєво необхідно. Чому б нам не змінити підхід до реалізації рекламних площ в метро. Зараз ми маємо ситуацію, коли дохід від реклами КП «Київський Метрополітен» становить менше, ніж 1% від його загального доходу. Це нонсенс!  Причиною цьому служить те, що сам Метрополітен не розміщує рекламу, а лише надає рекламну площу для компаній.

Орендна вартість площ під рекламу дуже низька, при цьому розцінки рекламних агентств досить високі. На цьому втрачає місто, тобто громада Києва.

А як щодо усунення корупційних чинників та скасування результатів конкурсів, умови яких не виконуються належним чином?

Так, харківське ТОВ «Альфа пей термінал» в 2013 році стало переможцем конкурсу Київської міської державної адміністрації на створення єдиної системи проїзду у наземному на підземному транспорті Києва. Тоді цей конкурс називали неконкурентним, а переможець досі не реалізував зазначений проект. Нова влада Києва на чолі з мером Віталієм Кличком, схоже, не збирається відмовлятися від неіснуючих послуг харківської фірми.

«Альфа пей термінал» зобов’язалося вкласти в проект Києва понад 113 мільйони гривень. Після впровадження програми, інвестор буде отримуватиме винагороду у вигляді 8,47% від виручки пасажирського транспорту Києва протягом не менше ніж 10 років.

Як підрахували експерти, при вартості проїзного квитка 2 гривні і праві інвестора на отримання 8,47% від вартості поїздки, той зможе заробляти майже 61 мільйон гривень на рік. Якщо ж вартість проїзду буде 4 гривні, на чому наполягає столична влада, то заробітки «Альфа пей термінал» складатимуть понад 121 мільйон гривень на рік. За час дії договору «Альфа пей термінал» може отримати надходжень у сумі від майже 600 мільйонів гривень до понад 1,2 мільярда гривень, і це лише від метро – а є ще автобуси, трамваї та тролейбуси.

Журналісти з’ясували ( http://www.radiosvoboda.org/content/article/26706462.html ), що 100% «Альфа пей термінал» володіє кіпрський офшор «Тріендотто Інвестментс Лімітед». Згідно ж даних офіційного реєстру Кіпру, її кінцеві власники через «Корімпекс Інвестментс Лімітед» є два харківських бізнесмени – Карен і Армен Ванецяни.

Учасники ринку пов’язують цих підприємців з мером Харкова Геннадієм Кернесом. Cвого часу саме Карен Ванецян був одним із небагатьох, кого Геннадій Кернес удостоїв подяки за значний особистий внесок у розвиток культури в Харкові.

То чому міська влада хоче закривати бюджетні діри за рахунок простих киян, натомість партнери Кернеса будуть заробляти на Метрополітені, та ще й при цьому не виконуючи своїх зобов’язань перед містом?! Тобто, на думку чиновників з КМДА, кияни повинні фінансувати не лише комунальні підприємства, а ще й друзів сепаратиста Кернеса?

Столична влада скаржиться, що тарифи, які діяли донедавна, не можуть забезпечити рентабельності Метрополітену, проте вона не звертає уваги на інші способи збільшення прибутків підприємства. Натомість, вона має намір знову влізти до кишені громадян, забувши про інші шляхи.

Перш, ніж робити це, потрібно закрити всі корупційні діри, через які йде відтік грошей з міського бюджету, припинити розкрадання того, що належить киянам.

З об’єктивних причин тариф на проїзд доведеться піднімати, проте міська влада, все ж таки, повинна думати про те, як допомогти киянам справитися з новими навантаженнями.

Є всі можливості для того, щоб відтягти підвищення цін хоча б на кілька місяців, скажімо, до третього кварталу цього року. Перш, ніж піднімати тарифи, потрібно закрити всі бюджетні діри, які висмоктують гроші з метро.

Для початку потрібно провести аудит в КП «Київський Метрополітен» і не фейковий, а справжній, бажано незалежний. Гадаю, багато речей вдасться вивести на чисту воду. Проте, маю сумніви у тому, що київська влада зважиться на це без належного тиску громади.

Щодо повернення доходу від реклами та реструктуризації боргів КП, то перше навряд чи можливо, а до другого потрібно підійти розумно. Реструктуризацію можна проводити лише після того ж таки аудиту та заходів, спрямованих на запобігання збитковості підприємства, ну або при загрозі його банкрутства.

Таким чином, доводиться констатувати той факт, що київська влада аж ніяк не дбає про киян на ділі так як на словах. Замість того, щоб шукати ефективних шляхів вирішення фінансових проблем міста, вона просто звалює їх на плечі звичайних громадян.  

Теги: Київ, бюджет
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]