Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2015 23:39

Київський Метрополітен має приносити місту прибутки

Ексдепутат Київської міської ради

Всі комунальні підприємства повинні бути прибутковими – наповнювати міський бюджет. Це стосується і Метрополітену всіх інших.

Судячи з проекту Програми соціально-економічного розвитку міста Києва, а саме, в частині транспортної сфери, у 2017 році Кияни зможуть отримати другий вхід на станцію Метрополітену «Вокзальна» та другий пересадочний вузол між станціями «Театральна» і «Золоті ворота».

Кошторисна вартість першого будівництва, згідно документу, становить майже 350 млн. гривень, а другого – 280 млн.

Крім того, планується виділення майже пів-мільярда гривень для робіт на недіючій зараз станції «Львівська брама», з них у 2015 році – 52 мільйони.

У цьому ж році планується витратити 20 мільйонів на хімічне закріплення грунтів на окремих ділянках.

Лише на модернізацію вагонів метрополітену документ передбачає 1.2 мільярда гривень у 2015 році.

Це лише частина тих витрат, які плануються і мають бути передбачені бюджетом Києва на 2015 рік. Лише КП «Київський Метрополітен» згідно з документом у 2015 році має освоїти 1.38 мільярда гривень.

Під час роботи над міським бюджетом ця цифра може змінитися, проте, нема причин вважати, що зміни будуть значні. Особливо, якщо йде мова про зміни в бік зменшення. Надто вже важливе місце у життєдіяльності столиці займає метро.

Зараз триває дискусія навколо підвищення цін на проїзд в Метро. Нас запевняють, що нормальне функціонування Метрополітену без підвищення тарифів не буде, що отримані гроші підуть на модернізацію і закупівлю нового рухомого складу, ремонт ескалаторів та інші необхідні витрати.

З цим складно не погодитися, проте, ми пам ятаємо, що під час каденції колишнього мера Леоніда Черновецького ціна на проїзд уже підвищувалася в 4 рази. І мотивація була така ж сама. Проте, сьогодні постає питання доцільності використання тих коштів, чи пішли вони за призначенням, чи були використані для розвитку метро, чи їх просто вкрали або розбазарили.

Тому до цього питання потрібно підходити комплексно. Разом із питанням наповнення бюджету міста має стояти питання належного контролю за використанням коштів. Для цього має бути дієвий механізм, коли громада зможе без проблем отримувати правдиву інформацію про рух бюджетних коштів. Для цього можна створити електронний реєстр, який міститиме інформацію про надходження та витрати з бюджету, де будуть публікуватися проекти програм соціально-економічного розвитку і бюджету міста.

Всі комунальні підприємства повинні бути прибутковими – наповнювати міський бюджет. Це стосується і Метрополітену всіх інших. Натомість, ми бачимо іншу ситуацію. Станом на жовтень 2014 року в Києві працювало 402 КП. 200 – місто. 202 – райони. На той час 103 з них (52 – місто, 51 - райони) знаходяться на стадії припинення (реорганізації або ліквідації) через свою нерентабельність.

Міська влада хоче підвищувати тарифи на проїзд в міському транспорті, зокрема, і в метро. Мотивація проста – акумулювання коштів у міському бюджеті. Проте, шукають не зовсім там, де потрібно. Нема різниці скільки буде надходжень, якщо їх будуть поглинати корупція та інфляція.

Потрібно шукати інші шляхи. Повинен бути ефективний менеджмент, потрібно залучати інвестиції та правильно їх використовувати. Потрібно використовувати кошти від реклами у метро. Зараз ми маємо ситуацію, коли дохід від реклами КП «Київський Метрополітен» становить менше, ніж 1% від його загального доходу. Це нонсенс! Причиною цьому служить те, що сам Метрополітен не розміщує рекламу, а лише надає рекламну площу для компаній.

Орендна вартість площ під рекламу дуже низька, при цьому розцінки рекламних агентств досить високі. На цьому місто втрачає десятки мільйонів гривень.

Крім того, враховуючи наявну ситуацію, потрібно реалізовувати заявлені проекти в порядку черговості за критерієм їх важливості, а не реалізовувати всі одразу в умовах кризи, ризикуючи не завершити почате через нестачу або повну відсутність фінансування. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]