Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.08.2014 16:01

Янукович вкрав вугілля навколо державних шахт

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Янукович та його команда свого часу провернули авантюру, яка в найближчому майбутньому повністю паралізує вугільну промисловість України - приватизували вугільні пласти навколо працюючих державних шахт в Донбасі.

Янукович та його команда свого часу провернули авантюру, яка в найближчому майбутньому повністю паралізує вугільну промисловість України - приватизували вугільні пласти навколо працюючих державних шахт в Донбасі.

 

Про це дізнався після однієї із зустрічей з шахтарями Донбасу, де я разом із головою Конфедерації вільних профспілок України Михайлом Волинцем перебуваю із робочою поїздкою як член комітету по відновленню української державності на Донбасі і в Криму.

 

Як наслідок, щодо згаданої проблеми до мене надійшло звернення від Державного підприємства «Селидіввугілля», яке залишається одним із двох підприємств, що й досі в повному обсязі працюють на Донбасі.

 

2012 року Державною службою геології та надр України за заявами товариств «Шахта «Росія» та «Шахта №1-3 «Новогродівська» (які входять до об’єднання Державного підприємства «Селидіввугілля») були надані спеціальні дозволи на користування надрами. Простішими словами пласти вугілля, які знаходяться навколо державних шахт, на будівництво і технічне переоснащення яких із державного бюджету було спрямовано 635,8 млн. грн., приватизували. Виходить, що шахта належить державі, а вугілля навколо приватне.

 

Як розповіли шахтарі, ділянки надр, надані вказаним товариствам у користування, безпосередньо поєднані гірничими роботами з ділянками надр державних шахт.

 

Через це держпідприємство залишилися практично без підготовлених запасів вугілля, придатних до відпрацювання, а залишкових запасів вистачить максимум до кінця 2015 року за умови видобутку його на рівні існуючих виробничих потужностей.

 

Як говорить ДП «Селидіввугілля», їхнє підприємство не стало винятком серед підприємств, які юридично належать до державного сектору економіки, але фактично знаходилося під контролем режиму Януковича. Відтак, рішення щодо виробничо-господарської діяльності, в тому числі порядку користування надрами, приймалися поза його межами. Керівництво фактично було позбавлено можливості впливати на розроблення плану подальшого розвитку.

 

На мою думку та ДП «Селидіввугілля», анулювання спецдозволів на користування надрами, наданих товариствам – це єдиний шлях вирішення проблеми. Проте спроби повернути у державну власність відповідні вугільні ділянки, не принесли результату. У відповідь на звернення ДП «Селидіввугілля» до Держгеонадра  та Держгірпромнагляду останні здійснили у червні-липні поточного року позапланові перевірки у ТОВ «Шахта «Росія» та ТОВ «Шахта №1-3 «Новогродівська», які було проведено формально, та які не вирішують питання повернення у державне надрокористування запасів вугілля. На даний час проблема анулювання спецдозволів залишається невирішеною.

 

Звернувся до Прем’єр-міністра України, СБУ та Генпрокуратури з проханням втрутитися у цю ситуацію, яка загрожує енергетичній безпеці України та є фактом багатомільйонної крадіжки у держави.

 

Сьогодні, коли Україна залишилася без газу, поновлення її вуглевидобуваючого потенціалу вкрай важливе і з точки зору безпеки енергетичного комплексу, і з точки зору забезпечення теплом громадян України. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]