Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.03.2014 15:50

Будинок актора фактично ліквідували шляхом рейдерського захоплення

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Будинок актора фактично ліквідували шляхом незаконного припинення орендних відносин з подальшим рейдерським захопленням будівлі.

Будинок актора фактично ліквідували шляхом незаконного припинення орендних відносин з подальшим рейдерським захопленням будівлі.

 

Виявляється, на комісії Київради з питань власності, яка відбулася в розпал революції в країні - 5 лютого 2014 року - було прийнято рішення про передачу Будинку актора (вул. Ярославів вал,7) в оренду Театру на Подолі. Відповідне питання було запропоноване для прийняття з голосу і погоджене депутатами колишньої провладної більшості Київради.

 

Будівлю Караїмської кенаси, де нині функціонує Будинок актора Національної спілки театральний діячів України, вже давно хотіли відібрати у нинішніх орендарів. Спочатку під виглядом передачі приміщення Вітальні Козловського. Потім рішенням постійної комісії Київради з питань власності від 18.12.2012 р. частина нежитлових приміщень Караїмської кенаси було передано Об’єднанню хасидів ХАБАТ-Любавич іудейських релігійних організацій України, яке не має жодного стосування до караїмської релігійної традиції.

 

Після довготривалої переписки із владою, рішенням комісії Київради з питань власності на засіданні 19.08.2013 р. було призупинено виконання пункту 1.2.2. рішення стосовно передачі в орендне користування Об'єднанню (Федерації) Хасидів нежитлового приміщення Караїмської кенаси. Виконання рішення було призупинено до надання Департаментом комунальної власності м. Києва та Департаментом культури  спільних пропозицій щодо оренди зазначеного приміщення.

 

Отак влада протягом багатьох років робила все можливе, щоб виселити Будинок актора з Кенаси під різними приводами. Допускаю, що Будинок актора Києву не потрібен, і в приміщенні має працювати інший заклад культури, але рішення про це повинна приймати чинний законний орган місцевого самоврядування – Київрада, якої сьогодні в Києві фактично не існує.

 

Тому я звернувся до голови КМДА В. Бондаренка та до голови комісії Київради з питань культури та туризму Д. Нікульшина з проханням накласти мораторій на будь-які дії щодо Будинку актора до обрання нової Київради та мера. А також звернув увагу на те, що проблема Караїмської кенаси, Будинку актора і Театру на Подолі вимагають розгляду окремого КМДА.

 

Що стосується Театру на Подолі, то нагадаю, що цей театр фактично безконфліктно на догоду родині Президента залишив своє приміщення в Гостинному дворі. Більше того, будівництво нового приміщення Театру на Подолі на Андріївському узвозі загальмовано в тому числі через неадекватну пасивність керівництва театру і творчого колективу. Можна сказати сміливо, що актори і керівники театру виявилися конформістами і не змогли відстояти інтереси свого театрального закладу. Дуже сподіваюся, що ситуація із театром його майбутньою долею і причинами такої ситуації, яка склалася у цьому шанованому закладі, найближчим часом розбереться оновлений Департамент культури та новостворена комісія Київради з питань культури Київради нового скликання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]