Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2013 16:42

Поки Будівлю іподрому виборюють у судах, вона руйнується

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Поки тривають судові спори щодо того, кому належить «Будівля Іподрому» на вул. Суворова,9 у м. Києві, пам’ятка архітектури руйнується, бо за нею ніхто не доглядає.

Поки тривають судові спори щодо того, кому належить «Будівля Іподрому» на вул. Суворова,9 у м. Києві, пам’ятка архітектури руйнується, бо за нею ніхто не доглядає.

 

На початку 2013 року я отримав від КМДА лист на своє звернення, у якому йшлося про те, що київська влада планує повернути пам’ятку «Будівлю іподрому» до комунальної власності м. Києва, адже на даний час будівля знаходиться на балансі Національної академії аграрних наук України і належить державі. На жаль, на цій обіцянці історія з порятунку історичної будівлі закінчилася і перейшла у формат віртуальної боротьби за будівлю, яка немає нічого спільного з рятувальними діями щодо пам’ятки, а є банальною боротьбою за майно.

 

Як з’ясувалося у черговій відповіді на моє звернення, наразі питання володіння зазначеною будівлею вирішується у судах. До 2010 року в ній функціонувала Президія НААН України. Однак у 2010 році між Академією та користувачем будівлі Українською корпоративно-державною корпорацією по агропромисловому будівництву «Украгропромбуд» виник спір щодо права володіння та користування вказаною будівлею. Результатом цього спору стали 10 судових справ. Через те, що розгляд судових справ ще триває, питання володіння Будівлею іподрому досі не вирішено.

 

Але Корпорація, не визнаючи право господарського відання будівлею за Академією, зайняла приміщення Будівлі іподрому шляхом рейдерського захоплення та не допускає до нього представників академії.

 

З дверей будівлі зняті ручки, двері зачинено, охорона на вході уникає будь-якого спілкування. Будівля пустує і за останні дві зими дуже занепала і почала руйнуватися по всьому фасаду пам’ятки. З карнизів відпадає цегла, грибок поширився настільки, що відшаровуються і відпадають шматки штукатурки. З тильної сторони будинку під фундаментом провалля, куди збігає вода від дощів і талого снігу. 

 

Це унікальна будівля, аналогів якій немає. Чи може влада врятувати її? Безумовно. Адже сама ж будівля несе на собі ознаки багатьох злочинів щодо неналежного ставлення до неї як до пам'ятки. Ці ознаки й дають можливість відправити за ґрати її руйнівників. Але наразі відбувається лише імітація захисту пам'ятки, мета якої просто передати споруду корпорації і дозволити їй знищити пам’ятку для нового будівництва на дорогій печерській землі. Принаймні таке враження складається.

 

Як відомо, "Будівля іподрому" перебуває в Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, як пам’ятка архітектури та містобудування під №54.

 

Головна будівля іподрому була побудований в стилі ренесанс в 1915-1916 роках архітектором В. Риковим, скульптурне оформлення Ф. Балавенського. Споруда дуже схоже на палац. Криті трибуни в два поверхи, що вміщали більше чотирьох тисяч чоловік, витягувалися на 125 метрів. У приміщенні були ресторан і буфет. Печерський іподромом вважався одним з кращих місць розваг у Києві.

 

Іподром діяв до 1964 року. А в 1969 році на південній околиці Києва був побудований новий іподром. Територія скакового поля старого іподрому зараз забудована житловими будинками.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]