Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2013 14:17

Руйнувати пам’ятки стане "собі дорожче"

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Пропонуємо ввести законодавчі обмеження будівництва на території історико-культурних заповідників, встановивши ліміт поверховості нового будівництва та заборонити нове будівництво на території буферних (охоронюваних) зон об’єктів включених до Списку об’єкт

Пропонуємо ввести законодавчі обмеження будівництва на території історико-культурних заповідників, встановивши ліміт поверховості нового будівництва та заборонити нове будівництво на території буферних (охоронюваних) зон об’єктів включених до Списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні.

 

Про це йдеться у зареєстрованому в Парламенті законопроекті №3613 про внесення змін до деяких законів України щодо збереження об'єктів культурної спадщини. Ініціаторами проекту є народні депутати Д. Андрієвський, я, О.Нечаєв та Р.Марцінків.

 

На жаль, в нинішньому законодавстві до цього часу існують шпарини, які дають можливість місцевим владам дозволяти забудовникам нищити історичне середовище. Тому, щоб таких можливостей у місцевих влад не було, необхідно закрити ці шпарини на законодавчому рівні. Я переконаний, що захист культурної спадщини – це справа загальнодержавна, тому, як і в більшості цивілізованих країн, права забудовників мають бути на історичних територіях обмежені. Зрештою, як і права місцевих рад, в частині видання дозволів на будівельні роботи в історичному ареалі міст.

 

До існуючого Закону пропонується додати пункти щодо заборони надання у користування, передачу в оренду або у власність земельних ділянок у населених пунктах,  занесених до Списку історичних населених місць України, в межах визначених історичних ареалів у разі відсутності історико-архітектурного опорного плану. А також пункт щодо надання землі для будівництва у межах охоронних (буферних) зон об’єктів, включених до Списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні.

 

Крім цього, відповідно до запропонованого законопроекту, в охоронних зонах об’єктів, які захищені ЮНЕСКО, забороняється будь-яке будівництво, окрім будівництва інженерних мереж та комунікацій, необхідних для історико-культурних заповідників.

 

Я як депутат Київради двох скликань боровся з провладною більшістю, яка легковажно роздавала під забудову унікальні ділянки в історичному ареалі, руйнуючи історичне середовище. Тепер я разом зі своїми колегами в цьому та інших законах намагаюся зробити все можливе, щоб забудова історичних центрів та буферних зон була неможливою в принципі. Цей законопроект один з кроків на цьому шляху.

 

Відсутність законодавчих вимог щодо висотності забудови в межах історико-культурних заповідників призводить до забудови зазначених територій без урахування їх історичного вигляду і, як наслідок, - руйнування цілісних історико-архітектурних ансамблів. Тому даним законопроектом пропонується при реконструкції та реставрації будівель, навіть якщо вони не є пам’ятками, зобов’язати зберігати їх висотність, зовнішній вигляд та інші суттєві елементи будівель.

 

Реконструкція будівель на території охоронних (буферних) зон об’єктів, включених до Списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні, відповідно до законопроекту, дозволяється лише за погодженням цього питання з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері охорони культурної спадщини, і лише на підставі висновку органів, що забезпечують дотримання режиму історико-культурної заповідної території, за умови не перевищення історично складеної висотності забудови.

Також органам охорони культурної спадщини доручається до 1 липня 2014 року створити єдиний реєстр охоронних договорів пам’яток архітектури  та забезпечити до нього публічний доступ.

 

Чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність за руйнування пам’яток архітектури, проте відсутність відповідальності власників та користувачів цих пам`яток за стан їх збереження стає причиною навмисного доведення історичних будівель до аварійного стану з метою їх подальшого знесення та нового будівництва на місті аварійних споруд. Тому крім обмежень будівництва, нашим законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, передбачивши відповідальність не тільки за умисне пошкодження, знищення або руйнування об’єктів культурної спадщини, яке не завжди можна юридично довести, але і за бездіяльність, внаслідок якої відбувається знищення зазначених об’єктів.

 

Також законопроектом передбачається в Кодексі України про адміністративні правопорушення збільшення розміру штрафів за порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини в 10 разів (встановлюються штрафи від 8,5 до 34 тис. грн.).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]