Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2013 14:22

Хочу відзначити відкриття трипільської культури

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Пропоную відзначити у 2013 році 120 років з відкриття трипільської культури, що існувала 5-6 тисяч років тому на теренах України.

Пропоную відзначитиу 2013 році 120 років з відкриття трипільської культури, що існувала 5-6 тисячроків тому на теренах України.

 

Саме тому зареєструваву Парламенті відповідний проект Постанови ВРУ № 3167.

 

Трипільськакультура - один зі знакових символів європейської та української, зокрема, цивілізації,адже вони починалися з трипільської культури. Таким чином, відзначення річниці відкриттятрипільської культури є своєрідним євроінтеграційним заходом. Крім того Трипілля,Київська Русь, козацтво є своєрідними візитними картками України. Томувідзначення цього ювілею є важливим і в загальноісторичному, і в загальнокультурномуаспекті. Звичайно, роль трипільської цивілізації ще не належно оціненаісториками, неналежно зафіксована в підручниках України і Європи. Саме томусвяткування відкриття трипільської культури є одним з інструментів її популяризаціїі того відкриття, яке зробив В. Хвойко.

 

Сподіваюся, що депутатиодноголосно підтримають цей проект Постанови, оскільки він не носитьполітичного характеру і не має політичного конфлікту, а є консолідуючим і євроінтеграційним.

 

Дуже хотілося б,щоб разом зі святкуванням цієї дати було відкрито Музей трипільської культури -Історико-археологічний музей “Прадавня Аратта – Україна” в селі Трипілля-який ось вже понад рік не працює.  Цебуло б непоганим подарунком для українців і гостей країни.

 

Довідка: Першізнахідки неолітичної культури  - однієї знайдавніших людських цивілізацій зробив відомий український археолог ВікентійВсеволодович Хвойка в 1893 році. Цю культуру Вікентій Хвойка назвавтрипільською – за назвою села Трипілля на Київщині, поблизу якого він зробивперший масовий розкоп давнього поселення. Багато сучасних дослідників вважаютьпоселення цієї культури однією з перших цивілізацій у світі.

 

Подальші розкопкибіля сіл Халеп’я, Верем’я, Жуківці, Щербанівка неподалік від Трипілляпідтвердили припущення Вікентія Хвойки – в Україні відкрито нову стародавнюкультуру.

 

Трипільськакультура набула розквіту між IV та ІІІ тисячоліттям до н.е. на теренах міжКарпатами і річкою Дніпро. Жодна з європейських розвинених землеробськихкультур не могла зрівнятися з нею ні за площею, ні за темпами поширення.

 

Нині відомі сотнітрипільських поселень у межах України. Лише в Київській області їх виявленокілька сотень, майже в кожному районі. Можливо, її засновниками були давніукраїнці-першоорачі – орії. Саме вони, орії, розпочали цю культуру не з меча. Аз плуга, з вирощування хліба. Вони одні з перших, хто приручив коня, винайшовколесо і плуг, поклав борозни, посіяв жито і пшеницю, спік хліб. Так почавсяукраїнський селянин, котрий ніс свою хліборобську культуру у світ.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи