Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2013 16:37

Сотні українських дітей не можуть скористатися правом на безкоштовну о

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Діти української діаспори, які проживають разом з батьками за кордоном, але все одно отримують українську освіту, навчаючись у Міжнародній українській школі (МУШ), всупереч конституційним засадам України про отримання безкоштовної середньої освіти, змушені

Діти української діаспори, які проживають разом з батьками за кордоном, але все одно отримують українську освіту, навчаючись у Міжнародній українській школі (МУШ), всупереч конституційним засадам України про отримання безкоштовної середньої освіти, змушені платити за навчання.

 

Про це мені розповіла українська діаспора Португалії під час робочого візиту парламентаря в Лісабон.

 

Наразі в Португалії проживають і навчаються в загальноосвітній школі майже 600 українців. Вони навчаються у португальських школах протягом 5 днів, а в шостий – у суботу, відвідують заняття в Міжнародній українській школі, що в майбутньому дозволить їм отримати диплом про закінчення українського загальноосвітнього закладу. За кожне заняття батьки дітей платять по 10 євро, що відповідно складає 40 євро в місяць і 400 євро в рік. Крім цього, батьки дітей оплачують зі своїх особистих кишень приїзд в Португалію екзаменатора – 15 євро з учня.

 

По приїзду з Португалії я направив звернення до Міністерства освіти України та Міністерства фінансів України з проханням роз’яснити основні засади отримання загальної середньої освіти українцями.

 

Загально відомо, що відповідно до ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту. Цією ж статтею встановлено, що держава забезпечує доступність і безоплатність повної загальної середньої освіти в державних і комунальних начальних закладах. Згідно зі статтею 26 Конституції України, іноземці та особи без громадянства, які тимчасово або постійно перебувають в Україні, користуються тими самими правами.

 

Як повідомили мені, фінансовий норматив бюджетної забезпеченості одного учня загальноосвітнього навчального закладу на 2013 рік в Україні склав 8,1 тис. грн. Тому мені не зрозуміло, чому українці, які отримують освіту в МУШі за кордоном повинні платити за навчання. Адже Міжнародна українська школа (МУШ) була створена Міністерством освіти та науки України, вона є загальноосвітнім навчальним закладом І - ІІІ ступенів. І її головними завданнями, серед іншого, є забезпечення права громадян на доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти.

 

Саме тому я звернувся до Міністерства освіти з вимогою пояснити, чому батьків учнів, які навчаються в МУШі змушують плати за безкоштовну освіту та приїзд екзаменаторів. А також вимагає забезпечити фінансування навчання української діаспори в МУШі на рівні з фінансуванням навчання учнів, які здобувають освіту в загальноосвітніх школах України.

 

Також звернувся в Генеральну прокуратуру з проханням з’ясувати, яким чином Міністерство освіти України витрачає кошти, передбачені на навчання в загальноосвітній школі кожного учня-українця, і чи не могло статися так, що за навчання українських дітей за кордоном оплата надходить двічі: і від держави і від самих батьків учнів. А якщо це правда, то хто розкрадає державні кошти?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]