Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2013 17:22

Об’єктів культурного призначення може значно побільшати з прийняттям н

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Хочу, щоб власники новозбудованих ТРЦ передавали у комунальну власність 0,5% від загальної площі торгових центрів (тобто 5 кв. м. з 1тис. кв. м. площі ) під створення в них об’єктів культурного призначення на умовах подальшого їх використання виключно за ц

Хочу, щоб власники новозбудованих ТРЦ передавали у комунальну власність 0,5% від загальної площі торгових центрів (тобто 5 кв. м. з 1тис. кв. м. площі ) під створення в них об’єктів культурного призначення на умовах подальшого їх використання виключно за цільовим призначенням.

Відповідну ініціативу я зареєстрував у Парламенті - проект Закону України № 3063 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо забезпечення соціально-культурного збалансованого розвитку населених пунктів)».

Міські бюджети не передбачають фінансових засобів, необхідних для збереження існуючих об’єктів культурного спрямування, а тим паче створення нових. Тому зазначений законопроект спрямований на створення нових об’єктів культурного призначення - бібліотек, галерей, творчих майстерень, книгарень, кінотеатрів, лялькових театрів - музеїв на території розважальних та торгівельних комплексів, операторами яких є комерційні організації України.

При  цьому, для зазначених об’єктів (комерційного та розважального призначення), розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів має бути зменшений на суму кошторисної вартості об’єктів культурного призначення, створених на їх базі. Тож власники ТРЦ не матимуть матеріальних збитків, а громада виграє, оскільки отримає об’єкти культурного призначення.

Подібна практика багато років успішно використовується в багатьох країнах світу та стимулює ефективне та якісне використання площ для створення та розвитку об’єктів культурного призначення.

Розумію, що 0,5% площі - це дуже мало в порівнянні з тим, що треба країні. Сам би із задоволенням змінив 0,5% на 5%, але я реаліст і розумію, що будівельне лобі, яке контролює більшість депутатів ВРУ, не погодиться на такі суттєві зміни. Сподіваюся, продати місту по собівартості 5 м. з тисячі (фактично про це і йдеться) задля культурної мети, для них не буде смертельною втратою.

Розвиток та збільшення об’єктів культурного призначення є ознаками цивілізованого та розвиненого суспільства, та має бути основоположними в культурній політиці нашої держави.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]