Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2013 10:50

Пропоную створити архів заповідних територій

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Звернувся до Мінприроди України з проханням зібрати з усіх областей України копії матеріалів щодо природно-заповідного фонду, щоб зберегти ці матеріали, полегшити роботу з ними самому Міністерству та зробити відомості про заповідні території доступними кож

Звернувся до Мінприроди України з проханням зібрати з усіх областей України копії матеріалів щодо природно-заповідного фонду, щоб зберегти ці матеріали, полегшити роботу з ними самому Міністерству та зробити відомості про заповідні території доступними кожному.

 

Нагадаю, нещодавно на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 р. № 159 «Про ліквідацію територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища» 17 травня 2013 року в Україні припинили існування обласні управління Міністерства екології та природних ресурсів України.

 

Відповідно до Закону № 5456-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, в тому числі на місцевому рівні», після ліквідації територіальних органів Мінприроди, їхні повноваження передаються спеціально створеним підрозділам обласних державних адміністрацій. І дійсно, відповідно до  Постанови Кабміну від 15.05.2013 №338 «Про збільшення граничної чисельності працівників обласних, Київської та Севастопольської  міських державних адміністрацій» та з метою забезпечення передачі повноважень від територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища,  обласним Київській та Севастопольській  міським державних адміністраціям збільшено граничну чисельність працівників для утворення структурних підрозділів екології та природних ресурсів.

 

Проте жоден законодавчий акт не говорить куди мають подітись архіви матеріалів щодо територій природно-заповідного фонду. Раніше ці матеріали хоч і знаходилися в різних управліннях, але перебували у структурі одного міністерства. Тепер ці матеріали, в найгіршому випадку, пропадуть, а в кращому - будуть розпорошені в різних адміністраціях.

 

Сьогодні в Україні існує більше 7000 територій природно-заповідного фонду. Загалом їх площа становить біля 7% від площі України. Всі матеріали щодо  цих територій донедавна зберігались в обласних управліннях Мінприроди і тільки в них. Дана інформація відсутня в Інтернеті, бібліотеках і в будь-яких інших доступних пересічним українцям, місцях.

 

Саме тому, я звернувся до Міністерства екології та природних ресурсів з проханням зібрати ці архіви в одне місце. Якщо Міністерство не зможе зробити це без змін до законодавства, то я готовий підготувати і внести відповідні зміни. Адже не можна допустити, щоб ліквідація природоохоронних структур призвела до втрати і розпорошеності цінних природоохоронних документів.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]