Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2013 11:54

Треба дозволити далеким родичам реабілітовувати жертв політ репресій!

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Парламенті зареєстровано Проект Постанови, яким розширюється список осіб (родичів), які матимуть право ознайомитись з справами жертв політичних репресій в Україні та ініціювати їх реабілітацію.

У Парламенті зареєстровано Проект Постанови, яким розширюється список осіб (родичів), які матимуть право ознайомитись з справами жертв політичних репресій в Україні та ініціювати їх реабілітацію.

 

Ініціатором Проекту Постанови №2283а про внесення змін до Постанови ВРУ «Про тлумачення Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» (щодо розширення списку родичів, що мають право знайомитись з справами жертв) є я.

 

Згідно нині діючої Постанови, право на ознайомлення з матеріалами справ жертв політичних репресій в Україні та їхню реабілітацію є лише в близьких родичів (братів, сестер, дітей). Далекі родичі такого права не мають.

 

В той же час, треба зважати на те, що політичні репресії в Україні розпочались з двадцятих років минулого століття – тобто майже сто років тому.

 

На жаль, багато людей, які стали жертвами політичних репресій померли молодими так і не встигнувши створити свою сімю. Тому цілком очевидно, що в них не залишилось прямих нащадків (дітей), а були чи є лише далекі родичі, серед яких дуже багато людей похилого віку. Через це займатися їхньою реабілітацією, згідно нині діючих законодавчих норм виходить, що ніхто не може. Але ж це не справедливо!  Тільки через те, що людина загинула в юному віці від кулі НКВДиста чи у сталінських таборах, вона ніколи не зможе бути реабілітована.

 

Реабілітацією жертв політичних репресій повинна займатися держава. Але оскільки цього, поки що, не передбачає законодавство, треба дозволити будь-яким родичам жертв політичних репресій поновити репутацію своїх незаконно репресованих предків.

 

Даним проектом вносяться доповнення до чинної Постанови ВРУ «Про тлумачення Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», що передбачають розширення списку осіб, які мають право ознайомлюватись з матеріалами справ та реабілітувати жертв політичних репресій в Україні. Таке право буде надано не лише близьким родичам, а й всім іншим родичам та/або їх представникам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]