Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2013 11:44

Новий проект ПР знищить природні заказники і археологічні заповідники

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У ВРУ зареєстровано законопроект, який направлений на узаконення самозахоплень землі та загрожує збереженню територій природо-заповідного фонду і археологічних заповідників.

У ВРУ зареєстровано законопроект, який направлений на узаконення самозахоплень землі та загрожує збереженню територій природо-заповідного фонду і археологічних заповідників.

 

Йдеться про проект Закону України №2066 «Про призупинення дії частини другої статті 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення без проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь)». Ініціаторами законопроекту є депутати від ПР.

 

Автори обґрунтовують необхідність прийняття зазначеного законопроекту потребою захистити інтереси власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Але враховуючи той факт, що більшість територій природно-заповідного фонду та археологічних заповідників в Україні, досі не винесені в натуру і не мають оформлених актів на землю, то якщо такий закон вступить в дію, фермери кинуться освоювати ці землі.

 

Разом з тим, екологи занепокоєні й тим, що цільове призначення земель визначає лише землевпорядна документація. Тому вразі, якщо освоєння ділянок буде здійснюватись без оформлення землевпорядної документації, це призведе до розорювання пасовищ, будівництва свинокомплексів на цінних чорноземах та інших порушень.

 

Тобто характер використання землі залежатиме не від її цільового призначення, а від приватної забаганки фермера або потужного інвестора.

 

Нагадаю, нещодавно Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів» було внесено зміни до Земельного кодексу України. Ним було заборонено використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою. Адже вони забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель. Порушення цього правила тягне за собою адміністративну відповідальність, передбачену частиною другою статті 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення у формі накладення штрафу на громадян від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб – від 300 до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Автори ж нового законопроекту пропонують скасувати цю норму, дозволивши використання землі для сільгоспвиробництва без оформлення землевпорядної документації.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]