Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2013 14:10

Чиновник повинен працювати, як продавець у магазині

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Зареєстрував Проект Закону № 2874 про внесення змін до Митного кодексу України (щодо унеможливлення корупційних дій під час встановлення митної вартості товарів).

Зареєстрував Проект Закону № 2874 про внесення змін до Митного кодексу України (щодо унеможливлення корупційних дій під час встановлення митної вартості товарів). Метою законопроекту є спрощення митних процедур під час митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, усунення перешкод суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності під час здійснення підприємницької діяльності, зменшення корупційної складової митного оформлення товарів шляхом мінімізації впливу посадових осіб під час визначення митної вартості товарів, створення прогнозованих умов надходжень коштів до Державного бюджету України та зниження обсягів оберту «тіньової» готівки – боротьба з тіньовим сектором економіки. Адже наразі процедура визначення митної вартості відповідно до Митного кодексу України є дуже складною, непрозорою та потребує багато часу й зусиль суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності для її проходження. Ці умови закладають для посадових осіб митної служби можливість надавати переваги одним підприємцям над іншими. Цей законопроект - один із серії законопроектів, які готуються мною і спрямовані на унеможливлення впливу посадової особи на прийняття рішення. Боротися із корупцією я пропоную не шляхом створення нових силових структур і збільшенням повноважень відповідних чиновників, а шляхом спрощення інструкцій і повноважень. Коли усувається так звана вилка (тобто можливість вибирати в межах між меншим і більшим), зазначається конкретна сума мита, штрафу тощо. На мою думку, в тому випадку, коли ті чи інші рішення приймаються в межах верхньої і нижньої межі, рішення повинні приймати не рядові чиновники на місцях, які безпосередньо стягують ті чи інші фінансові ресурси, а суди. Таким чином всі закони та посадові інструкції треба привести до стану, коли державний службовець працюватиме, як продавець в магазині: одна конкретна послуга - одна конкретна ціна, одна конкретна пільга – одна конкретна ціна. Цим проектом вносяться доповнення до чинного Митного кодексу України, що передбачають щоквартальну публікацію в ЄАІС Міністерством доходів та зборів України індикативної середньостатистичної митної вартості товарів шляхом аналізу цін товарів на світових ринках.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]