Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.03.2013 10:08

Гостинний двір та Національний художній музей

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Комітет ВРУ з питань культури і духовності підтримав питання щодо включення Гостинного двору та Національного художнього музею до списку об’єктів, які не підлягають приватизації.

Комітет ВРУ з питань культури і духовності підтримав питання щодо включення Гостинного двору та Національного художнього музею до списку об’єктів, які не підлягають приватизації. Конфлікт навколо Національного художнього музею наразі перебуває в замороженому стані, а конфлікт навколо Гостинного двору досяг надкритичної точки, але в обох випадках прийняття цих змін до Законів помогли б уникнути проблем та врятувати об’єкти від знищення чи перепрофілювання. Йдеться про законопроекти № 2010 від 14.01.2013 про внесення змін до Закону України "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" (щодо включення до Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації будинку Національного художнього музею України на вул. Грушевського, 6) та № 1033 від 12.12.2012 про внесення змін до Закону України "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" (щодо доповнення Переліку будівлею Гостинного двору у місті Києві). Ініціаторами відповідних проектів законів є О. Бригинець, О. Доній та В. Яворівський. Ми як депутати ініціювати ці проекти, подали їх на розгляд ВРУ, профільний комітет та підкомітети їх підтримали, але останнє слово має сказати Парламент. Дай Боже, щоб за прийняття цих законопроектів проголосували не тільки парламентарі опозиції, але й усі ті, хто турбується про збереження культурної спадщини нашої країни для майбутніх поколінь і розуміє її цінність. Нагадаю, статус пам’ятки архітектури та містобудування, що охороняється державою був наданий будівлі Національного художнього музею в 1979 році. Будівля зникла з Переліку пам’яток культурної спадщини з незрозумілих причин із прийняттям нової Постанови Кабміну у 2009 році. Постановою Ради міністрів Української РСР від 6 вересня 1979 р. № 442 будівлю Гостинного двору на Контрактовій площі, 4 у м. Києві включено до списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, під охоронним номером 872. Ця Постанова досі не скасована, хоча ВРУ і прийняла рішення про можливість приватизації пам’ятки.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]