Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2013 17:11

Пропонуємо вшанувати пам’ять засновника Донецька

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Парламенті зареєстрований проект Постанови №2129 про відзначення у 2014 році 200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза. Ініціаторами проекту стали Томенко М.В., Бригинець О.М., Міщенко С.Г. та Аваков А.Б.

У Парламенті зареєстрований проект Постанови №2129 про відзначення у 2014 році 200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза. Ініціаторами проекту стали Томенко М.В., Бригинець О.М., Міщенко С.Г. та Аваков А.Б.

Джон Джеймс Юз - британський гірничий інженер родом із Південного Уельсу. Він увійшов в історію України як людина, яка, покинувши батьківщину, переїхала в порожній степ, де заснувала першу шахту та металургійний завод в Україні.

Сьогодні жителів Донецька намагаються видавати за таких собі російсько-радянських людей, родом зі Сталіно (колишня назва Донецька). Дуже хотів би, щоб донецька громада відчувала себе людьми інтегрованими в Європу ще в момент заснування міста, адже це місто заснував виходець з Великої Британії.

Крім цього, я як голова підкомітету з охорони та популяризації культурної спадщини зацікався ще одним фактом в історії Джона Юза.

У 2013 році виповнюється 140 років із дня заснування будинку (вул. Клінічна, 15) — побудованого в Юзівці (нині Донецьк) для родини Джона Юза. Зараз, на жаль, в цьому будинку не існує ні історичного, ні культурного, ні мистецького життя. А мені хотілося б, щоб люди пам’ятали про Юза не тільки споглядаючи на  пам’ятник, встановлений на його честь у місті, але й відвідуючи його будинок. Це місце треба зробити туристично привабливим.

Як варіант, пропоную заснувати в ньому музей Юзівки. Для молодих міст дуже важливо зберігати свої історичні споруди. В даному випадку будинок Юза фактично дорівнює року заснування міста Юзівки. В Києві немає будинку, який був би створений 1530 років тому, і в якому жив засновник Києва - Кий, а от в Донецьку є будинок, в якому жив засновник міста і цим треба пишатися.

Довідка: Джон Джеймс Юз (Х’юз) у 1869 році став засновником першого металургійного заводу кам'яновугільного, залізного й рейкового виробництва на території України. Завод працював за повним металургійним циклом, тут вперше в Російській Імперії було запущено 8 коксових печей, освоєне гаряче дуття. Заснований Юзом комбінат став одним з індустріальних центрів Російської Імперії, а потім і України. У 1913 році в Юзівці вироблялось 74% заліза Російської імперії.

Окрім того, за час своєї діяльності Джон Юз створив місто навколо цих промислових об’єктів, яке до 1923 року носило його ім’я – Юзівка, згодом було перейменовано у Сталіно, а вже потім отримало назву Донецьк. Сьогодні це місто є найбільшим індустріальним центром України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]