Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2020 17:07

А ви УЗД серця та ЕКГ робили?

Лікар-кардіолог вищої категорії, лікар функціональної діагностики в клініці "Якість Життя"

Візит до кардіолога часто починається із питання: "А ви УЗД серця та ЕКГ робили?". І якщо відповідь негативна, то лікар негайно відправляє на обстеження.

Сьогодні ми з’ясуємо, як розшифровуються таємничі абревіатури, чому ці дослідження такі важливі для діагностики роботи серця та яке з них важливіше. Спойлер: обидва надважливі. Однак про все своєю чергою. 

УЗД — це ультразвукове дослідження серця, або його ще називають ехокардіографія, а ЕКГ — це електрокардіографія. Ці два методи використовують у кардіології для діагностики порушень у роботі серця. 

На основі результатів цих обстежень кардіолог дає оцінку ступеню пошкодження органа, а також підбирає найбільш ефективне лікування. 

Отримані дані мають високу інформативність, однак ехокардіографія та електрокардіографія несуть різну інформацію про роботу серця. Саме тому виділити, яке дослідження краще й інформативніше — неможливо. Адже насправді вони доповнюють одне одного. 

Що розповідає нам кожне із досліджень? 

Під час електрокардіографії можна побачити проєкцію електронного імпульсу на серцевий м’яз, а також перепони на його шляху, якщо такі є. 

Ось чому цей метод є оптимальним для виявлення інфаркту міокарда, аритмії, блокади та інших невідкладних станів у роботі серця. 

Ехокардіографія, або ж ультразвукове дослідження серця, навпаки, дає нам дво- або тривимірне зображення серця. На ньому ми можемо побачити його будову, роботу клапанів, оцінити розмір порожнин і всіх відділів серця, швидкість кровотоку та виявити можливі вади. Цього під час електрокардіографії ми виявити не можемо! 

Якщо у вас спостерігаються такі симптоми: біль у грудній клітці, частий пульс, задишка, періодична втрата свідомості, набряк ніг і рук або підвищений артеріальний тиск — зверніться до кардіолога. 

Однак якщо ви спортсмен або знаєте про вроджені вади серця, готуєтеся до операції або дізналися, що вагітні, — чекати на симптоми не  треба. Вам також слід пройти обстеження в кардіолога. 

Вчасно виявлений розлад у роботі серця може допомогти уникнути серйозних наслідків у майбутньому. 

Уважно стежте за станом свого організму та будьте здорові!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]