Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2022 16:39

Релокація. Наступний крок

Проектний менеджер Команди підтримки реформ Міністерства економіки України

Релокація створює можливості для нового старту багатьом підприємствам

Триває найбільш масштабна вимушена релокація підприємств за роки незалежності України. Вже близько 600 підприємств знайшли нову домівку в регіонах, які можуть забезпечити, на жаль, неповну, але значно більшу безпеку, ніж розташовані біля лінії фронту. Ще орієнтовно 1000 підприємств очікують на переїзд.

Звісно, найбільш нагальним завданням є продовження порятунку цих гвинтиків української економіки. Але вже сьогодні всі причетні до проєкту замислились над наступним кроком ­– відновленням та розширенням діяльності релокованих підприємств. Проєкти, що бачаться перспективними для відновлення ділової активності релокованих підприємств, варто розсортувати за горизонтами старту.

Проєкти, які слід започаткувати негайно:

- заміщення ніші рф у європейському імпорті та максимально широке введення українських товарів до номенклатури світових гігантів онлайн-ритейлу, таких як «Amazon» та «Alibaba»;

- цілеспрямоване вирощування постачальників для глобальних компаній, таких як KEA, CAT та інші;

- максимальне відкриття світових ринків для українських товарів із фокусом на товари з великою доданою вартістю;

- створення інтерактивної системи відновлення / формування виробничих ланцюгів із поширенням її на європейський бізнес.

Проєкти, які вимагають більше часу для розгортання:

- переформатування сфери індустріальних парків та прискорене їх будівництво. В процесі релокації однією з нагальних проблем була наявність повністю придатних та готових для розміщення індустріальних майданчиків;

- створення логістичних хабів по західному та північно-західному кордону України з метою компенсації втрати логістичних портів українського узбережжя та внутрішніх водних шляхів;

- забезпечення фінансовими ресурсами обігових та капітальних фондів підприємств, у тому числі за допомогою фінансових інструментів.

Загалом, на наш погляд, є два ключових фактори відновлення ділової активності як релокованих підприємств, так і тих, що залишились на старих місцях базування. Це максимальне спрощення доступу до світових ринків та забезпечення операційної діяльності фінансовими ресурсами.

Наостанок хочу сказати, що перелічені заходи увійшли до Плану відновлення України. Це дає надію, що вони опиняться у фокусі реалізації в найближчий час.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]