Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.05.2016 23:43

Професійно-технічна освіта. Всі сили на порятунок галузі

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Напруга в суспільстві хоч й трохи спала, проте це не дає права "заговорити" проблему.

Боротьба за професійно-технічну освіту триває. Як і обіцяла, доповідаю про проведення першого засідання робочої групи, до складу якої я була запрошена. Отже, тиждень тому під головуванням народного депутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Співаковського відбулося перше засідання робочої групи з підготовки проведення парламентських слухань на тему: «Професійна освіта як складова забезпечення кваліфікованого кадрового потенціалу України: проблеми та шляхи вирішення».

До складу робочої групи увійшли народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, представники секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук, обласних, міських рад, обласних державних адміністрацій, керівники вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, професійно-технічних навчальних закладів, науково-методичних установ, громадських організацій. Члени робочої групи розглянули пропозиції, надані Міністерством освіти і науки України та Національною академією педагогічних наук.

фото заседание первой рабочей группы.jpg

Зазначу два важливих аспекти. Перше: у всіх без виключення членів робочої групи є розуміння необхідності формування реальної Стратегії реформування галузі.

Друге: так само однозначно всі долучені до співпраці наголосили – заклади професійно-технічної освіти МАЮТЬ залишитися в державній власності, незалежно від рівня акредитації, це відповідальність держави. Також є повне взаєморозуміння між усіма учасниками в баченні того, як повинно  відбуватися наповнення та формування державного замовлення на спеціалістів.

Щодо бюджетних питань: коли суспільство матиме напрацьовану модель реформи галузі, розпочнеться робота над механізмами бюджетного фінансування й відповідні зміни до бюджетного кодексу та поточних бюджетів на місцях. Які субвенції будуть розглядатися з державного бюджету а які з міжрегіонального,  трансферти, - необхідно задіяти усі наявні засоби задля забезпечення повноцінне навчання того чи іншого рівня замовлення. Але! Дуже багато професійних педагогів зазначили, необхідність існування стратегії галузевого забезпечення професійними кадрами від міністерства економіки. Скільки треба слюсарів, електриків – все це повинно стратегічно плануватися на 3-5років, тому, а подібні напрямки розвитку економіки формує міністерство економіки, адже саме в зазначеному міністерстві фіксуються галузеві потреби.

Таким було перше засідання, наступне відбудеться орієнтовно за два тижні, але першого червня вже мають відбутися комітетські слухання в Верховній Раді щодо даного питання й наша робоча група має ці напрацювання подати на майбутні слухання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]