Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2022 15:07

Криптовалюта – дивний предмет, ніби він є, а ніби і нє...

Адвокат, керуючий партнер Femida Legal Association

Україна – в топ-10 світового рейтингу операцій із криптовалютою.

Для багатьох українців криптовалюта сьогодні – це не лише спосіб оплати за товари та послуги, але й досить прибуткові інвестиції.

І поки українські парламентарі активно то виводять з тіні мікробізнес, встановлюючи РРО, то запроваджують податки для власників паїв, найбільш далекоглядні українці вже активно заробляють на криптовалюті, при цьому – увага – абсолютно нічого не платять державі.

Як же так вийшло? - спитаєте ви. 

А все дуже просто. Законодавство України не містить поняття криптовалюти, тож і платити податок з доходів від операцій з тим, чого не існує, українці не поспішають.

Як платіжний засіб криптовалюта визнана в Японії, Швеції та Німеччині. А Сальвадор в минулому році взагалі став першою країною в світі, де біткоїн є офіційним засобом платежу нарівні зі звичайною валютою, тож тепер ціни там вказані не лише в доларах, але й в біткоїнах. 

У Болгарії криптовалюта визнана фінансовим активом, а наш північний сусід Білорусь дозволила проводити обмінні операції з криптовалютою, також її можна вільно купувати, продавати та передавати у спадок. 

Польша дозволила майнинг криптовалют – за умови, що постачальники віртуальних послуг пройдуть відповідну державну реєстрацію. У Російській Федерації криптовалюта вже визнана офіційним засобом платежу, інвестицій та накопичень. Фінляндія теж дозволила діяльність з майнингу та обміну криптовалют, визначивши операції із криптовалютами приватними, при цьому не забула ввести податок на операції з криптовалютами.  

«Всесвітній гаманець» Швейцарія теж не пасе задніх – прирівняла криптовалюту до іноземних валют, обклала податком всі операції з криптвалютою. 

Найбільший державний інвестор світу, Норвегія, до 2020 року розглядала криптовалюту виключно як товар, і всі операції з нею оподатковувала ще й ПДВ, але врахувавши тенденції та рекомендації ЄС, звільнила операції з криптовалютою від ПДВ.  

В США криптовалюту визнають поки що лише як цифровий цінний папір, який можна використовувати як спосіб інвестування або накопичення. 

Бангладеш та Болівія взагалі заборонили будь-які операції з криптовалютою. А от Киргизстан, Індонезія та Хорватія, хоч і не визнають криптовалюту офіційним інструментом розрахунків, проте обіг та операції з нею не забороняють. 

А що ж Україна? 

Незважаючи на всі ці світові тенденції, в Україні не лише відсутнє будь-яке законодавче визначення криптовалют, але й фактично відсутні податки на такий вид інвестиційного доходу як операції з криптовалютою. А майнінгом можна займатись без обмежень, заборон та регулювання... 

І хоча ряд нормативних актів, зокрема Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 28.04.2020, надає визначення віртуальному активу, яким в тому числі є й криптовалюта (п.13 ст. 1).

Віртуальний актив – цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати, і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей.

В той же час, Закон України «Про запобігання корупції» від 26.10.2014 (п.6 ст. 46) визначає обов’язок задекларувати нематеріальні активи, що належать суб’єкту декларування або членам його сім’ї, у тому числі об’єкти інтелектуальної власності, що можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті, а також криптовалюти. До відомостей щодо нематеріальних активів включаються дані про вид та характеристики таких активів, вартість активів на момент виникнення права власності, а також про дату виникнення права на них. 

На фоні цього всього ще й ГУ ДПС у Дніпропетровській області надало індивідуальну податкову консультацію № 1689/ПК/04-36-33-02-07 від 04.12.2019, де зазначило, що криптовалюта є базою оподаткування, а доходи фізосіб-резидентів від операцій купівлі-продажу з криптовалютою підлягають оподаткуванню за загальними правилами сплати податків фізичними особами, тобто ПДФО 18% та 1,5% військового збору. 

Думаю, про інвестиції в NFТ, метавсесвіт і токени наші можновладці навіть не здогадуються… Або ж роблять вигляд що не в курсі, поки українці вже й там заробляють.

Так і живемо. Поки депутати намагаються в каламутній воді піймати карася, акули вже давно заробляють мільйони на просторах інтернету. 

Далі буде... 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]