Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.10.2019 16:59

Портали онлайн консультацій як спосіб пошуку клієнтів юристами

Юрист в юридичній компанії "Приходько та партнери"

Сучасним способом пошуку клієнтів юристами є портали онлайн консультацій, за допомогою яких можна залучити широке коло осіб, зацікавлених у вирішенні правових питань.

Юридична професія є однією з найпопулярніших в умовах сьогодення. Логічним наслідком такої ситуації є стрімке зростання конкуренції між юридичними компаніями, що неодмінно призводить до ускладнення пошуку клієнтів. Сучасним способом пошуку клієнтів юристами є портали онлайн консультацій, за допомогою яких можна залучити широке коло осіб, зацікавлених у вирішенні правових питань. Наразі є популярними такі портали, як Протокол, Консультант, Юрист-UA.net, Freelawyer та ін. Стаття присвячена їх порівнянню для визначення переваг і недоліків кожного.

Порівнюючи їх за таким критерієм, як складність процедури реєстрації, можна дійти до таких висновків.

Для реєстрації на порталі Протокол необхідно підтвертиди пошту, а потім заповнити такі обов’язкові поля, як прізвище, ім’я, адреса (включно з номером будинку), пароль. Крім того, портал дає можливість завантажити фото користувача та фото документів, що підтверджують Ваш статус. Недоліком процедури реєстрації є те, що портал Протокол пропонує надто широкий перелік послуг, які надає юрист. Для кожної послуги обов’язковим є зазначення її орієнтовної вартості. Цей перелік налічує близько трьохсот позицій, що робить його незручним для заповнення.

 

Крім того, реєстрація на порталі є платною. Вартість реєстрації становить 200 гривень станом на жовтень 2019 року. Недоліком сайту є також те, що обробка даних є тривалою і активація особистого кабінету може займати більше доби.

Порівняно легкою є процедура реєстрації на порталі Юрист-UA.net, де для створення особистого кабінету необхідно лише заповнити такі обов’язкові поля, як ПІБ, cтатус, ел. пошта, місто і пароль. Більш детальну інформацію можна додати після завершення реєстрації у розділі “Налаштування”.

Для реєстрації на порталі Консультант також необхідно заповнити аналогічні обов’язкові поля, але з зазначенням стажу роботи. Крім того, стаж має бути документально підтверджений. Обробка інформації адміністратором є досить швидкою та триває менше, ніж півгодини. Недоліком порталу є те, що кожного разу при вході необхідно проходити перевірку “Я не робот”.

Порівняно складною є процедура реєстрації на порталі Freelawyer, де необхідно спочатку заповнити аналогічні обов’язкові поля, а потім пройти активацію, де заповнити 6 позицій, включаючи фото користувача і мінімальну вартість послуг. Недоліком є те, що можна обрати лише 3 основні напрямки права, на яких Ви спеціалізуєтесь.

Найскладнішим з точки зору реєстрації є портал в2вconsult, оскільки він містить декілька кроків реєстрації з обов’язковим заповленням великої кількості блоків. Крім того, для реєстрації необхідно бути або ФОП, або представником юридичної особи. З цієї причини ми не будемо розглядати далі цей портал.

Оцінюючи зручність користування порталами, можна дійти таких висновків.

Головною перевагою порталу Протокол є те, що він містить велику кількість корисної інформації, наприклад, судові рішення та новини у сфері юриспруденції. Крім того, портал дає можливість публікувати власні статті. Однак, портал Протокол перенасичений зайвою інформацією. Велика кількість розділів та гіперпосилань відвертає увагу та заважає оперативно давати відповіді на поставлені запитання. Крім того, стуктура розділів є надто ускладненою і користувач має витратити певний час для того, щоб оволодіти правилами та можливостями сайту.

Аналогічні недоліки простежуються також у порталі Юрист-UA.net. Крім зазначеного, цей сайт містить недостовірну інформацію або інформацію з описками, велику кількість реклами. Це призводить до появи недовіри до такого порталу як юриста, так і потенційного клієнта. Також на порталі немає можливості обрати спеціалізацію, що є його вагомим недоліком.

Зручним у користуванні є портал Консультант. Він містить лише три розділи: Актуальні питання, Архів питань і Мій профіль. Він не містить реклами та великої кількості розділів, що робить його дуже простим у використанні як юристами, так і потенційними клієнтами Це дає можливість швидко засвоїти правила користування порталом і відповідати на запитання клієнтів. Недоліком порталу є те, що розробниками встановлено тисячний ліміт на символів на відповідь юриста. Іноді це позбавляє можливості дати вичерпну відповідь на поставлене питання. Крім того, сайт не містить ніякої додаткової інформації для юриста, корисних посилань тощо. Очевидно, що його розробники переслідували в першу чергу комерційну мету при його створенні.

Портал Freelawyer також є досить зручним у використанні. Перевагою є те, що питання розділені на категорії і юрист може обрати ту, яка його цікавить. Сайт також дає можливість завантажувати документи на продаж з зазначенням їх вартості, з якої 30% - комісія. Недоліком сайту є те, що деякі розділи ще недопрацьовані, однак посилання на них вже розміщені на сайті. Активація посилання призводить до виходу з ладу всього порталу і до необхідності повторного входу на сайт.

Відповівши на три запитання в кожному порталі за день, можна дійти до наступних висновків. На порталах Протокол, Юрист-UA.net, Freelawyer не було отримано оплату за жодну з консультацій. Можливо це пов’язано з тим, що ними користуються багато юристів і тому важко дати відповідь на запитання першим. На порталі Консультант одну консультацію було позначено як кращу і оплачено. На картку, що прив’язана до акаунта, було зараховано 48 грн. 51 коп. протягом години з моменту консультування.

Таким чином, саме по собі консультування клієнтів за допомогою онлайн порталів практично не приносить прибутків. Але варто мати на увазі, що експеримент проводився протягом одного дня і клієнтам сумарно надалось лише 4 консультації.

Вищенаведене дозволяє дійти висновку, що використання онлайн порталів для пошуку клієнтів може бути дієвим лише в тому разі, що параленьно з їх використанням застосовуються також інші способи пошуку, наприклад, реклама в Facebook або Google.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]