Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2022 17:04

Без Pepsi, без Swarovski та в старих кросівках Adidas – такий новий рік для росіян

Дослідниця KSE Institute Київської школи економіки

На новорічні та різдвяні витрати в Росії істотно вплине вихід іноземних компаній з країни

У зв’язку із запровадженням західних санкцій проти Росії, в поточному році порушені існуючі раніше ланцюги поставок товарів, які традиційно замовляють росіяни пов’язаних із новорічними святами.

Після введення західних санкцій, росіяни, замість того, щоб замовляти новорічні товари на Заході, почали масового замовляти подарунки на Новий Рік у китайських інтернет-магазинах, при цьому є затримання в отримані своїх посилок з Китаю вчасно.

Затримання відправки зазначених вантажів, наприклад, залізницею, пов'язане і з тим, що зараз пріоритет віддається відвантаженню російського вугілля та лісу до Китаю, оскільки Росія поступово стає сировинним придатком Китаю[1].

У зв’язку із введеними Заходом санкцій проти Росії, новорічні подарунки для росіян подорожчали на 20% у порівнянні з минулим роком, в т. ч. через те, що потрібно було налагодити співпрацю з іншими постачальниками до Росії новорічних подарунків.

Також, незмінний і улюблений усіма атрибут зимових свят – жива ялинка – може виявитися далеко не у кожній московській квартирі. У зв’язку із західними санкціями, з'ясувалося, що певна частка новорічних ялинок, які раніше надходили у продаж на російський ринок, була імпортною і поставлялася переважно з Європи. Тепер, коли логістичні ланцюжки виявилися порушеними і постачання значно скоротилися, є дефіцит ялинкової продукції на російському ринку та її відчутне подорожчання.[2]

Цілком очікувано, що росіянам доведеться витратити на сервіровку новорічного столу на 15-20% більше коштів, ніж минулого року.

Інфляційний шок через санкції призвів до зростання вартості практично всіх продуктів, які входять до складу традиційних до новорічного свята страв. Найбільше, а саме на 40%, виросли в ціні м’ясні та рибні делікатеси. Тепер за головний інгредієнт «оселедця під шубою» доведеться заплатити на 18–23% більше, а за ікру — на 12%. Сирі м’ясо та риба, а також сир виросли в ціні на понад 10%. Сильно вдарить по гаманцю сімей окупантів і імпортний алкоголь (+30%), який імпортується тепер переважно за схемами «сірого» імпорту. Не вдасться росіянам заощадити і на солодощах. За даними «Роспродсоюзу», лише шоколадні цукерки подорожчали на 23%. Також, на 22% зросла вартість газованих напоїв.

Найвідчутніші зміни у новорічному меню торкнуться представників середнього класу, ці люди зазвичай купують якісні продукти і користуються сервісами високого рівня, але у кризовий період їм доведеться скорочувати витрати, а при втраті доходів вони різко втрачають звичний рівень споживання. Загалом, через зниження купівельної спроможності росіян магазини продадуть на 10–15% менше продуктів у грудні 2022 року порівняно з минулим роком. А за даними опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки, вже нині 35% населення Росії скоротили витрати на їжу.[3]

Ще однією економічною проблемою, з якою зіткнулися пересічні жителі Росії, стало припинення роботи платіжних систем MasterCard та Visa у Росії, що призвело до перешкод у здійсненні росіянами передноворічних покупок.

Необхідно зазначити, що кілька російських міст припиняють святкування Нового року, щоб перенаправити кошти на російську армію, оскільки Росія продовжує ганебну війну в Україні і вимушена все більше залазити в «кишені» місцевих бюджетів. Офіційні особи в Санкт-Петербурзі, Ярославлі, Калузі, Нижньому Новгороді, Томській області Сибіру та Республіці Саха скасували святкування. У Москві мер Сергій Собянін заявив, що столиця проведе святкування в послабленому тоні, відмовившись від звичних феєрверків і масового концерту. За його словами, все одно відбуватимуться заходи та святкування, а частина прибутку буде спрямована на потреби військових.[4]

Мережа професійних послуг Deloitte до свого виходу з країни публікувала щорічні звіти про очікуване планування бюджету, покупки та купівельну поведінку російських споживачів напередодні Нового року. За даними Deloitte в поредні роки, в цілому росіяни готові були витратити на відпустку 17 600 рублів або ~270 доларів на людину. Подарунок мрії для багатьох росіян – гроші – 69% віддавали (і зараз, напевно, йе ще більше актуально) перевагу їм. У списку бажань також були подорожі (41%) і смартфони (37%). Але більшість росіян отримають цукерки або косметику (тепер, в основному, вітчизняного виробництва), і тільки 31% гроші. А якщо ви хочете знати, де можна зустріти росіян, крім Росії, то найпопулярнішими зимовими напрямками були Таїланд, Об'єднані Арабські Емірати і Туреччина (останні 2 країни і досі приймають російських туристів). Але багато росіян планують провести новорічні свята вдома.[5]

KSE Institute проаналізував 5 ключових індустрій, які мають безпосереднє відношення до роздрібних продажів, особливо активних у новорічний та різдвяний період, а саме:

Споживчі товари та одяг - 208 компаній

Товари широкого вжитку - 93 компанії

Їжа та напої - 119 компаній

Алкоголь і тютюн - 40 компаній

Предмети розкоші - 28 компаній.

У цих 5 індустріях у 2021 році в Росії працювало щонайменше 488 компаній (з часткою в капіталі 50+%), які забезпечили роботою щонайменше 474 000 людей, ці компанії отримали $101,6 млрд річного доходу, заплатили $14,9 млрд податків, мали $45,3 млрд капіталу та $49,0 млрд активів.

В компаніях з цих секторів, які вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток, працювало близько 28 000 співробітників, ще 170 000 чоловік працювали в компаніях, які оголосили про плани покинути Росію. Всі цю люди вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв'язку з їх виходом та будуть вимушені шукати нову, менш оплачувану роботу або ставати на облік в центри зайнятості. Також, в 2021 році компанії, які вже повністю вийшли з країни отримали $9,5 млрд річного доходу, а ті компанії, які оголосили про намір покинути Росію генерували $27,4 млрд річного доходу. Ось детальніше по секторах:

Нижче ви можете переглянути список ТОП-компаній, які оголосили про плани покинути Росію або вже покинули її за виручкою, отриманою в 2021 році (їх обсяги отриманої виручки та кількість персоналу див. в Додатку 1). Їх відхід істотно вплине на споживчі звички росіян.

Аналіз дій компаній в окремих галузях

Їжа та напої

Pepsi (США, Статус за KSE - виходять) У вересні 2022 року PepsiCo Inc припинила виробництво Pepsi, 7UP і Mountain Dew у Росії майже через шість місяців після того, як американська компанія заявила, що призупинить продажі та виробництво після того, як Москва направила десятки тисяч військових в Україну.

Bunge (США, Статус за KSE- вийшли) Bunge Ltd продала свій соняшниково-дробильний завод в Росії, ознаменувавши вихід найбільшого переробника олійних культур з країни у відповідь на вторгнення в Україну.

Louis Dreyfus (Нідерланди, Статус за KSE - виходять) Louis Dreyfus Company (LDC), один з найбільших у світі торговців сільськогосподарськими товарами, призупинив свою діяльність у Росії. LDC керує терміналом для експорту зерна на Азовському морі з річною потужністю близько 1 мільйона тонн і експортує з Росії 1,5-3 мільйони тонн на рік, згідно з його веб-сайтом. Через війну Азовське море закрите для судноплавства. Російські порти на Чорному морі залишаються відкритими, але трейдери кажуть, що міжнародні компанії та судновласники не бажають ними користуватися через війну та пов’язані з нею санкції.

Diageo (Велика Британія, Статус за KSE - виходять) Алкогольна компанія Diageo, виробник горілки Smirnoff і Guinness, призупинила експорт в Україну і Росію. "Нашим пріоритетом є безпека наших людей в Україні та регіоні загалом", - сказав речник компанії.

Алкоголь і тютюн

British American Tobacco (Велика Британія, Статус за KSE - виходять) - це транснаціональна компанія, яка виробляє та продає сигарети, тютюн та інші нікотинові вироби. Навесні компанія дійшла висновку, що володіння BAT бізнесом у Росії більше не є стійким у нинішніх умовах. Компанія почала процес швидкого приведення свого російського бізнесу у повну відповідність до міжнародного та місцевого законодавства. Після завершення BAT більше не буде представлена в Росії.

Carlsberg Group (Данія, Статус за KSE - виходять) У зв'язку з рішенням Carlsberg Group піти з російського ринку, про яке було оголошено 28 березня, за перше півріччя компанія зафіксувала збиток у розмірі 8,6 млрд датських крон. «Ми задоволені результатами за перше півріччя в контексті серйозних викликів, пов’язаних з війною в Україні, зростанням цін на сировину та енергоносії, а також пандемією», – прокоментував генеральний директор Carlsberg Group Кіс ет’Харт. 

Imperial Brands (Велика Британія, Статус за KSE- вийшли) Imperial Brands передала свій російський бізнес інвесторам із Росії. Діяльність Imperial включала продажі та маркетинг, а також завод у Волгограді.

Heineken (Нідерланди, Статус за KSE - виходять) HEINEKEN припинила нові інвестиції та експорт до Росії, припинила виробництво, продаж і рекламу бренду Heineken і оголосила, що не погоджуватиметься на будь-які чисті фінансові вигоди чи прибутки від їхнього бізнесу в Росії. Heineken N.V. повідомила, що планує досягти угоди про продаж російських активів на загальну суму 475 мільйонів євро в другій половині 2022 року.

William Grant & Sons (Велика Британія, Статус за KSE - виходять) У зв'язку з трагедією в Україні компанія призупинила всі поставки в Росію. Головним пріоритетом є забезпечення безпеки та добробуту їхніх людей у всьому світі, особливо в постраждалому регіоні.

Споживчі товари та одяг

IKEA (Швеція, Статус за KSE - виходять) IKEA вирішила ліквідувати свою «дочку», яка управляє магазинами шведського рітейлера в Росії. Заява про ліквідацію юридичної особи була подана в останній день фінального продажу товарів зі складів IKEA в Росії.

Inditex (Іспанія, Статус за KSE - виходять) Inditex, яка припинила продажі в Росії ще в березні після вторгнення Росії в Україну, продає свої понад 500 російських магазинів Daher Group, що базується в Об’єднаних Арабських Еміратах.

H&M (Hennes and Mauritz) (Швеція, Статус за KSE - виходять) Шведський ритейлер H&M, який працює в Росії з 2009 року, підтвердив закриття всіх російських магазинів. "Ми підтверджуємо, що всі магазини H&M Group в Росії закриті", - заявили в H&M.

Adidas (Німеччина, Статус за KSE - виходять) Німецька компанія спортивного одягу Adidas AG закриває свої магазини в Росії та призупиняє роботу онлайн-магазину, приєднавшись до ряду західних компаній, які пішли з країни.

LPP (Польща, Статус за KSE- вийшли) Польський ритейлер LPP (бренди Reserved, Cropp, Mohito і Sinsay) передав свої магазини в РФ компанії, зареєстрованій в ОАЕ, і її топ-менеджеру.

Товари широкого вжитку

Wella (Німеччина, Статус за KSE- вийшли) Німецька косметична компанія оголосила про вихід з Росії. Wella більше не виробляє та не продає продукцію під своїми брендами в Росії, а право власності на бізнес передано місцевій команді топ-менеджерів.

Sylvamo (США, Статус за KSE- вийшли) Sylvamo, світова паперова компанія, оголошує про досягнення угоди та завершення продажу своїх російських підрозділів компанії Pulp Invest Limited Liability Company за 420 мільйонів доларів.

Tetra Pak (Швеція, Статус за KSE- вийшли) є багатонаціональною компанією шведського походження. Компанія виробляє упаковку, пакувальні машини та обладнання для обробки рідких харчових продуктів, а також групове пакувальне обладнання. Tetra Pak досягла угоди про передачу свого російського бізнесу місцевому керівництву.

Danone (Франція, Статус за KSE - виходять) – французька харчова компанія, відомий виробник молочних та інших харчових продуктів. Призупинили нові інвестиції в Росію та оголошений перехід: компанія шукає нового оператора для молочних заводських операцій.

Stora Enso (Фінляндія, Статус за KSE- вийшли) є виробником целюлози, паперу та іншої лісової продукції зі штаб-квартирою в Гельсінкі, Фінляндія. Компанія продала місцевому керівництву три свої пакувальні заводи в Луховицях, Арзамасі та Балабановому.

Предмети розкоші

Chanel (Велика Британія, Статус за KSE - виходять) це французький будинок моди класу люкс. Chanel написала в LinkedIn: «Враховуючи нашу зростаючу стурбованість поточною ситуацією, зростаючу невизначеність і складність роботи, Chanel вирішила тимчасово призупинити свій бізнес у Росії». Chanel оголосила про відмову продавати росіянам покупки за кордоном, якщо не буде доведено, що вони не проживають там або не привозять туди товари для використання.

Prada (Італія, Статус за KSE - виходять) «Prada Group призупиняє роздрібну діяльність в Росії. Наша головна турбота про всіх колег та їхні родини, які постраждали від трагедії в Україні, і ми продовжуватимемо їх підтримувати. Група продовжить стежити за подальшим розвитком», – йдеться в повідомленні компанії.

Swarovski (Австрія, Статус за KSE - виходять) – австрійська компанія, що спеціалізується на виробництві розсипних кристалів, ювелірних виробів, кришталевих статуеток та ограновуванні синтетичних і природних дорогоцінних каменів. Компанія призупинила всі продажі в Росії. Сайт закритий для продажу в російському регіоні.

Burberry (Велика Британія, Статус за KSE - виходять) — британська компанія, що виробляє одяг, аксесуари та парфумерію. Burberry став останнім брендом класу люкс, який тимчасово закрив свої магазини в Росії після вторгнення Москви в сусідню Україну. Британський модний бренд має три магазини в країні, у тому числі один франчайзі та один на знаменитій Червоній площі Москви. Його рішення припинити поставки в країну «через операційні проблеми» вже фактично припинило його онлайн-операції по всій країні.

Висновки

Загалом, жителі Росії більше за інших європейців скоротять святкові витрати на Різдво та Новий рік. У середньому, згідно з попередніми дослідженням, різдвяні витрати європейців практично не скорочувались і становили приблизно 513 євро на сім'ю. У Росії, як очікується, святковий бюджет зменшиться на 7% – до 217 євро.[6]

За даними TGM Global Christmas Survey 2021[7] (вважаємо що в цьому році минулорічні тенденції суттєво не зміняться) більшість росіян проведуть Новий рік і Різдво вдома за вечерею (74%) та відвідуючи сім'ю та друзів (63%). Більше половини опитаних планували здійснити прогулянку (56%), подивитись фільми та телепередачі (55%), займатись приготуванням їжі (71%) та прикрашати будинок (71%). Лише 1-2% планують відвідати інші країни. 54% респондентів витратять основний новорічний бюджет на їжу та подарунки близьким та дітям і декорування оселі.

На протилежність росіянам, за опитуванням нещодавно проведеним компанією "Делойт"[8] (яка однією з перших з Великої Четвірки вийшла з Росії ще на початку війни) понад 60% українців витратять частину новорічного бюджету на допомогу ЗСУ.

Так, 61% українців, незважаючи на війну, не планують відмовлятися від новорічного шопінгу, а понад 60% українців принаймні частину свого бюджету на шопінг витратять на допомогу ЗСУ або постраждалим від війни. "Більшість українців (61%), попри все, планує новорічні та різдвяні покупки, хоча й купуватиме менше товарів, аніж у 2021 році", - кажуть в "Делойт".

При цьому бюджет майже половини українців (49%) на шопінг у новорічно-різдвяний період коливається в межах від 1 до 5 тис грн. Зазначається, що у фокусі покупок найнеобхідніше - продукти харчування, товари для дітей, одяг та взуття. Під час здійснення покупок споживачі насамперед зважатимуть на наявність знижок, а також на власний попередній досвід, йдеться в дослідженні.

А “63% українців не купуватимуть товари, якщо їхній виробник або продавець не залишив ринок РФ", - свідчать результати опитування. При цьому офлайн переважатиме над онлайном. Основним місцем для новорічного та різдвяного шопінгу, згідно з опитуванням, цьогоріч стануть великі супермаркети і торговельні центри/універмаги. На третьому місці - покупки в інтернеті.

В умовах високої невизначеності, яка спричинена війною, шопінг українців відкладається на другу половину грудня, додають в "Делойт".

Враховуючи вищевикладене, необхідно зазначити, що західні санкції проти Росії закрили її економіку від більшої частини світової торгівлі, що призвело до того, що росіяни почали панічно купувати основні продукти харчування, такі, наприклад, як цукор і гречка, замовлень стало значно менше – люди стали більше економити на святах. Наразі приватні особи та організації з економічних міркувань відмовляються від пишних святкувань та посилено економлять на новорічній атрибутиці, у тому числі на ялинках та корпоративах. Цілком імовірно, під час новорічних свят у росіян буде далеко не святковий настрій. Зараз ситуація в Росії багато в чому нагадує режим виживання далеких радянських часів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]