Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.10.2022 10:56

Чому більшість італійських компаній продовжують працювати на російському ринку

Дослідниця KSE Institute Київської школи економіки

Скільки італійських компаній присутні в Росії?

Італія, як і раніше, є важливим партнером Росії у ЄС та однією з найбільш ліберально налаштованих по відношенню до Росії країн. Навіть у найбільш важкі та кризові часи в 2014-2022 роках, відносини між Росією та Італією ніколи не відчували кардинальної зміни щодо економічного курсу.

Завдяки розвиненості італо-російських торгово-економічних відносин до 2022 року Італія посідала п'яте місце за обсягом товарообігу з Росією після Китаю, Німеччини, Нідерландів та Білорусі. 

Довідково: до 2022 року лідируюче становище італійського імпорту в Росію становила продукція машинобудування та обладнання (40%). Далі слідує хімічна та фармацевтична галузь (20%), текстиль, текстильні вироби та взуття (15%), продовольчі товари і сільськогосподарська продукція (9%) та товари для інтер'єру (9%)1.

Російсько-українська війна стала серйозним викликом для економічних відносин обох країн та, незважаючи на те, що загальний позитивний тренд розвитку двосторонніх відносин після 2014 року зберігся, введені економічні санкції в 2022 році, а також обмеження, спричинені війною, призвели до зниження ділової активності та обсягу товарообігу між країнами. При цьому, варто зазначити, що незважаючи на війну у Європі, превалюючою часткою російського експорту становлять енергоресурси, а саме, понад 70-80% у загальному обсязі експорту. Італія продовжує бути одним із основних імпортерів російського газу у Західній Європі.

Довідково: у 2019 році «Газпром Експорт» поставило до Італії 22,1 млрд куб. м (2-е місце після Німеччини), а між італійською енергетичною компанією ENI та російським «Газпром» було укладено три довгострокові контракти на постачання російського газу до Італії до 2035 року. Крім того, ENI бере активну участь у проектах газотранспортної системи, реалізації різних інфраструктурних проектів та постачання мастильних матеріалів.

Станом на лютий 2022 року в Росії постійно було близько 500 італійських компаній, 70 з яких мали виробничі підприємства, а також 68 банків і кілька юридичних фірм2. При цьому, на території країни на постійній основі функціонують сім найбільших італійських банків: Intesa SanPaolo і Unicredit, які в тому числі виконують роздрібну діяльність, а також Banca Monte dei Paschi, Banco Popolare, Iccrea, Mediobanca та Ubi Banca3. Найбільш помітним до початку війні у Європі на російському ринку гравцем залишався Intesa SanPaolo, який протягом багатьох років брав участь у різних інфраструктурних проектів росіян.

Довідково: через війну Росії проти України італійська банківська група Intesa SanPaolo припинила фінансування російських та білоруських контрагентів. Також, Intesa припинила інвестиції в російські та білоруські фінансові інструменти, незалежно від застосованих Заходом санкцій. При цьому, банком було створено кризовий підрозділ для нагляду за його діяльністю в Росії, оскільки його присутність в Росії перебуває на стратегічному розгляді4.

Після того, як Кремль ініціював вторгнення в Україну, більшість італійських компаній, що працюють в Росії, намагаються дотримуватися Західної тенденції щодо припинення свого бізнесу в Росії, скорочення його до мінімуму або оголосили про плани зробити те й інше. Але, більшість італійських малих та середніх підприємств (МСП) поки що не залишили Росію. Вони хочуть продовжувати працювати з російськими компаніями або залишатися на російському ринку. Зокрема, треба відзначити здатність італійських компаній до адаптації та гнучкість перед несприятливими ринковими умовами в Росії, як це було, наприклад, у 2014 році, після запровадження Заходом санкцій проти Росії у зв’язку із її анексією Криму5.

За даними, зібраними KSE Institute6, у 2021 році 100 італійських компаній забезпечили роботою щонайменше 34 000 людей, ці компанії отримали $7,3 млрд річного доходу, мали $6,8 млрд капіталу та $7,6 млрд активів.

Тільки 2 компанії вже повністю вийшли з Росії з продажем своїх часток (а саме Eni and Enel), близько 11% співробітників вже залишили або незабаром залишать попереднє місце роботи у зв'язку з їх виходом.

Наступна таблиця базується на даних, доступних для ТОП італійських публічних компаній, які працювали/працюють у РФ7:

Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії 8

Найбільш «залежними» від Росії за часткою доходу (більш ніж 10%) в цій країні є італійські компанії в 3 галузях: Інженерія, Їжа та напої і Будівництво та архітектура.

 ТОП галузей за кількістю італійських компаній, часткою доходів в РФ з бази даних9

Як реагують італійські компанії?

Зі 100 компаній в базі KSE 60% італійських компаній все ще залишаються в Росії, 16% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність та лише 21% вже анонсували про свій вихід. Деякі італійські компанії є одними з прикладів чистого виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

● Enel (Статус за KSE - вийшли10) 12 жовтня італійська енергетична компанія заявила, що продала всю свою частку в ПАТ «Енел Росія» Лукойлу та інвестиційному фонду «Газпромбанк-Фрезія» за загальну суму 137 мільйонів євро (133 мільйони доларів). У вересні президент Росії Володимир Путін видав указ, який дозволив італійській енергетичній компанії Enel продати контрольний пакет акцій російської компанії "Лукойл" і інвестиційного фонду "Газпромбанк-Фрезія". Угоду гальмували контрсанкції Москви, які забороняють російським фірмам укладати деякі угоди з іноземними компаніями без прямого дозволу Путіна.

● Eni (Статус за KSE - вийшли) У березні італійська енергетична група Eni призупинила закупівлі нафти з Росії після її вторгнення в Україну та уважно стежить за розвитком закупівель газу. У серпні російське ТОВ було продано місцевій юридичній особі.

Компанії, які ігнорують вимоги виходу або частково залишаються в Росії

● UniCredit Bank (Статус за KSE - залишаються) Італійський банк розглядає можливість продажу свого російського підрозділу через структуру, яка дозволить банку викупити дочірню компанію після закінчення війни Росії проти України. UniCredit вже зазнала збитків від свого російського підрозділу на 1,85 млрд євро.

● Intesa Sanpaolo (Статус за KSE - вичікують) - італійська міжнародна банківська група. Це найбільший банк Італії за розміром активів і 27-й у світі. Intesa Sanpaolo з літа працює над потенційним продажем свого російського бізнесу. Компанія заявила, що шукає «найкраще рішення» для свого російського представництва, яке включає як наземний бізнес, що обслуговує корпоративних клієнтів, так і міжнародні позики.

Аналіз окремих галузей

Автомобільні компанії, які призупинили поставки

● Ferrari (Статус за KSE - виходять) італійський виробник елітних спортивних автомобілів навесні призупинив експорт до Росії. У Росії є два авторизовані дилерські центри Ferrari, обидва в Москві, які продали кілька десятків автомобілів Ferrari у 2021 році. «Враховуючи поточну ситуацію, Ferrari прийняла рішення призупинити виробництво автомобілів для російського ринку до подальшого повідомлення», — йдеться в заяві італійської компанії11

● Lamborghini (Статус за KSE - виходять) Італійський виробник суперкарів Lamborghini оголосив про призупинення діяльності на російському ринку у зв'язку з подіями в Україні. У 2021 році російські дилери Lamborghini продали 200 автомобілів, що на 48% більше, ніж роком раніше.

● Iveco (Статус за KSE - виходять)  20 липня Iveco Group N.V. уклала угоду про ліквідацію російського СП IVECO AMT, також офіційно оформивши вихід із юридичної особи. Відповідно, частка Iveco Group (33,3%) була повернута IVECO AMT. Раніше Iveco була частиною спільного підприємства з російським партнером у партнерстві зі складання вантажівок, але тепер компанія вирішила розірвати всі зв’язки зі спільним підприємством.

● Автомобільні компанії ANAS (Статус за KSE - залишаються) і Magneti Marelli (Статус за KSE - залишаються) отримували доходи в Росії в 2021 році. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанії не робили заяв про подальшу співпрацю.

Електроніка

● Відомі італійські компанії електроніки Ariston (Статус за KSE - залишаються) , Candy (Статус за KSE - залишаються), De'Longhi  (Статус за KSE - залишаються) не поспішають залишати російський ринок і не роблять офіційних заяв щодо подальша робота в РФ.

● З російського ринку пішла лише  компанія Indesit (Статус за KSE - виходять), 60% якої належить американській компанії Whirlpool. Влітку турецький гігант побутової техніки Arcelik оголосив про підписання угоди з Whirlpool EMEA про придбання Indesit International JSC і Whirlpool LLC. Придбані компанії мають потужності в Липецькій області на заході Росії із загальною виробничою потужністю 2,8 мільйона одиниць холодильників і засобів для прання, а також близько 2500 співробітників.  

● Компанії класу люкс, які призупинили роздрібну торгівлю з Росією:  Ferragamo (Статус за KSE - виходять), Moncler (Статус за KSE - виходять), Prada (Статус за KSE - виходять). «Prada Group призупиняє роздрібну діяльність в Росії. Наша головна турбота про всіх колег та їхні родини, які постраждали внаслідок трагедії в Україні, і ми будемо продовжувати їх підтримувати. Група продовжуватиме стежити за подальшим розвитком подій». – повідомила компанія навесні.

Резюме

Слід зазначити, що розвиткові італо-російських економічних відносин перешкоджає геополітична криза у Європі, що на думку багатьох італійських компаній суперечить традиційній італійській моделі ведення бізнесу, а саме, «політика не може входити в бізнес». Так, деякі італійські компанії, особливо малого та середнього бізнесу, хочуть продовжувати вести бізнес в Росії у звичайному режимі, незважаючи на думку італійської громадськості щодо подій в Україні.

Однак, варто зазначити, що російсько-українська війна суттєво вплинула на інвестиційну політики Італії у Росії. Невизначеність та західні санкції проти Росії пов’язані з війною, призводять до інфляції в обох країнах, яка стримує споживання суб’єктами господарювання. Так, за даними ОЕСР12, зростання ВВП Італії постраждало від війни та становитиме 2,5% у 2022 році і 1,2% у 2023 році. При цьому, одним із основних чинників щодо уповільнення зростання ВВП Італії та погіршення інвестиційних можливостей Італії є залежність Італії від російських енергоносіїв. Оскільки російський газ становить 42% від загального споживання енергії в Італії, основним ризиком для італійських компаній є ціна на постачання цієї енергії, зростання якої підриває купівельну спроможність корпорацій та їх здатність для належного інвестування. При цьому, Уряд Італії ініціює кроки на повне усунення залежності від російського газу до кінця 2024 року шляхом пошуку альтернативних джерел постачання газу в Італію.

Підсумовуючи вищевикладене, необхідно зазначити, що Західні санкції проти Росії мають суттєвий вплив на інвестиційний клімат в самої Італії, що уповільнило зростання ВВП Італії із підвищенням рівня інфляції, однак, при цьому, більшість італійських компаній продовжують працювати на російському ринку, але не тому, що вони схвалюють війну в Європі, а тому, що в них «інший підхід», тобто, коли бізнесмени стають політиками і навпаки, це не може працювати.

[1] Развитие торгово-єкономических отношений России и Италии в условиях пандемии 

[2] Le grandi aziende italiane con rapporti con la Russia (e cosa stanno facendo) - Panorama 

[3] L'esposizione delle banche italiane in Russia 

[4] Italian Bank Intesa Sanpaolo Halts Investments in Russia, Belarus 

[5] Italian companies: who’s in and who’s out of Russia - Decode39

[6] SelfSanctions_LeaveRussia public database 

[7] - KSE status "leave" або "виходять" - Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з'явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ

- KSE status "wait" або "вичікують" - Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з'явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність

- KSE status "stay" або "залишаються" - Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено

- KSE status "exited" або "вийшли" - Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

[8] Рішення іноземних компаній по країнах і чисельності персоналу в Росії 

[9] LeaveRussia: The List of Companies that Stopped or Still Working in Russia 

[10] Статус ґрунтується на даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб Росії (ЄГРЮЛ або ЕГРЮЛ) і додатковому аналізі, такому як повідомлення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії.

[11] Luxury carmaker Ferrari suspends production of vehicles for Russian market | Reuters 

[12] Italy Economic Snapshot - OECD 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]