Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2021 10:59

Фонд гарантування вкладів збільшує можливості в режимі paperless

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

В планах Фонду гарантування вкладів – запустити портал «Фонд 24/7», завдяки якому вкладники, позичальники та кредитори збанкрутілих банків зможуть отримувати інформацію цілодобово в режимі онлайн.

Розвиток цифрових технологій і розширення сфери їх застосування стали пріоритетними для більшості країн світу. Глобальні виклики, спричинені пандемією, значно прискорили цифровізацію економік та переведення багатьох процесів в онлайн у різних сферах нашого життя. Україна оголосила 2021-й роком цифровізації. А в липні цього року парламентарії ухвалили закон про режим paperless у cфері публічних послуг. Він передбачає поступову відмову від паперових носіїв інформації та поширення електронного документообігу, щоб українці та держава могли спілкуватися «без паперів».

Фонд гарантування вкладів розпочав цифровізацію своєї діяльності ще задовго до того, як це набуло в країні загальнодержавного значення. Фактично він став одним із першопрохідців у запровадженні режиму paperless. В 2017 році ми запустили унікальну автоматизовану систему виплат гарантованого відшкодування вкладникам та систему консолідованого обліку неплатоспроможних банків, завдяки яким процеси стали уніфікованими та більш ефективними, позбавленими бюрократичних обмежень. Функціонал всіх автоматизованих систем ФГВФО ми постійно вдосконалюємо і розширюємо з урахуванням найсучасніших рішень у цій сфері.

Якщо на початку своєї діяльності Фонд гарантування мав численні стоси паперових документів, ми щодня отримували по 400-500 листів-звернень від громадян, а одні тільки реєстри вкладників збанкрутілих банків могли займати цілі кімнати, то після переходу на автоматизований формат роботи ці величезні талмуди паперів залишилися в минулому. Крім того, дані стали доступні для подальшого використання та надання інформації на чисельні запити, які надходять до Фонду.

Електронний документообіг, запроваджений нами всередині організації, сприяв прискоренню внутрішніх бізнес-процесів, підвищенню їх ефективності та збереженню природних ресурсів. Уже на сьогодні ми скоротили використання паперу на 20% у листуванні з зовнішніми кореспондентами, що дозволило зберегти за рік близько 80 дерев.

Автоматизована система виплат та електронний документообіг з банками-агентами зробили процес отримання гарантованих сум вкладниками максимально зручним, надали можливість скоротити терміни початку виплат та мінімізувати використання паперових документів. Сьогодні вкладнику для отримання гарантованого відшкодування не потрібно заповнювати ніякі заяви чи анкети – жодних «папірців»! Для цього достатньо звернутися до одного з відділень банків-агентів Фонду з паспортом та ідентифікаційним кодом і забрати свої гроші.

Цифровізація і надалі залишиться одним із головних пріоритетів Фонду гарантування вкладів як соціально-відповідальної організації, що дбає і про права вкладників, і про збереження довкілля. Тому в майбутньому ми будемо розширювати застосування цифрових технологій у своїй діяльності.

В наших подальших планах – запустити в 2022 році портал «Фонд 24/7», завдяки якому вкладники, позичальники та кредитори збанкрутілих банків зможуть отримувати потрібну їм інформацію щоденно і цілодобово, в режимі онлайн – через мережу інтернет. Звичайно, можливість надсилання паперових листів-звернень до Фонду гарантування також залишиться для громадян, зокрема, тих, що проживають у віддалених куточках України та поки не мають доступу до інтернету.

Зареєструвавшись на порталі «Фонд 24/7», можна буде скористатися особистим електронним кабінетом, що відкриє доступ до різноманітних послуг. Наприклад, користувачі зможуть, не виходячи з дому чи офісу, подати звернення, отримати консультацію чи необхідну довідку від Фонду гарантування або неплатоспроможного банку, а також інші послуги в режимі онлайн, якому сьогодні надає перевагу все більше українців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]