Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2021 11:51

Фонд гарантування вкладів готується працювати 24/7 сім днів на тиждень

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Ми поставили собі за мету підвищити доступність, якість та прозорість послуг, які ми надаємо вкладникам, позичальникам та кредиторам неплатоспроможних банків.

Світ пристосовується до нових «ковідних» реалій. Один із уже очевидних наслідків пандемічної кризи для банківського сектору – акцент на цифровізації. Ще до того, як це стало мейнстрімом, курс на «диджіталізацію» взяв Фонд гарантування вкладів. Це, власне, і допомогло нам у період оголошених локдаунів швидко трансформуватися і перевести свою роботу в дистанційний режим, зберігши ефективність ключових бізнес-процесів – виплати гарантованого відшкодування, продажу активів та ліквідації банків.

Ми поставили собі за мету підвищити доступність, якість та прозорість послуг, які ми надаємо вкладникам, позичальникам та кредиторам неплатоспроможних банків.

Зараз уже, мабуть, мало хто пам’ятає, як свого часу виплата гарантованого відшкодування вкладникам відбувалася через окремі банки і тільки впродовж визначеного періоду часу. Виплати призупинялися і відновлювалися, і так по кілька циклів. Причина цього полягала у необхідності проведення регулярних звірок реєстру вкладників. Уся документація була переважно у паперовій формі і звичайно кліринг займав чимало часу.

Сьогодні Фондом розроблено систему, яка дає технічну можливість розпочинати виплати гарантованого відшкодування вкладникам уже на 10 робочий день після початку виведення банку з ринку. Виплати гарантованого відшкодування відбуваються через Автоматизовану систему. Вкладник може обрати, коли отримати свої кошти. А сам процес виплат триває безперервно аж до завершення ліквідаційних процедур банку.

Це вершина айсбергу, яку бачить і головне відчуває вкладник неплатоспроможного банку. Що за цим стоїть? Кілька років копіткої роботи: від уніфікації та оптимізації вимог щодо ведення баз даних вкладників діючими банками до побудови власне архітектури Автоматизованої системи.    

Інший ключовий напрямок роботи Фонду – це управління та продаж активів банків, що ліквідуються, задля розрахунку із їхніми кредиторами. Результат автоматизації та оптимізації цього процесу – можливість починати продаж активів неплатоспроможних банків уже за кілька місяців після початку їх ліквідації. Що це дає кредиторам? Зменшення витрат на ліквідацію банків та збереження вартості активів. Це, разом із створеною Фондом системою реалізації активів Прозорро.Продажі, яка неодноразово визнавалася одним із кращих у світі антикорупційних проєктів та стала основою для здійснення реформи держвласності в Україні, сприяє максимізації надходжень від продажу, а відтак – і фінансових ресурсів для задоволення вимог кредиторів банків, що ліквідуються.

Нам також вдалося створити Єдину операційно-інформаційну систему. Тепер ми можемо надавати клієнтам неплатоспроможних банків інформацію про, приміром, стан їх кредитних зобов’язань навіть після завершення ліквідації банку. Ті, хто стикався із проблемами при, скажімо, здійсненні нотаріальних дій із нерухомістю у зв’язку із наявністю не знятого вчасно обтяження – розуміють важливість такої системи.   

Та головне – на сьогодні ми підготували усю необхідну інфраструктуру і тим самим створили платформу для того, щоб Фонд міг розвиватися в майбутньому і підвищувати якість та доступність сервісів для клієнтів неплатоспроможних банків.  

Над чим ми працюємо зараз? Сьогодні наша робота у сфері ІТ сконцентрована на розробці та запуску порталу «Фонд 24/7». Це інструмент, який працюватиме цілодобово і щоденно. Наша мета зробити так, аби людина могла отримати ту чи іншу інформацію, яка її цікавить, без відвідування Фонду чи банку, дзвінків, особистих консультацій тощо.

Яким ми бачимо функціонал нового порталу? Перше – надання повної інформації за кредитами та рахунками в неплатоспроможних банках. Друге – можливість подання офіційних звернень та отримання відповідей на них. Третє – отримання необхідних від Фонду чи неплатоспроможних банків довідок. Крім того, новий портал має зробити ще зручнішим процес отримання гарантованого відшкодування вкладниками.  

Сьогодні Фонд гарантування вкладів ставить перед собою одразу кілька  завдань. Серед основних – не допустити повторення кризових явищ в банківській системі та бути фундаментом для розвитку та надійним тилом фінансової системи, гарантуючи збереження заощаджень українців. І звичайно ж, бути зручним та доступним сервісом для клієнтів банків, які виводяться з ринку. Наша гарантія – ваш фінансовий спокій, і працювати ця формула повинна щодня у форматі 24/7.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]