Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.02.2023 10:13

Волонтерство за рік війни: перемоги та виклики на законодавчому полі

Юристка в сфері законодавства для діяльності ОГС, Центр демократії та верховенства права

Сприятливі законодавчі умови для діяльності волонтерів та організацій, які залучають волонтерів до своєї діяльності - одне з важливих завдань для держави та громадянського суспільства в Україні.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року дало новий поштовх розвитку волонтерського руху в Україні. Волонтери стали надійною опорою для військових та цивільних. Але водночас діяльність волонтерів та організацій, які їх залучають до своєї діяльності, потребують правового регулювання та захисту через  недосконалість сучасного законодавства. 

Торік команда Центру демократії та верховенства права зосередилася над покращенням правового середовища для волонтерської діяльності. У рамках проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства” було проведено кілька успішних адвокаційних кампаній. 

Що вдалось?

Актуалізація законодавства про волонтерську діяльність, з огляду на вторгнення РФ

 У вересні 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України №2519-ІХ “Про волонтерську діяльність” щодо підтримки волонтерської діяльності» від 15 серпня 2022 року. Наша команда доклала багато зусиль до ухвалення цього закону. Зокрема, ми адвокатували важливі положення для покращення правового регулювання волонтерства.

 Завдяки спільним зусиллям народних депутатів і громадського сектору вдалося реалізувати такі зміни у законодавстві:

- додаткові напрями волонтерської діяльності, (зокрема, щодо надання волонтерської допомоги для подолання наслідків військової агресії Російської Федерації проти України);

- розширення на всю територію України дію положень про надання фінансової допомоги волонтерам, які постраждали під час здійснення волонтерської діяльності для забезпечення оборони України;

- державна підтримка волонтерської діяльності, зокрема, через розробку та імплементацію загальнодержавних цільових програм з підтримки розвитку волонтерства та підвищення кваліфікації волонтерів;

- укладення письмового договору про провадження волонтерської діяльності, який містить умови відшкодування витрат, пов'язаних із наданням волонтерської допомоги (за потреби).

Ці зміни дозволили створити передумови для того аби волонтерство в Україні ставало більш системним та ефективним.

Часткове звільнення від оподаткування організацій, що залучають волонтерів

Не менш важливою законодавчою перемогою минулого року є ухвалення Закону України № 2520-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Росії проти України”. Цей закон передбачає звільнення від оподаткування окремих витрат організацій, що залучають до своєї діяльності волонтерів.

Зокрема:

- НЕ оподатковуються  витрати організацій, що залучають волонтерів: на медичний огляд, щеплення волонтера, відрядження волонтера, з яким укладено договір про провадження волонтерської діяльності;

НЕ оподатковуються витрати на участь в заходах, які організовують ГО, БО (наприклад, компенсаційні витрати, пов’язані з участю волонтерів у навчальних заходах: тренінги з домедичної допомоги, психологічної адаптації, ПТСР тощо);

- НЕ оподатковуються відшкодовані волонтеру неприбутковою організацією документально підтверджені витрати, пов’язані з наданням волонтерської допомоги (якщо такі витрати передбачені статтею 11 Закону України “Про волонтерську діяльність”, а волонтер діє з укладеним договором про провадження волонтерської діяльності).

Команда ЦЕДЕМ активно долучалася до розробки законів та  публічного обговорення необхідності цих законодавчих змін. Переконана, що вони дозволять полегшити роботу громадських та благодійних організацій, які залучають волонтерів з укладенням договору про провадження волонтерської діяльності, і водночас сприятимуть культурі творення сталого волонтерства в українських громадян у майбутньому.

Які зміни необхідні? 

Залишається працювати над імплементацією положень нового законодавства на практиці, з чим ЦЕДЕМ спільно з командою проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства” працює і надалі. 

Також гостро стоїть питання оновлення Постанови КМУ №604 від 19.08.2015 року, котра регулює питання одноразової грошової допомоги в разі заподіяння смерті чи інвалідності волонтеру в зоні ведення бойових дій. У проєкті змін, який запропонувало Міністерство у справах ветеранів, немає можливості отримувати грошову допомогу волонтерам, які в зоні бойових дій допомагають цивільним. 

Центр демократії та верховенства права разом з іншими громадськими та благодійними організаціями закликав Кабмін переглянути проєкт змін та повернути до дії Постанови волонтерів, які допомагають цивільному населенню в небезпечних зонах. Станом на 16 лютого спільну заяву до КМУ підтримали 33 організації громадянського суспільства.

Також потребує вирішення ситуація із включенням волонтерів до Реєстру волонтерів АТО. На сьогодні порівняно невелика частина тих, хто збирає кошти на свої індивідуальні карткові рахунки, зареєстровані. Однак це дуже важливий момент, оскільки отримання великої кількості коштів на особисту картку від різних джерел може розцінюватися як дохід особи, а отже, підлягатиме декларуванню та оподаткуванню ПДФО. Щоб звільнити волонтерські збори від оподаткування, волонтери повинні бути включеними до Реєстру волонтерів АТО. Тож це ще один напрямок для адвокатування. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]