Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2015 14:21

Призначення керівників поліції. Чи законна в цьому участь А.Авакова?

Адвокат, партнер ЮК "Перітус Консалтинг"

Правовий аналіз кадрових призначень в органах патрульної поліції України в ряді міст. Чи мав право А.Аваков такі призначення здійснювати і яка повинна бути компетенція МВС у взаємовідносинах з Національною поліцією.


Спостерігаючи за ходом реформи поліціїпротягом 2015 року, можна було бачити як стараються в МВС України обійтиможливі правові проблеми щодо діяльності патрульної служби. Задля цього навітьвнесли зміни до Положення про міністерство внутрішніх справ, затвердженогоПостановою КМУ №401 від 13.08.2014 р. і надали право міністру внутрішніх справпризначати керівників підрозділів патрульної служби п.11 абз.16 Положення.

Але 6 серпня 2015 року було опублікованоЗакон України «Про національну поліцію», який відповідно до перехідних положеньвступив в дію щодо патрульної служби Києва того ж дня, а відносно таких жепідрозділів Львова та Одеси – з 20 серпня 2015 року. 

Варто зауважити, що Національна поліція єцентральним органом виконавчої влади, до складу якого відповідно до ч.3 ст.13згаданого закону відноситься патрульна поліція. 

Відтак з 6 серпня 2015 р. у відповіднихмістах компетенція Міністра внутрішніх справ та взаємовідносини останнього зпатрульною поліцією відбувають відповідно до Закону України «про національнуполіцію». 

Давайте проаналізуємо які ж повноваженнямає міністр внутрішніх справ щодо національної поліції та у який спосіб вінможе їх зреалізувати відповідно до вказаної норми конституції. 

Відповідь на це питання дають ст.16, 21Закону України «Про національну поліцію», яка в розрізі кадрових питань залишаєза міністром внутрішніх справ лише право погоджувати призначення та звільненняяк керівника Національної поліції, так і керівників територіальних органівНаціональної поліції. І ніде жодного слова взагалі про можливість призначенняпосадових осіб Національної поліції на ті чи інші посади. 

Згідно п.9-2 ст.116 Конституції УкраїниКабінет Міністрів України призначаєна посади та звільняє з посад за поданням Прем’єр-міністра України керівниківцентральних органів виконавчої влади, які не входять до складу КабінетуМіністрів України. 

Відповідно до ч.2 ст.19 КонституціїУкраїни, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадовіособи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, щопередбачені Конституцією та законами України. 

Виникає тоді питання – а чи законноА.Аваков призначив на свої посади керівників управлінь патрульної поліції упевних містах? Очевидно, що ні. 

Наступне – чи повинен міністр внутрішніхсправ брати безпосередню участь у керуванні поліцією? Очевидно, що ні. Аджевідповідно до закону поліцією керує її керівник, а міністр внутрішніх справлише виконує функцію арбітра у цьому керуванні в силу свого призначення посадуВерховною Радою України. До речі, це передбачають і європейські стандартиреформування органів правопорядку. 

І основне запитання – як ситуація зкадровими призначеннями в патрульній поліції мала б відбуватись відповідно доКонституції України та законів? Дуже просто – прийняття закону, створенняцентрального апарату Національної поліції, призначення ї керівника, а вже ажпотім здійснення цим керівником кадрових призначень. 

Повертаючись до незаконності призначенняначальників територіальних управлінь патрульної поліції міністром внутрішніхсправ А.Аваковим, варто зауважити, що навіть якщо з такими призначеннямизмиритись, то вони просто знівелюють систему розподілу повноважень міжкерівником Національної поліції та міністром внутрішніх справ України. 

Цікаво, але факт – якраз питання кадровихповноважень міністром внутрішніх справ було однією з 500 поправок до ЗаконуУкраїни «Про національну поліцію», які домоглись прийняти депутати з НародногоФронту, а їм опонував БПП на чолі з Ю.Луценком. 

Але варто врахувати, що все може бути й нетак, як нам здається. Згадані керівники могли бути призначені з приставкою «в.о.»,в такому випадку цей казус може бути виправлено шляхом їх перепризначення вжекерівником Національної поліції. 

Якщо вони дійсно мають приставку «в.о.»,то виходить, що міністр внутрішніх справ А.Аваков вводить суспільство в оману,не даючи поліції досягти декларованої прозорості. Як би там не було – запитань лишаєтьсябагато. 

Але найголовніше те, що громадськістьповинна виявляти такі факти та звертати увагу чиновників на дотримання вимогзакону, адже це одна з найголовніших запорук побудови демократичногосуспільства.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи