Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.10.2020 16:45

Як живе село із наймолодшим в Україні сільським головою

Аналітикиня у ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення"

Як живе село із наймолодшим в Україні сільським головою

«В селі має бути атмосфера родини, треба бути більш відкритим, ставитися до всіх як ти відносишся до родичів у сім’ї… необхідно постійно піднімати індекс щастя», - впевнений Артем Кухаренко.

Йому було 22 роки, коли у жовтні 2015 року маленьке село Подільське, що на Черкащині, обрало його сільським головою. Обіймає він цю посаду вже понад 4 роки. До речі, паралельно працює вчителем історії в місцевій школі.

В управління Артему дісталось типове українське село із браком фінансових ресурсів та застарілою інфраструктурою. Отже, і роботу свою він розпочав із типових, але важливих справ. За перший рік спільними зусиллями з районною радою було зроблено державну дорогу та вуличне освітлення, починаючи з документації і закінчуючи проведенням робіт з підключення.

В громаді провели капітальний ремонт фельдшерсько-акушерського пункту. Створили умови для централізованого вивозу сміття, яке тепер вивозять 2 рази на місяць. Надихнувшись важливістю піднятого у громаді питання, ініціативна група молодіжної ради організувала роздільний збір сміття - збирає скло і пластик окремо.

Наболілою проблемою для села був маршрут перегону великої рогатої худоби, тому великим досягненням мешканці Подільського вважають його зміну. На місці, де був вигін та болото створили гарний ботанічний сквер, висадивши понад 300 дерев та кущів. Зараз за сквером доглядають. Для забезпечення регулярного поливу створили спеціальні посади. Планується, що через кілька років зона відпочинку може стати центром села.

Успіх в управлінні громадою Артем вбачає в постійній комунікації та співпраці з мешканцями. «Головне – бути правдивим!», зазначає голова. Він має свій власний Телеграм канал, створив різні групи у Вайбері відповідно до інтересів мешканців. Свій ранок Артем розпочинає з привітання «Доброго ранку!» та пропозиції, наприклад, «Приходьте всі поливати парк».

Він активно користується соціальними мережами Фейсбук та Інстаграм. Вагомий вплив вбачає у сюжетах найбільших телеканалів України. Використовує їх навіть для підготовки Звіту перед громадою - робить відео нарізки, тому що «Наше село – зіркове!».

Не обходиться у роботі і без випробувань та складнощів. Несподіванкою стало банкрутство асфальтного заводу, якому у цьому році заплатили кошти для придбання асфальту, на жаль, кошти не повернулися.

Справжнім лихом для села стало невеличке торнадо, що пройшлося по селу в липні 2017 року. Подільське тиждень перебувало без енергопостачання, розкрило дах школи та сільської ради, вибило всі вікна у сільській раді, завалило повністю 2 будинки. Односельчани згуртувалися, вийшли та почали швидко виконувати роботи по відновленню та ремонту, проте залізли у борги, по сьогодні виплачують кошти.

Тісну взаємодію та залучення всіх бажаючих мешканців до вирішення місцевих проблем, Артем вважає другою запорукою успіху управління.

Спільними зусиллями мешканці зробили дитячий майданчик. Кошти збирали за допомогою благодійного фестивалю: «Зробимо дитячий майданчик разом», а потім самотужки фарбували та встановлювали.

Другий дитячий майданчик, за рахунок субвенції,  встановили влітку у парку.

До речі, практика проведення благодійних концертів прижилася у селі. Так, завдяки залученим від їх проведення коштам навіть ями у селі латають. 

Ремонт будинку культури мешканці зробили також самотужки, адже дуже хотіли проводити там реєстрацію шлюбів. «Після проведеного ремонту навіть іноземці почали приїжджати реєструвати свій шлюб. Вони це обумовлюють швидкою реєстрацію - лише за один день, до того ж це відбувається у наймолодшого сільського голови».

Разом із товаришем, Артем започаткував шкільну гру «Я   –   мер». Зараз гра набирає популярності і в інших населених пунктах. Її ідея полягає у тому, що кожен учень має можливість спробувати себе у ролі сільського голови. Все відбувається у формі гри - створюються команди з 8 осіб, які мають свого очільника, вчителя або когось з керівництва села. Команди мають три завдання, основна їх мета зробити село кращим, чистішим та більш культурним.

Перше завдання – «Чисте село», полягає у тому, що треба командою продумати план дій та розробити такі заходи, що сприятимуть у тому, щоб село стало чистішим, чим більше людей залучено, тим більшим буде бал оцінки. Друге завдання – «Допоможи іншому»: команди знаходять глобальну або мінімальну проблему в громаді або ж якусь обездолену людину, яка потребує допомоги і мають вирішити ці проблеми самостійно. Всі етапи послідовно один із членів команди знімає на відео і потім відбувається презентації проекту. Третє завдання – «Моя мрія», полягає у тому, що команди мають презентувати, що вони хочуть, щоб з’явилося в селі Подільському. Цю мрію сільський голова має реалізувати за рік.

Переможці  гри їдуть з сільським головою на море. «У цьому році хотілося всіх дітей підтримати, то і повіз за власний рахунок всі команди на море. Звісно підтримали гарні друзі та партнери, особливо допоміг мій хороший товариш, наймолодший директор школи».

Громада активізує культурне життя. Завдяки спільній роботі громади, депутатського корпусу, виконавчого комітету та меценатів різних рівнів та громадської організації «Озеро так озеро», в громаді проводяться концерти, культурно-масові заходи та різноманітні івенти. Влітку провели 5 концертів, наймаштабніший – на День прапора зібрав понад 1000 осіб. А це більше, ніж взагалі проживає у селі! «Захід був феєричним та фантастичним, ніколи в селі не було стільки людей! На концерт до села з’їхалася молодь навіть з Черкас та інших районів! Все озеро було залите ультрафіолетом, було дуже красиво. Серед  гостей фестивалю розіграли путівку на море.»

У цьому році знов планується провести масштабний фестиваль «Озеро так озеро», адже село має бути молодіжним, драйвовим та привабливим для туристів.

Взагалі, плани на подальший розвиток села Артем пов’язує із розвитком промисловості та створенням робочих місць.

«Раніше село було великим виробником м’яса курятини, тому треба довести до логічного кінця юридичні питання і запустити виробництво птиці. Завдяки використанню новітніх технологій на виробництві можна створити у громаді від 30 до 50 робочих місць, це і додаткові фінанси, і розвиток, в тому числі й соціальний.»

Отже, в подальшому Артем планує організувати вирощування птиці. В селі є всі можливості для створення великої ферми з вирощування птиці та переробки м’яса. Багато людей працюють на Миронівській птахофабриці, що належить компанії «Наша Ряба» та приносить гарний дохід від ПДФО у бюджет району. Виробництво знаходиться за 75 км від села, але через часті зупинки люди  витрачають занадто багато часу на дорогу, близько трьох годин в одну сторону. Тому необхідно залучати підприємців та створювати робочі місця.

Артем вирішив надати згоду на об’єднання села Подільське в Новодмитрівську сільську об’єднану громаду з центром в селі Нова Дмитрівка. Подільське – село з найменшою кількістю населення (кількість населення – 753 особи), з найменшим бюджетом, тому не може бути центром громади, у зв’язку з логістичним розташуванням та економічною недоцільністю. До речі, Артем планує подати свою кандидатуру на голову ОТГ. «Якщо люди підтримають, значить я заслуговую на це, якщо ні, значить я п’ять років погано працював. Я молодий, амбітний, якщо зараз не ризикувати і не подавати, то коли тоді?» 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]