Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2020 11:17

Азартні ігри: податок на виграш повинен дорівнювати 0

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Гравець не має сплачувати податок із виграшу, бо інакше він не вийде із тіні

Минулої п’ятниці я відвідав круглий стіл, присвячений проблемам і перспективам функціонування грального бізнесу. І хоча перспективи розвитку геймблінгу в Україні більш ніш вірогідні, але проблеми все ж є. І вони полягають як у безпрецедентно високій вартості ліцензій, так і в недосконалості податкового законодавства.

Я вже не раз зазначав, що легалізація без змін в податковий кодекс нічого толком не дасть, адже «дорогі» ліцензії помножені на потрійне податкове навантаження зроблять цей бізнес не привабливим для інвестора. Адже, хто захоче віддавати 80% прибутку і при цьому мати справу з українськими правоохоронними і контролюючими органами і «чесним» правосуддям?

Під потрійним податковим навантаженням я маю на увазі: податок на прибуток, податок на валовий дохід (різниця між прийнятими ставками і виданим виграшом - GGR), та податок на виграш з гравця.

Доволі не складно спрогнозувати, що таке податкове навантаження поставить легальні гральні заклади у менш вигідне становище, аніж нелегальні, адже нелегальні гральні заклади не будуть обмежені рамками захисту прав гравців, обмеженнями по рекламі, обмеженнями щодо місця проведення гри, «фіскальне навантаження» буде однозначно менше, з усіма хабарями, ну і головне – з виграшу гравці не будуть віддавати державі 18%. А гравець завжди піде туди, де зможе отримати більше.

Всі ці проблеми неможливо усунути без змін в Податковий кодекс України. Зміни вже розроблені профільним комітетом, але, на жаль, вони не були проголосовані вчасно із основним законопроектом №2285-д. Хто в цьому винен, це вже третє питання. Зараз слід думати, що робити далі.

Є інформація, що 15-18 вересня в сесійний зал буде внесений проект закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від діяльності з організації та проведення азартних ігор та лотерей (р.№ 2713-д). Цей законопроект скасовує податок на виграш з гравців та встановлює ставку податку GGR на рівні відсотків до 1 січня 2024 року, але не раніше моменту створення державної системи онлайн моніторингу.

Чому прийняття законопроекту № 2713-д важливе? Повторюсь, бо без нього ринок не вийде із тіні і держава точно не отримає ні копійки із запланованих міліардів. Кому вигідна затримка із прийняттям цього законопроекту? Тим хто зараз і так працює на ринку тіньовому ринку геймблінгу – так званим «лотерейникам», які представлені трьома компаніями («М.С.Л.», «Патріот», «У.Н.Л.»), і під ліцензіями яких буйним цвітом розплодились так звані «лотерейні зали», і всілякі онлайн-казино.

Тож боротьба буде запеклою. Лобісти «лотерейників» зроблять все, щоб не включити р.№2713-д навіть в порядок денний пленарного засідання. В той час, як ті, хто орієнтуються на Володимира Зеленського будуть намагатись не тільки включити в порядок денний, а й прийняти в основному і в цілому. Навіщо це потрібно Зеленському думаю пояснювати не слід. Він вже майже рік виступає за легалізацію грального бізнесу ринку і очікує, що той почне наповнювати бюджет України. Хоча, в 2020 році, на мою думку, це наврядчи відбудеться.

Верховна Рада України, вже просто забов’язана нарешті закрити питання легалізації створивши умови, які заохотять інвестора прийти в Україну і вкласти сюди гроші. Бо якщо цього не відбудеться ми отримаємо декілька секторальних олегополій, а це наврядчи те, що зараз потрібно Україні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]