Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.08.2018 12:17

Розгляд справи Манафорта. Перші десять днів

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Поденний розвиток справи Манафорта. Лише факти

В США 31 липня розпочалося слухання дуже гучної справи – суд над Полом Манафортом. Для американців він відомий як колишній керівник виборчого штабу Дональда Трампа, для українців – колишній консультант Віктора Януковича та політтехнолог Партії Регіонів. Ось, як розвивалась справа перші два тижні:

День 1

На першому слуханні спеціальні прокурори з групи Роберта Мюллера звинуватив Манафорта в ухилянні від оплати податків ти в приховуванні доходу у розмірі $15 мільйонів, які він заробив в Україні. Але захист Манафорта відразу переклали провину на його колишнього та близького партнера Ріка Гейтса проти якого теж висунуті ті ж обвинувачення що й проти Пола, але він зізнав свою провину у скоєному. Було доведено, що Манафорт витратив $900 000 на коштовні костюми, купив піджак зі шкіри страуса за $15 000, а також придбав багато об’єктів елітної нерухомості з дорогою технікою та меблями.
Прокурор також заявив, що Манафорт відкрив більше 30 банківських рахунків в трьох іноземних країнах, щоб отримувати та приховувати свої доходи з України.

День 2

На другий день слухань суддя не підтримав заяви обвинуваченя щодо розкішного стилю життя підсудного. На закритому засіданні суддя Томас Елліс докорив у прагненні продемонструвати розкіш характерну для життя Манафорта та не дозволила проілюструвати цю тезу документами. «Манафорта не судять за розкішний стиль життя», - сказав окружний суддя Елліс. Президент Трамп також прокоментував суд: «Ці старі обвинувачення не мають нічого спільного зі змовою – фальшивка!»

День 3

Колишній бухгалтер Манафорта свідчив проти нього. Він сказав суддям Вірджинії, що його «стиль життя на мільярд» тривав до 2015 року доки не закінчилась готівка. Рахунки накопичилися тому він та його партнер намагалися сфальсифікувати потрібні цифри. Також бухгалтер стверджує, що Манафорт не декларував наявність іноземних рахунків в податкових деклараціях.

День 4

Завдяки показанням бухгалтера Манафорта стало відомо, що він офіційно задекларував $14 млн доходів за 2010-2014 роки. Але згідно з документами обвинувачення в Україні він заробив $60 млн.

День 5

Показання почав давати Рік Гейтс, колишній бізнес-партнер Манафорта, який заявив, що допомагав Манафорту заповнювати фальшиві податкові декларації та брехав про це за проханням Манафорта. Лише в першу годину слухань Гейтс систематизував роки нелегальної діяльності, вказуючи, що найбільш тяжкі правопорушення були скоєні разом з Манафортом. Також Гейтс натякнув, що допомагає слідству та свідчить проти Манафорта в надії на пом’якшення його особистого кримінального покарання. Відповідно до умов, за якими він визнав себе винним, йому все ще загрожують шість років за ґратами.

День 6

Захист Манафорта намагається змалювати Ріка Гейтса у ході слухань послідовним брехуном, бабієм та розтратником, запевняючи, що колишній партнер Манафорта вів «таємне життя» засноване на гроші, які він крав у Манафорта. Гейтс визнав, що протягом двох місяців тримав квартиру в Лондоні спеціально для побачень та записував розкішні готелі як бізнес-витрати. Він також заявив, що міг виставити рахунок за власні послуги інавгураційному комітетові Дональда Трампа, аби покрити персональні витрати.

День 7

Гейтс розповів, як він та Манафорт використовували більше десяти сфабрикованих фірм, які зареєстровані на офшорних територіях, а також банківські рахунки на Кіпрі для того, щоб ховати там гроші від Податкових служб США. На цьому перехресний допит Ріка Гейтса закінчився.
Напруга в залі під час суду була в розпалі, коли окружний суддя Томас Еліс почав критикувати прокурора за його професійну етику, звинувачуючи його в тому, що він не дивиться в очі, коли суддя з ним розмовляє, або відповідає на питання надто недбало.

День 8

Окружний суддя Томас Еліс визнав, що критичні висловлювання в адресу прокурора були перебільшеними та заявив, що його критика не впливатиме на розгляд справи.
Обвинувачення витратило близько 40 хвилин допитуючи працівників банку про невдалу спробу Манафорта взяти в борг $5.5 млн на будівництво будинку в Брукліні. Суддя Еліс припустив, що ця тема не варта такого широкого обговорення. Пізніше прокурори попросили суддю Елліса виправити його попередню заяву, в якій він припускав, що сторона обвинувачення марно втрачає судовий час.

День 9

У п’ятницю сторона обвинувачення готова була закінчити свою частину слухань, але суддя Томас Елліс раптово та без пояснень оголосив перерву на 15 хвилин. Це відбулося після розмови судді із спеціальним прокурором з групи Роберта Мюллера. Потім суддя продовжив перерву ще на 2 години, стверджуючи, що судовий процес сповільнюється через інші судові справи.
На слуханні було виявлено, що політтехнолог Партії регіонів отримав кредит на $16 млн після обіду з генеральним директором банку Federal Savings Bank. Колишній банкір цієї установи стверджує, що директор хотів отримати посаду в адміністрації Трампа і хотів зайняти її через зв’язки Манафорта з президентом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]