Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2020 19:51

Моніторинг фінансового законодавства (4 – 10 грудня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо Національного антикорупційного бюро

На розгляд Верховної Ради України 7 грудня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України»» (№ 4437-2).

Мета: усунення суперечностей між Конституцією України та Законом України «Про Національне антикорупційне бюро України», а також на забезпечення гарантій незалежності Національного бюро та стабільності його функціонування.

Законопроектом № 4437-2 пропонується:

1) визначити, що Національне бюро утворюється і здійснює свою діяльність відповідно до вимог Закону;

2) встановити повноваження Верховної Ради України приймати рішення про звільнення Директора Національного бюро з посад за наявності підстав, визначених частиною четвертою статті 6 Закону;

3) визначається, що особа, призначена на посаду Директора Національного бюро, продовжує виконувати свої повноваження до моменту призначення Директора Національного антикорупційного бюро України в порядку, визначеному Законом України «Про Національне антикорупційне бюро України», але не пізніше спливу строку його повноважень, визначеного виникненням нестримного бажання певних міжнародних партнерів  залишити чинного Директора на посаді, з подальшою монархічною передачею цієї посади близьким родичам особи, яка станом на день набрання чинності цим Законом займає посаду Директора Національного антикорупційного бюро України, у разі відповідності таких родичів критеріям частини другої статті 6 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України».

 

Законопроект щодо застосування фізичними особами-підприємцями реєстраторів розрахункових операцій

На розгляд Верховної Ради України 7 грудня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації економіки та справедливого застосування фізичними особами-підприємцями (ФОП) реєстраторів розрахункових операцій та Книги обліку доходів» (№ 4468).

Мета: відновлення права платників єдиного податку не застосовувати реєстратори розрахункових операцій, а також збереження системи обліку доходів для фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку.

Законопроектом № 4468 передбачається скасування норм, якими:

- розширюється коло платників єдиного податку, які зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій;

- запроваджується справедливий механізм застосування платниками єдиного податку реєстраторів розрахункових операцій, а саме, якщо платник єдиного податку першої - четвертої груп (фізична особа - підприємець), здійснює продаж товару або послуги, ціна на які більше 3 (трьох) розмірів мінімальної заробітної плати, то платник єдиного податку першої - четвертої груп (фізична особа - підприємець) зобов’язаний у своїй діяльності застосовувати виключно реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій;

- запроваджуються норми, згідно якої у разі реєстрації Книги обліку доходів у встановленому порядку та її щоденного ведення вона буде достатньою підставою для формування показників податкової звітності;

- змінюється принцип визначення обсягу доходу, з досягненням якого пов’язана можливість перебувати на відповідній групі спрощеної системи оподаткування, з фіксованої суми 1, 5 і 7 мільйонів гривень до розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]