Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2020 13:14

Моніторинг фінансового законодавства (31 січня - 7 лютого)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроєкт щодо запровадження державної підтримки молодим фахівцям освітньої і медичної галузей

На розгляд Верховної Ради України 31 січня 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо субвенції на надання державної підтримки молодим фахівцям освітньої і медичної галузей» (№ 2826).

Мета: зменшення відтоку молоді із освітньої і медичної галузей із подальшою їх еміграцією за межі України.

Законопроєктом передбачається запровадження нової субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки молодим фахівцям освітньої і медичної галузей, що здобули відповідний освітньо-кваліфікаційний рівень у освітній чи медичній галузі та працевлаштована у медичних і освітніх закладах, яка здійснюватиметься у формі доплат до заробітної плати протягом перших 5 років. Зазначена допомога передбачається у наступних розмірах:

- 100 відсотків посадового окладу протягом першого року працевлаштування;

- 80 відсотків посадового окладу протягом другого року працевлаштування;

- 60 відсотків посадового окладу протягом третього року працевлаштування;

- 40 відсотків посадового окладу протягом четвертого року працевлаштування;

- 20 відсотків посадового окладу протягом п’ятого року працевлаштування.

У законі про Державний бюджет України мають затверджуватися обсяги субвенції на надання державної підтримки молодим фахівцям освітньої і медичної галузей окремо для бюджету Автономної Республіки Крим, обласних і районних бюджетів, міських (міст Києва та Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення) бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад. ЇЇ розподіл між відповідними бюджетами має здійснюватися на основі формули, яка розробляється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику, та затверджується Кабінетом Міністрів України. При цьому у складі зазначеної субвенції має передбачатися резерв коштів, обсяг якого не може перевищувати 1 відсотка загального обсягу субвенції.

Запровадження такої допомоги пропонується передбачити з 1 січня 2021 року. 

Законопроєкт щодо цільового використання коштів соціального страхування

На розгляд Верховної Ради України 31 січня 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективності та цільового використання коштів соціального страхування» (№ 2743-1).

Мета: не допущення злиття коштів соціального страхування із коштами Державного бюджету України, а також посилення державного нагляду за коштами соціальних фондів.

Законопроєктом № 2743-1 пропонується не відносити кошти соціальних фондів до коштів Державного бюджету, а також встановити періодичність здійснення Рахунковою палатою фінансового аудиту та аудиту ефективності щодо коштів фондів. Зокрема, його положеннями передбачено:

- надання повноважень Рахунковій палаті щодо здійснення щорічного фінансового аудиту та аудиту ефективності використання коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування;

- удосконалити норми щодо цільового використання коштів цих фондів. 

Законопроєкт щодо конкуренційно-антимонопольну реформу

На розгляд Верховної Ради України 31 січня 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо конкуренційно-антимонопольну реформу» (№ 2730-2).

Мета: підвищення правової визначеності та ефективності діяльності державної системи розвитку та захисту конкуренції, зокрема, Антимонопольного комітету України.

Законопроєктом № 2730-2 передбачено наступне:

- розвиток інституту підзвітності Антимонопольного комітету України Верховній Раді України;

- встановлення підстав перевірок органами Антимонопольного комітету України суб’єктів господарювання та об’єднань;

запровадження правового інституту врегулювання спору між органом Антимонопольного комітету України та суб’єктом господарювання у справах про порушення конкуренційного законодавства (settlement);

- встановлення порядку та підстав звільнення від відповідальності учасників антиконкурентних узгоджених дій у разі їх добровільного звернення до Комітету (leniency);

- судова реформа у сфері конкуренції, яка передбачає утворення спеціалізованого суду у сфері конкуренції;

- надання рівних повноважень щодо накладання штрафів за порушення конкуренційного законодавства колегіальними органами Антимонопольного комітету України;

- надання рішенню органів Антимонопольного комітету України статусу виконавчого документу та скасування пені за несвоєчасну сплату штрафу;

- удосконалення поняття групи суб’єктів господарювання та встановлення солідарної відповідальності за сплату штрафу для юридичних та/або фізичних осіб – суб’єктів господарювання, які входять до групи суб’єктів господарювання та вчинили порушення законодавства про захист економічної конкуренції;

- введення нового об’єкту концентрації – земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Узгодження випадків, в яких необхідне отримання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання із запровадженням нового об’єкту концентрації;

- підвищення ефективності Антимонопольного комітету України та усунення подвійності регулювання деяких видів узгоджених дій (так зв. вертикальних узгоджених дій) положеннями Закону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]